Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pavisam pēdējā fāze

Dienvidamerikas valstī Venecuēlā kārtējo reizi bez panākumiem noslēdzās opozīcijas līdera Huana Gvaido solītā Valsts prezidenta Nikolasa Maduro gāšanas "pēdējā fāze", uzskatāmi parādot, ka režīma nomaiņa nav iespējama bez bruņotas ārvalstu iejaukšanās.

Gvaido prognozējami nespēja nedz nodrošināt valsts bruņoto spēku vadības pāriešanu savā pusē, nedz noorganizēt apsolītās valsts vēsturē lielākās protesta demonstrācijas 1. maijā. Ar viņa sapulcinātajiem atbalstītājiem bija pietiekami "televīzijas kadra" nodrošināšanai un atsevišķām sadursmēm ar Venecuēlas drošības spēkiem, taču daudzkārt par maz varas pārņemšanai.

Būtisku lomu šajā gadījumā spēlē Venecuēlas etniskais sastāvs. Ievērojamu daļu valsts iedzīvotāju veido tā dēvētie ljanerosi (llaneros) – visbiežāk neeiropeiskas izcelsmes venecuēlieši, daudzi no kuriem ir pateicīgi bolivāriskajiem sociālistiem par izkļūšanu no pilnīgas bezcerības un nabadzības. Pie ljanerosiem sevi pieskaitīja arī Venecuēlas iepriekšējais līderis Ugo Čavess, tāpat valsts armija pamatā sastāv no ljanerosiem.

Gvaido atbalstītāju loks savukārt aprobežojas galvenokārt ar ne īpaši daudzskaitlīgo vairāk pārtikušo iedzīvotāju daļu. Pēdējai ir pārpārēm iemeslu būt sašutušai par Maduro režīma īstenoto politiku, kura komunisma celtnieku sliktāko tradīciju garā izpaužas kā "atņemt un sadalīt", taču plašas tautas masas šis sašutums pat labākajā gadījumā atstāj vienaldzīgas.

Kas nav mazsvarīgi, aizvien vairāk situācijas pārzinātāju arī atzīst, ka Gvaido atbalstītāju skaits pretēji cerētajam nevis palielinās, bet gan samazinās.

Pat daudziem no tiem, kuri nepavisam nav sajūsmā par Maduro valdīšanu, nekādas simpātijas neraisa arī Gvaido, kurš aizvien vairāk sāk asociēties ar ASV militārā iebrukuma valstī draudiem.

Šie draudi kļūst aizvien reālāki, jo Vašingtonai režīma nomaiņa ir kļuvusi gan par principa jautājumu, gan ekonomisko, politisko un ģeopolitisko nepieciešamību. ASV enerģētikas sektoram ir vitāli nepieciešama Venecuēlas nafta, ASV prezidentam Donaldam Trampam ir nepieciešama vismaz kāda uzvara pirms nākamgad gaidāmajām prezidenta vēlēšanām, bet ģeopolitikas stratēģiem – kontrole pār dienvidu puslodi un pierādījums, ka apgalvojumi par ASV ģeopolitisko norietu neatbilst patiesībai.

Attiecīgi arī Gvaido tiek nodrošināts ASV un to sabiedroto bezprecedenta atbalsts, taču pat ar to ir izrādījies par maz. Un, ja izrādīsies neveiksmīgi (bet tam ir visi priekšnoteikumi) vēl pāris mēģinājumi nomainīt Maduro, ASV var nonākt pie secinājuma, ka tām nav citas izejas, kā ķerties pie militārām metodēm. Nerēķinoties ar postošām sekām ilgtermiņā.

Top komentāri

Dostojevskis
D
Redzams, ka "komunisma rēgs" lidinās ne tikai pār Eiropu... .
Irlielāmērāticams
I
ka ANDIS SEDLENIEKS raksta pārāk gudri, lai latvju patriotiem būtu saprotami. Tomēr arī šoreiz nekas cits neatliek, kā piekrist katram vārdam. Man personīgi Venecuēlas režīma nomaiņa šķita neticama no tā brīža, kad Eiropas savienības valstis acu mirklī "atzina " opozīcijas vadoņa leģitimitāti. Izskatījās kā labi organizēta oktobrēnu apsveikuma uzruna boļševiku veterānu saietā.
Pipars
P
Kā lai skatās uz situāciju Venesuēlā ..? Atmiņā pavīd karš Sīrijā un daudzie miljoni bēgļu uz eiropu ko mums savulaik ar vieglu roku noorganizēja ASV... Un tagad padomāsim - ja karš notiek Venesuēlā automātiski radīsies daudzi miljoni bēgļu... vai ne?... Uz kurieni viņi visi dosies?... Atbilde ir triviāla viņi dosies uz ASV!!!... Jautājums... a ---Trampa siena uz Meksikas robežas jau ir pabeigta?... he he... Ko...? Nē??!... ho ho... Izskatās ka Putins kārtējo reizi ar maziem spēkiem un vēsu galvu ASV ir uzlicis šahu un matu... Tramps ar Pampeo var ņemties un bļaustīties pa mēdijiem kā grib... viņi pašreiz atrodas smalki realizētā slazdā...! Kā tur bija tas teksts - pēc vecās krievu parunas - "Sam durak"...!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē