Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Bažas, vai pieredzētais tā arī nepaliks bez vājo vietu izvērtējuma

Par dronu aizmirsts?

Apbrīnojami, cik ātri sabiedrība spēj "sašūmēties" par kādu aktualitāti un cik ātri pēc tam to izmest no galvas, kad parādās kāds cits prātu aizraujošs temats. Spilgtu piemēru nupat piedzīvojām ar tā dēvētā pazudušā drona meklēšanu.

 Teju visu uzmanība bija fokusēta uz ziņām par to, kādi resursi tiek ieguldīti "bēgļa" atrašanā, tika lauzti šķēpi, vai Latvijas Bruņoto spēku "kukuruzņiks" ir šim mērķim piemērots, – vieni, arī šo rindu autors, ironizēja, ka NATO dalībvalsts bruņojumā ir šāds arhaisks lidaparāts, citi oponēja, ka tieši tas esot vislabākais kaut kā pazuduša meklēšanā, jo spēj lidot ļoti lēni. Taču, kad meklēšanas darbi tika pārtraukti, secinot, ka bezpilota lidaparāts vairs nevar atrasties gaisā, gluži kā ar slotu aizslaucīta šī tēma bija arī no publiskās apspriešanas laukuma.

Jāsaka, žēl, ka tā, jo šis gadījums atstāja veselu virkni neatbildētu jautājumu un tas, ka sabiedrības uzmanība tam vairs nav pievērsta, rada bažas, vai pieredzētais tā arī nepaliks bez vājo vietu izvērtējuma, secinājumiem, attiecīgas rīcības.

Lielākais akcents šajā gadījumā liekams uz valsts drošību. Pagājušajā nedēļā Latvijas Radio diskusijā mans kolēģis Māris Ķirsons no Dienas Biznesa ļoti trāpīgi akcentēja – nu visa pasaule zina, ka gaisā palaists, bez sakariem esošs pat lielizmēra drons var pie mums tā, neviena nemanīts, lidināties. Protams, mēs neesam izņēmums, gaisa telpu kontrolējošo radaru vājā vieta visā pasaulē ir tā, ka zemu lidojoši objekti tehniski nav pamanāmi. Ne velti droni tiek plaši izmantoti dažādās militārajās operācijās. Taču jāņem vērā, ka esam NATO un Eiropas Savienības robežvalsts un tas nozīmē papildu riskus arī šāda aprīkojuma izmantošanas kontekstā.

Gan jau armijas ar to visu rēķinājās, taču ne ar tām šajā gadījumā saistās lielākie riski – lai vai kā, bet gana civilizētā pasaulē dzīvojam. Šajā gadījumā lielākais apdraudējums varētu būt saistīts ar dažādām teroristu, kriminālnoziedznieku, kontrabandistu pārrobežu darbībām – viņiem šī skaļā epopeja ar pazudušo dronu bija gluži kā instrukcija rīcībai.

Ko var darīt šajā situācijā? Ne jau steigt iepirkt papildu "kukuruzņikus". Drīzāk – militārajam sektoram nākt pie zinātniekiem un uzņēmējiem ar konkrētu sadarbības piedāvājumu, kura mērķis būtu rast risinājumu cilvēka radītu zemu lidojošu objektu identificēšanai, arī tad, ja tie pārvietojas automātiski, bez sakariem. Tā būtu iespēja gan mums censties atrisināt pašu mājās aktuālu problēmu, gan piedāvāt risinājumu sabiedrotajiem, gan arī jēgpilni sildīt Latvijas ekonomiku, kas cita starpā cietusi pašreizējās vīrusa pandēmijas dēļ.

Top komentāri

Vecsčekists
V
Romān, nekas nav aizmirsts. Vienkārši - ja šo stāstu sāks šķetināt līdz galam, daudziem lieliem kungiem var nākties mācīties iet kājām... .
ta nu gan
t
Romān, par to, ko aizmirstam vai neaizmirstam, būtu jārūpējas žurnālistiem. Šis raksts ir akmens pašu dārziņā. Bet tā kā mums ir tāda virsrakstu klikšu žurnālistika, tad neko nevar darīt- vecas lietas nav intereses šķetināt, jo jāmeklē kaut kas jauns, par ko var dabūt klikšu statistiku. Lasītājiem, iespējams, ne tikai drons interesētu, bet pat ļoti daudzas lietas, ar ko tad tās īsti beidzās, bet žurnālistiem nav laiks atpakaļ skatīties- ir jāķer jaunas tēmas, jāliek skandalozi virsraksti un jāķer klikši.
Ģenerālis
Ģ
Liekas, ka te ir vairāki varianti: lidonis izmuka no radioviļņu aizsniedzamās zonas; viņa smadzenēs tika iejaukusies cita radio frekvence; izgāja no ierindas ķīnā ražotās shēmas komponentes; nenostrādāja vai pat nebija ieprogramēta aizsardzības programma. Ja lidaparāts nebija pārbaudīts, nedrīgstēja nodrošināt 90 stundu lidojumu. par neizdarībām kādam jāatbild.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē