Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Policejiskā Latvija...

Valdības šonedēļ pieņemtais lēmums, ka pēc ieceļošanas Latvijā no virknes Eiropas valstu vairs nebūs jādodas 14 dienu pašizolācijā, radīja ne tikai lielu apjukumu ar šādu lēmumu izpildi saistītajās iestādēs un personām, ko tas tieši skar, bet arī jaunus jautājumus. Vispirms jau – vai brīvlaišana no karantīnas attiecas tikai uz tiem, kas iebrauc Latvijā pēc valdības rīkojuma stāšanās spēkā, vai arī uz tiem, kas no valstīm, kuras atzītas par drošām, iebraukuši, teiksim, dienu iepriekš? Daudzajiem interesentiem pat policija, kas kontrolē pašizolācijas ievērošanu, nespēja dot skaidru atbildi.

Acīmredzot steigā pieņemtais normatīvais akts skaidrību neviesa, Slimību profilakses un kontroles centrā veselu dienu šo jautājumu analizēja un tikai nākamās dienas pēcpusdienā nāca ar vēstījumu, ka karantīna nav jāievēro arī iepriekš iebraukušajiem. Neatbildēts paliek, kā rīkoties tiem, kuri no drošas valsts uz Latviju ceļo, pārsēžoties, teiksim, kādā no Briseles lidostām, – uzskatīs, ka iebraukuši no vīrusa apdraudētās Beļģijas un tāpēc pakļauti pašizolācijai?

Arī pašizolācijas kontrole mulsinoša. Skaidrs, ka nedrīkst pieļaut, ka potenciāls vīrusa pārnēsātājs tiekas vēl ar kādiem cilvēkiem periodā, kamēr nav skaidrs, vai ir vesels. Taču vai tiešām viss šis laiks jāpavada ar ieslēgtu telefonu tuvumā, lai varētu atsaukties uz policistu kontroles zvanu? Un kas ir, ja nevar atbildēt, jo tajā laikā, kad zvana, interneta tiešraidē ir svarīga darba sanāksme, eksāmens vai, teiksim, intervija? Tad policisti ierodas mājās un izturas pret personu teju vai kā pret noziedznieku, pieprasot uzrādīt dokumentus, taisnoties, kāpēc nevar sazvanīt? Tas nav izdomājums – tā dažam ir bijis.

Piedodiet, bet kāpēc pašizolācijas laiku cilvēks nevar vienatnē pavadīt, vizinoties ar divriteni vai mašīnu, staigājot pa pludmali vai kaut vai dzīvojot meža vidū teltī, atslēdzies no sakariem ar apkārtējo pasauli?

Pašizolācija ir kā ieslodzījums? Sods? Tak sodiet tos, kuri pārkāpj saskarsmes aizliegumu, nevis tos, kurus kontrolētāji nesazvana vai nesatiek, kad iedomājas pārbaudīt!

Protams, nav vienkārši izlemt, kur ir līdzsvars starp personu brīvību respektēšanu un ierobežojumiem sabiedrības interesēs un arī – kā kontrolēt, cik bargi sodīt un par ko. Zviedrija nupat ar to karsti apdedzinājās, pandēmijas laikā neuzliekot gandrīz nekādus ierobežojumus, paļaujoties uz cilvēku godaprātu, apzinīgumu, un... kļuva bēdīgi slavena ar īpaši augstu skaitu mirušo no Covid-19. Bet tas nekādā ziņā nenozīmē, ka šādās ārkārtas situācijās no personu brīvību respektēšanas būtu pilnīgi jāatsakās – ierobežojumi var būt, tiem pat jābūt, tāpat arī to kontroles pasākumiem, taču loģiskiem, pamatojamiem, saprotamiem, cilvēka cieņu respektējošiem.

Top komentāri

Kafejnīcā ģimene 2 lielie, 3 bērni
K
Neraugoties uz to, ka viņi ikdienā dzīvo cieši kopā, āra kāfejnīcā viņus izsēdina katru pie sava galdiņa. Pie viena māte ar vienu bērnu, pie otra - divi bērni, pie trešā - tētis, kam pēc tam pretī apsēžas sveša tante. Interesanta sanitārija
Pareizaissecinājums
P
Nav īpaši korekti ieštancēt cilvēka parastā jau tā saštancētajās smadzenēs jēdzienu "policejiskais" ciešā saistībā ar "Latvija". Jo policejiskums piemīt visām valstīm, kur valdnieku kompetence ir apgriezti proporcionāla viņu kontrolēt-gribai.
Romān
R
Tu vēl neesi dzīvojis policejiskā valstī! Nevajag svaidīties ar vārdiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē