Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Pieaugs valstu konkurence

Jāapzinās tas, ka Covid-19 krīze saasinās Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu savstarpējo konkurenci. Šāds secinājums nesen izskanēja Eiropas Parlamenta (EP) deputātu preses konferencē, kurā piedalījās četri deputāti no Latvijas – Inese Vaidere, Roberts Zīle, Nils Ušakovs un Ivars Ijabs.

Dažādus politiskos spēkus pārstāvošie deputāti bija apbrīnojami vienoti pārliecībā par to, ka ikvienam ir jāsaprot – tās ES dalībvalstis, kuras Covid-19 krīzi pratīs pārdzīvot veiksmīgāk, to nevilcināsies izmantot savu interešu labā. Ikdienišķos apstākļos Vaideres mudinājumu atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus varētu traktēt kā pārspīlētas rūpes par biznesa vidi, taču krīzes apstākļos arī Latvijas valdībai vajadzētu apzināties to, ka ir svarīgi saglabāt maksimāli daudz dzīvotspējīgu uzņēmumu, kuri tajā brīdī, kad ar Covid-19 izplatību saistītie ierobežojumi tiks atcelti, vēl būs saglabājuši darbinieku kolektīvu, klientu loku un arī uzņēmējdarbības turpināšanai nepieciešamos resursus.

Zīles ieteikums, ka šīs krīzes laikā ekonomikā jāiegulda pēc iespējas vairāk naudas, varētu šķist neatbilstošs dažu citu mūsu politiķu iecienītajai taupības politikai, taču pašreizējās grūtības atšķiras no 2009. gada krīzes. Ušakova paustā ideja piešķirt plašam krīzes skarto iedzīvotāju lokam ikmēneša pabalstu 500 eiro apmērā normālos apstākļos šķistu utopija, taču patlaban ir ekstremāla situācija, un mūsu Saeimai un valdībai vajadzētu godīgi atzīt, ka ikvienā valstī iedzīvotāji, kuriem nav naudas izdzīvošanai, rada milzīgus politiskos un sociālos riskus un ka Latvija šajā aspektā nav izņēmums.

Savukārt Ijaba norāde, ka Latvijas interesēs ir tas, lai nepastiprinātos ekonomiskā nevienlīdzība starp ES dalībvalstīm, varētu šķist visai sekundāra, ja nebūtu krīzes. Taču Covid-19 krīze ir. Un tas, vai pēc šīs krīzes Latvijā būs tūkstošiem izmisušu bezdarbnieku, simtiem aizvainotu uzņēmēju, kuri piedzīvojuši, ka dažos mēnešos gals ir pienācis viņu gadiem lolotajam uzņēmumam, vai arī šeit būs dīkstāves laikā atbalstīti darbinieki un tādi uzņēmumi, kas spēj turpināt darboties, ir atkarīgs no daudziem faktoriem – no Covid-19 izplatības intensitātes, no katra cilvēka paša rīcības, taču arī no mūsu valdības un Saeimas īstenotās stratēģijas. EP deputāti akcentēja arī to, ka pēc Covid19 krīzes notiks ES dalībvalstu savstarpējā cīņa ne tikai par erudītiem cilvēkiem, bet arī par perspektīviem uzņēmumiem un noieta tirgiem precēm un pakalpojumiem. Lai nezaudētu nevienā konkurences cīņas raundā, mūsu valstij pēc šīs krīzes ir jābūt maksimāli stiprai.

 

Top komentāri

citāts
c
"Ir mirušie, kurus šajā pandēmijā neskaita, varbūt baidoties, ka neviens par tiem neraudās. Šo mirušo vidū ir globalizācija, Eiropas mīts un tagad "starptautiskā liberālā kārtība" Henrija Kisendžeraprāt."
Horošijs
H
Kur naudu ieguldīt - zina daudzi. Kur nauda atrodas, lai to paņemtu un ieguldītu - nedaudzi.
citāts
c
"Kviešu lielvalsts Francija ir atdevusi savas miltu piegādes atslēgas Vācijai. Tagad tā maksā smagu rēķinu. Karantīnas sākumā visi bija laidušies izpirkt makaronus, cukuru un miltus. Bet ātri izrādījās, ka tirgotājiem piegādes kavējumu dēļ gandrīz nav miltu. Miltu plaukti divās trešdaļās veikalu ir tukši. "Visā Francijā pēdējo 5 nedēļu laikā tika pārdots divreiz vairāk miltu nekā parasti; dzirnavnieki strādā kā traki.""
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē