Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +4 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Gobzemam un Pabrikam jānolaižas savā pašapziņā līdz potenciāli "parastu ministru" līmenim

Pārāk daudz krupju...

Valsts prezidents pirmajam valdības veidošanas iespēju devis Jaunās konservatīvās partijas līderim Jānim Bordānam. Atliek vien novēlēt, lai veicas, jo skaidrs, ka viegli nebūs, it īpaši ņemot vērā gan īso termiņu, kas atvēlēts, gan sarkanās līnijas, ko partiju pārstāvji novilkuši savstarpējās attiecībās, gan arī vēsturiski radītos daudzos "krupjus, kas jānorij", proti, aizvainojumus, pārinodarījumus, kurus, ja gribēs sadarboties vienā valdībā, daudziem būs jāspēj sevī savaldīt. Un tas attiecas ne tikai uz attiecībām starp tā dēvētajām jaunajām un vecajām partijām.

Vispirms jau pārējiem diviem pretendentiem – Aldim Gobzemam (KPV LV) un Artim Pabrikam (Attīstībai/Par!) – jātiek pāri tam, ka nav novērtēti kā labākie.

Vēl vairāk – jānolaižas savā pašapziņā līdz potenciāli "parastu ministru" līmenim, ja tiešām grib, kā paši deklarē, atbalstīt Bordāna veidoto valdību.

Jāsaka, visgrūtāk šajā ziņā klājas Gobzemam, kurš emocionāli nesavaldījās jau brīfingā pēc sarunas ar Valsts prezidentu. Turklāt tieši Gobzems iepriekš bija klaji deklarējis, ka no visiem partiju līderiem ir vislabākais pretendents uz premjera amatu, un to netieši pauž arī tagad, neslēpjot izbrīnu par Valsts prezidenta izvēli.

Nacionālajai apvienībai nekas cits neatliek kā nu respektēt politiķi, kuru savulaik atstūmuši no sava vidus un "izēduši" no valdības. ZZS šajā salikumā paliek "ārpus spēles", taču gan nacionāļiem, gan Jaunajai Vienotībai jāsamierinās, ka toni nu valdībā diktēs klaji revolucionāri, revanšisti, kuri nemaz neslēpj vēlmi izmest mēslainē visu, kas priekšgājēju paveikts, un kaut ko (lai arī ne visos gadījumos ir skaidrs – ko) veidot vietā, turklāt deklarējot vēlmi pēc vadības nomaiņas dažādās institūcijās.

Tiesa, arī pašiem bordāniešiem nāksies pievaldīt savas ambīcijas, īpaši sarunās ar diviem pārējiem jaunpienācējiem Saeimā, jo pretējā gadījumā var pietrūkt atbalsta valdības apstiprināšanai. Protams, arī potenciālie partneri ļoti labi saprot, ka Bordāna vēlme nokļūt valdības vadītāja krēslā ir ļoti liela, līdz ar to par savu atbalstu katrs var atļauties prasīt ļoti augstu cenu.

Skaidrs ir arī tas, ka par visu vienoties neizdosies, būs virkne jautājumu, kuru izlemšanu atstās brīvajam Saeimas balsojumam, taču tas arī nozīmē, ka paralēli valdībai pastāvēs varas sviras, kuras kustinās opozīcijā atstātās partijas – ZZS un Saskaņa. Un būs cena, ko varas partijas par to būs gatavas maksāt, vienā gadījumā baudot atsevišķu panākumu prieku, citā – apvaldot aizvainojumu par zaudējumu.
Viegli tātad nebūs. Tiesa, arī tad nebūtu, ja Bordāna vietā būtu nominēts kāds cits. 

Top komentāri

naģe
n
krupis nummur viens ir jantariks
Pelnrušķīte
P
Pārāk daudz kurpju...
zvirbulēns
z
Būs vai nebūs Anna Potāpova no Maskavas iekšlietu ministre, viņas vīrs Maigurs Drošības policijas priekšnieks Mežvietas vietā, Jurašs Maizīša vietā, Kalnmeijers cietumā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē