Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Pret Rimšēviču, ne tik daudz pret Kušneru

Balsojums pret Edvarda Kušnera pārapstiprināšanu Latvijas Bankas padomē bija ne tik daudz viņa paša kandidatūras noraidīšana, cik simbolisks žests, ka korupcijā aizdomās turētā Ilmāra Rimšēviča laiki Latvijas banku sistēmas galvgalī ir beigušies. Tāda sanitārā tīrīšana, lai izslēgtu jebkādu Rimšēviča neformālo ietekmi un iespējamu tirgošanos ar viņa ietekmi, viņam pašam arī neesot amatā.

Līdz ar to slānīt Saeimas deputātus, kuri balsoja pret vai atturējās balsojumā par Kušneru, šoreiz nav īsti pamatoti ne faktisko apstākļu dēļ, ne no kritiskās domāšanas principiem raugoties. Piedodiet, kungi, beidzies laiks, kad Latvijas Bankas vadība varēja sēdēt savā «ziloņkaula tornī» un tikai statusa un nepieejamības dēļ paģērēt pret sevi nekritisku attieksmi un pēdējā vārda tiesības. Līdz ar to kaunināšana un aizdomas par kādām sazvērestībām pret ārēji allaž tik eirokrātiski pareizo Kušneru šoreiz nav īstais siets, caur kuru sijāt Saeimas rīcību.

Ar divu mēnešu atstatumu radušies virsraksti "Rimšēvičs Saeimas lēmumu (ar aicinājumu atkāpties) vērtē kā politisku spiedienu un atkāpties neplāno" un "Kušners savas kandidatūras noraidīšanu saista ar vēlmi ietekmēt Latvijas Bankas neatkarību" ir tik identiski savā arogancē un saķeres trūkumā ar realitāti un burtiski iemieso Latvijas Bankas iekšienē klīstošo Kušnera iesauku "Rimšēviča ēna".

Saeimai tiek pārmests, ka daudzi (28) deputāti no 42, kas neatbalstīja Kušnera pārapstiprināšanu, nevis atklāti nobalsoja pret, bet izvēlējās nospiest podziņu "atturos". Šis nu bija tas gadījums, kad "atturos" vislabāk raksturoja to pēcgaršu, kas daudziem malā vērotājiem ir palikusi pēc Rimšēviča aizturēšanas, apsūdzībām un tikai mājieniem par, iespējams, nākamajām apsūdzībām.

Pēcgaršu, kas palikusi gan pēc paša Kušnera cīņas par pārapstiprināšanu amatā, gan pēc to cīņas, kuri atklāti pauda uzskatu, ka viņa laiks Latvijas Bankas vadībā ir beidzies tāpat kā viņa bosa laiks.

Jāteic, es rūpīgi izlasīju tos apkārt klīstošos cesijas līgumus, kuri ļāva Kušneram uzdot pamatotus jautājumus par darījumiem ar čaulas kompānijām. Un šis bija tas gadījums, kad mediju rokās nav to operatīvo līdzekļu, lai pārbaudītu, kas patiesībā aiz šī saimnieciski grūti pamatojamā darījuma slēpjas vai gluži otrādi – neslēpjas. Apstākļos, kad uz Rimšēviču krīt smagas aizdomas korupcijā un Kušnera darījumi notikuši laikā, kad viņš sāka savu darbu Latvijas Bankā kā Rimšēviča "ēna" jeb padomnieks, nav jākautrējas, ja tevī paliek neatbildēti jautājumi un šaubas.

Vai tu būtu žurnālists, "gaišo" vai "tumšo" spēku deputāts vai vērotājs. Šaubas, kuras Kušners ar savām strupajām un visai arogantajām (ar domu "vai nu ticiet man uz vārda, vai kļūsiet par līdzdalībniekiem vārdā nenosauktu "tumšo spēku" sazvērestībā pret Latvijas Bankas neatkarību") atbildēm nekliedēja, daudziem izrādījās spēcīgākas par jautājumu, kurš un kādēļ tieši tagad šos kompromitējošos dokumentus ir uzracis.

Tādēļ, lai cik nepopulāri būtu aizstāvēt raibo "atturībnieku" kompāniju, es šoreiz atļaušos aizstāvēt pašu principu, abstrahējoties no lēmumu pieņēmušo personālijām.

Top komentāri

Trollis JT
T
Izrādās, ka Rimšēvičs un LB ir daudz maznozīmīgāki, nekā bijušais militāristu komandieris Graube. Jo par Rimšēviču te var izteikties ikviens , bet blakus, par Graubi - tikai ar autorizāciju. "Diena" ...? Vai nebaidāties pazaudēt lasītājus? Mēs taču jau tā pat esam dažu sekunžu laikā atrodami, ko nu tur vēl autorizēties... .
Lasitaja
L
Aha, un nez kāpēc tieši ZZS deputāti, kas ēd no Lemberga rokas, šajā gadījumā būtu nu tie godīgie un pareizie balsotāji
jau apnicis
j
Kaut kā dīvaini. Mēdiji, un šī meitene to vidū, joprojām tiražē viedokli, ka pār Rimšēvicu krīt baigi biezā korupcijas ēna. To, ka mēdiji to vien darīja, lai vienīgo parādīto lietu- viltoto fotogrāfiju, padarītu par īstu bezierunu kārtībā, atkal un atkal parāda, ka nekad neuzzināsim šīs cirka izrādes patiesos režisorus.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē