Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Partijām diagnozi caur rozā brillēm nenoteikt

Laikam jau vispārējā, ar regulāru intensitāti uzliesmojošā neapmierinātība ar partiju un atsevišķu valdības locekļu sniegumu ir kārtējo reizi likusi meklēt dziļākus problēmas cēloņus, atsākot publisku diskusiju, cik pietiekams ir partiju finansējums no valsts budžeta līdzekļiem. Piedodiet, ārstēt partiju krīzi ar šādām zālēm ir tas pats, kas ticēt, ka Saskaņa atgūst nevainību, jo beidzies tās līgums ar Vienoto Krieviju.

Visā nopietnībā propagandēt, ka valsts finansējuma palielinājums partijas izdziedēs no slēptu sponsoru ietekmes un attīrīs politisko eliti, iepludinot tajā jaunas asinis, nozīmē būt ļoti tālu no detaļām, kas raksturo Latvijas reālo partiju vidi un problēmas. Apsveicami ir definētie mērķi ar lielāku valsts finansējumu iegūt kvalitatīvāku, sabiedrības interesēm atbilstošāku rīcībpolitiku, no korupcijas kārdinājumiem brīvus deputātus un ministrus. Apsveicami, ja vien tie tiešām saskanētu ar tiem mērķiem, kas pukst partiju oficiālo līderu un pelēko kardinālu sirsniņās. 

Cik atklātas ir partijas, deklarējot savus patiesos tēriņus? Vismaz es, daudzus gadus aprakstot reālpolitiku, esmu saskārusies ar histērisku nevēlēšanos, piemēram, atklāt, kāds ir partiju ģenerālsekretāru patiesais atalgojums vai cik tiek maksāts par partiju juridiskajiem un citiem pakalpojumiem. Pat uzzināt godīgu, detalizētu atbildi par to, kādas reklāmas un sabiedrisko attiecību aģentūras un apakšuzņēmumi apkalpo konkrēto partiju un tās ministrus, visbiežāk ir bijis liels izaicinājums ar reālāku iespēju patieso informāciju uzzināt no neformāliem avotiem.

Kādēļ? Jo tad ir izdevība salīdzināt ģenerālsekretāru oficiālo, no partiju kases maksāto atalgojumu gan ar viņu dzīvesveida vērienu, gan ar tiem ienākumiem, kurus šādas partiju amatpersonas vai tikpat labi valdes locekļu, vai citu ietekmīgu biedru ģimenes locekļi saņem caur dažādām dāsni sponsorētām biedrībām. Tās ir savairojušās un jau pa gabalu izskatās pēc partiju "melnajām kasēm", bet līdz šim ir interesējušas tikai atsevišķus žurnālistus, kuri var norādīt uz aizdomīgām sakritībām, ne korupcijas apkarotājus, kuri varētu šīs kases izkratīt.

Tas pats attiecas uz pieminētajām partiju izmaksām par dažādiem pakalpojumiem, sākot no priekšvēlēšanu kampaņām līdz pat juridiskajiem. Jo, detalizēti (nevis partiju gada pārskatu vispārējos skaitļos) zinot, kam, cik, par kādu pozīciju maksāts, var rasties jautājums – vai partiju patiesie izdevumi nav pārāk zemi un tos patiesībā nesedz attiecīgo pakalpojumu sniedzēju komercklienti? Citiem vārdiem sakot, uzņēmēji, kuri ieinteresēti politisko lēmumu pirkšanā. 

Varētu teikt, palielinām partiju finansējumu no valsts budžeta un – hops! – partiju kasieri nopurinātu atkarības važas un grieztu muguru katram sponsoru piedāvātam kukulim, no kura pa ceļam uz partijas melno kasi kāds procents pielīp pašu ķešai. Apstākļos, kad partijas jau ilgākus gadus kļuvušas par ideoloģisku iepakojumu no slēptu sponsoru krēslas zonas ietekmējamu grupējumu vai indivīdu ievēlēšanai, baidos, ka tik elementāri vis nenotiks. Partiju izkurtējušās elites nomaiņa caur valsts finansējuma pieaugumu un jaunu ideālistu rekrutēšanu ir nereālistisks vai vismaz pārāk lēns risinājums. 

Top komentāri

Zīriņš
Z
Diena nevarētu dažiem slimniekiem uzlikt liegumu te anonīmi komentēt? Nu nepiestāv zolīdam laikrakstam slimnieku žults. Jābrīnās, ka tik aizņemta dāma kā Margēviča vispār tikusies ar neveiksminieku zvirbulēnu, kurš dienas vada klabinot anonīmus komentārus internetā. Par viņa draugu, kuram visur rādās tauki un Dieva vārds katra nesakarīgā teikuma galā, viss skaidrs - vieta palātā.
Elementāri
E
Pieņemsim,ka LV ir tie apšaubamie 2 milj.iedzīvotāju.Ja partijā ir 100 cilv.,tie pārstāv 0,005% iedzīvotāju intereses.Kāda velna pēc tādi partijai kaut kādu valsts finansējumu?Es,piemēram,nevienai LV pseidopartijai pat centu nedotu. Kā piemērs varētu būt USA,kur reāli pie varas tiek tikai republikāņi un demokrāti,pārējie -visādi zaļie u.c.salašņas var sēdēt pie ratiem. Ja partija nepārstāv vismaz kādus pāris procentus no vēlētājiem,tādai vispār nevajadzētu būt tiesībām uz kaut ko kandidēt.
zvirbulēns
z
Jāatceļ pret Satversmiskie ierobežojumi indivīdiem ziedot partijām cik šie grib, ko šie grib, tai skaitā nekustamos īpašumus, ja partijas šos pieņem, un, kad šie grib, pakontrolējot ziedotājus - kur šiem tā naudiņa saradusies, vai tā ir ziedotāju nauda. Un viss. Nabadzīgas partijas - tas ir ļaunums.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē