Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +1 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Savēlēs kārtējās "grigules", kas no otrās vai trešās vietas sarakstā izlec priekšgalā?

Politiskais autisms

Uzmanību piesaistīja ziņa, ka atbilstoši SKDS veiktas aptaujas datiem sabiedrības interese par politiskajiem notikumiem Latvijā sasniegusi vēsturiski zemāko līmeni. Proti, tikai 44% respondentu apliecina, ka regulāri seko līdzi politiskajām norisēm. Tātad par to, kā tiek pārvaldīta mūsu valsts, vairākums jeb 54% valsts iedzīvotāju šogad regulāri neinteresējas. Un tas ir neilgi pēc vēlēšanām, kad informatīvā vide bija piesātināta ar ziņām par valdības veidošanu, ministru pirmajiem soļiem jaunajos amatos, priekšvēlēšanu solījumu atgādinājumiem un vēstījumiem par to, kā un kad visu sasolīto pildīs.

Tāpat bija vērojama plaša ažiotāža ap divu grozu sistēmu veselības aprūpes finansēšanas sistēmā, pedagogu zemajām algām, turpinājās nedienas banku darbības jomā, notika ar politisko varu cieši saistītu personu aizturēšanas, tostarp saistībā ar iespējamiem likumpārkāpumiem Rīgas satiksmē un Rīgas domē...

Tiešām vairāk nekā pusi valsts iedzīvotāju nekas no tā visa neinteresē, nešķiet būtisks?

Jā, var jau to skaidrot ar plaisu starp varu un sabiedrību un ar to, ka cilvēku uzmanību varbūt piesaista vien atsevišķas tēmas – tās, kuras tieši uz viņiem attiecas –, savukārt viss pārējais šķiet pārāk netīrs, no malas neietekmējams, kā arī visas sabiedrības vai konkrēto personu dzīvi neietekmējošs. Un tomēr biedē tas, ka politiskā autisma īpatsvars ir tik liels. Lai arī tas nozīmē, ka cilvēki aizvien vairāk paļaujas uz sevi, ne vairs uz "kādu tur augšā", kas katra vietā visu izlems un varbūt arī izdarīs, tomēr tā negatīvā puse šādai distancētībai ir paviršība savā izvēlē vēlēšanās un arī neieinteresētība ko mainīt lielajos "spēles noteikumos". "Lai ir, kā ir, gan jau pielāgošos" – šādu pozīciju tiešām laiku pa laikam nākas dzirdēt gan no uzņēmējiem, gan valsts struktūrās nodarbinātajiem.

Un tas ir laikā, kad katram ir plašas iespējas gūt informāciju no medijiem, paust savas domas, viedokļus, diskutēt interneta domapmaiņas lapās, atrast domubiedrus nevalstiskajās organizācijās, to vārdā vērsties pie politiķiem ar prasībām mainīt to vai citu likumu vai palielināt finansējumu kādai sabiedriski nozīmīgai vajadzībai utt. Var ļoti daudz ko panākt, ja vien neatmet visam ar roku, neizvēlas iet jau pieminēto pielāgošanās ceļu.

Tuvojas Eiropas Parlamenta vēlēšanas. Ko savēlēsim, ar šādu attieksmi esot? Kārtējās "grigules", kas no otrās vai trešās vietas sarakstā izlec priekšgalā, pateicoties masīvām, dārgām, bezsaturīgām, bet toties politiskā autisma pārņemtos uz īsu brīdi emocionāli uzrunājošām reklāmām? 

Top komentāri

Margarēta
M
Tam ir arī cits izskaidrojums. Saeimas vēlēšanu kampaņa bija ļoti gara (daži sāka jau janvārī) un ārkārtīgi agresīva. Bija partijas (KPV, JKP, savos jautājumos (geji, krievi, migranti) arī NA), kas apzināti veidoja agresiju un dusmas savā elektorātā. Ilgstoši tādu agresijas un dusmu līmeni uzturēt nav iespējams, tāpēc tie, kas uz brīdī pievērsās politiskajiem procesiem, šo partiju uzrunāti, tagad atslābst. Daļa vēlētāju ir arī vīlušies, jo JKP nesamazināja ierēdņu skaitu, kā solīja, KPV neko no solīta nespēk izpildīt. Tie, kas spēja uzrunāt cilvēkus, kuri par šīm partijām balsoja, viņiem vairs nav ko teikt saviem vēlētājiem. Jautājumi, ar kuriem viņi kairināja, ir noņemti no dienas kārtības (kas bija sagaidāms katram racionāli domājošam cilvēkam, kas ikdienā seko līdzi politikai).
reptilis
r
Vai šāds stāvoklis ir radies pēkšņi?....nejauši?...no ""zila gaisa""?...- Nē ,to ir veicinājusi Latvijas politiskā sistēma un atvērtas robežas....vai vēl atcerieties - kuram kaut kas nepatīk ???......,Lai brauc prom! Politiķi ir veicinājuši jaunu un aktīvu cilvēku darbaspējas vecumā aizbraukšanu......un vieglāk taču ir ievest migrantus,kuriem nav balstiesību:))))
MM
M
Piedāvāju Romānam nākamo rakstu uzrakstīt par sabiedrības līdzdalību, kur ir rezultatīvi piemēri ar situācijas izmaiņām. Un salīdzināt cik proporcionāli ir bezrezultatīvie piemēri. Tad nebūs izbrīns par "Nevaru-neko-ietekmēt" sajūtu. Ne jau visiem ir kapacitāte darbināt NVO, kas bieži izdara valsts vai pašvaldības neizdarīto. ... :-//
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē