Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 14. oktobris
Minna, Vilhelmīne
Varētu izpausties harismātiski vidējās paaudzes politiskie līderi, taču ar spilgtām personībām ir bēdīgi

Politika, bizness un līderi

Politikā patlaban ir tik maz harismātisku vidējās paaudzes līderu, jo šīs paaudzes spēcīgākās personības sevi apliecina uzņēmējdarbībā, – šāda, diskutabla, tomēr uzmanības vērta atziņa tiek aktualizēta laiku pa laikam.

Biznesa vide Latvijā XXI gadsimtā piesaistījusi spēcīgas personības visiem iespējamiem līdzekļiem – sākot ar to, ka augstākās izglītības iestādēs ir daudz dažādu ar uzņēmējdarbību saistītu studiju programmu un to, ka Latvijas normatīvais regulējums pirmos soļus biznesā vērš juridiski vienkāršus, pat ja tie ir finansiāli sarežģīti, un beidzot ar to, ka uzņēmēju prestižs mūsu valstī aptuveni 20 gadu laikā ir būtiski audzis. 

Ar politiku ir citādi – nebūs vienkārši definēt izglītības ceļu, kas ļauj kļūt par profesionālu Latvijas politiķi, turklāt tas, cik neglaimojoši daļa sabiedrības vērtē politisko vidi, arī nav noslēpums. 

Diskusiju par to, kāpēc redzam tik maz harismātisku vidējās paaudzes politisko līderu, patlaban aktualizējis pašvaldību vēlēšanu tuvums. Protams, nav pamata apgalvot, ka mums vispār nav harismātisku vidējās paaudzes politisko līderu. Ir, tomēr maz. Jāuzsver arī – nav runas par to, ka Latvijas politikā nebūtu manāmi vidējās paaudzes cilvēki. 

Ir, taču būtiska ir smalkā atšķirība – parasts politiķis vai arī harismātisks politiskais līderis. 

Var saprast, ka jaunās, divdesmitgadnieku paaudzes cilvēki vēl ir ceļā uz izaugsmi par harismātiskiem politiskajiem līderiem. Var arī saprast, ka paaudze, kas jau sasniegusi pensijas vecumu, izjūt gandarījumu par paveikto, kas nes līdzi vēlmi izbaudīt ieguldītā darba augļus, nevis tiekties pēc jaunām virsotnēm. To ņemot vērā, redzama brīva niša, kurā varētu izpausties harismātiski vidējās paaudzes politiskie līderi, taču ar spilgtām personībām ir visai bēdīgi.

Tas vērojams arī dažādu mediju rīkotajās diskusijās, it īpaši televīzijā. Lielākoties redzam politiķus, kuri nevis diskutē ar klātesošajiem, bet atnāk ar formālu, sagatavotu tekstu, to norunā un rada iespaidu, ka vispār neklausās pārējo diskusijas dalībnieku sacītajā.

Prestižu uzņēmēju organizāciju un dažādu biznesa nozaru pārstāvji uzsvēruši, ka pēdējā laikā paši uzņēmēji nosaka augstākus standartus biznesa videi – gan vēršoties pret darbošanos ēnu ekonomikā, gan izvirzot stingrākas prasības uzņēmumu vadītāju reputācijai. Tas, neizbēgami, paaugstina uzņēmējdarbībā valdošos kritērijus. 

Jautājums ir, vai drīzumā redzēsim, ka arī politiķu vide izvirza augstākas prasības cilvēkiem, kuri vēlas būt par politiskajiem līderiem? 

Top komentāri

kas nu?
k
Līderistiem gribas atpelnīt līderēšanas kursos izgāzto naudu un tagad rausies pie varas? Politikā, tāpat kā visos darbos, ir nevis jādemonstrē harizma, bet jāstrādā!
Logičeskijs
L
Ābols no ābeles tālu nekrīt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskais faktors Miltons

Amerikas Savienoto Valstu Floridas pavalsti sasniegusī augstākās, piektās, kategorijas viesuļvētra Miltons posta ne tikai Floridu un ASV ekonomiku – Miltons un tā priekštece, kategoriju zemākā vie...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē