Laika ziņas
Šodien
Migla
Svētdiena, 6. oktobris
Monika, Zilga, Zilgma

Par vienojošu vēstījumu

Aizvadītajā sestdienā notikušie pasākumi, kuros tika kritizēta politiskās elites rīcība Covid-19 krīzes laikā, saasināja diskusiju par to, prot vai neprot mūsu valdība runāt ar sabiedrību.

Jāatceras, ka jau 13. Saeimas vēlēšanu rezultāti parādīja – mūsu sabiedrība ir ļoti daudzveidīga. Politikā pieredzējušās Jaunās Vienotības elektorātu un tobrīd ambiciozo jaunpienācēju KPV LV fanus piesaistīja atšķirīgi komunikācijas stili un dažādi vēstījumi. Konservatīvākajai JKP vēlētāju daļai un liberālākajiem Attīstībai/Par! piekritējiem bija pretēji viedokļi cilvēktiesību jautājumos. Turklāt vēl jau arī mūžsenais latviešu un nelatviešu temats, kas ļāvis stiprināt popularitāti Nacionālajai apvienībai un Saskaņai. Šie ir tikai daži piemēri.

13. Saeimas politiskā sadrumstalotība un tas, ka šajā valdībā mēs redzam gan politiskās pieredzes un uzskatu, gan raksturu un komunikācijas stilu ziņā ļoti atšķirīgas personības, tiešā veidā atspoguļo mūsu sabiedrības daudzveidību.  

Tomēr patlaban, Covid-19 otrā uzliesmojuma laikā, kad Latvijai (un kopumā Baltijai) klājas smagāk nekā pavasarī, ir svarīgi atrast saliedējošos aspektus. Nenoliedzami vienmēr būs histēriski cilvēki, kuri klaigās, ka viss ir slikti, un būs manipulējoši populisti, kuri savu karjeru būvēs, par jebko kritizējot tos, kuri pieņem lēmumus. Taču, par laimi, mūsu sabiedrībā ir arī ne mazums loģiski domājošu cilvēku, kuri lieliski apzinās, ka šajā gadā parādījies jauns risks veselībai – Covid-19, ko izraisa inficēšanās ar koronavīrusu SARS-CoV-2, un ka inficēšanās avots var būt cita persona, tādēļ jāievēro distancēšanās un bez vajadzības nevajag uzturēties, piemēram, masu pasākumos. Šie cilvēki arī saprot to, ka valdības ieviestie, uz distancēšanos vērstie ierobežojumi ir vajadzīgi. Savukārt no valdības šie cilvēki gaida, pirmkārt, to, lai viņiem būtu nodrošināta veselības aprūpe tad, ja ar Covid-19 tomēr gadītos saslimt vai arī ja piemeklētu citas veselības problēmas, un, otrkārt, to, lai tad, ja ieviesto ierobežojumu rezultātā tiktu atņemta iespēja nopelnīt iztiku, būtu pieejams valsts garantēts finansiālais atbalsts ikdienas tēriņu segšanai. 

Valdības vēstījumam vajadzētu būt adresētam šādiem, loģiski domājošajiem iedzīvotājiem, kā arī vajadzētu būt nepārprotamam: "Draugi, jūs ievērojat distancēšanos, lai mazinātu inficēšanās riskus un Covid-19 izplatību, bet mēs, valdība, strādāsim tā, lai jums nepieciešamības gadījumā būtu veselības aprūpe un finansiāls atbalsts." Punkts! Un nevajag tracināt sabiedrību ar sarežģītiem dīkstāves pabalstu piešķiršanas kritērijiem vai haotiskiem aizliegumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Tuvo Austrumu loģika

Irānas īstenotais raķešu trieciens pa Izraēlas teritoriju, kas tika pozicionēts kā atbilde par proirāniskā Hamās politbiroja vadītāja Ismaila Hanijas, Hizbullāh iepriekšējā līdera Hasana Nasrallas ...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē