Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +5 °C
Apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna
ASV labējo vidū izplatās apgalvojums, ka "mēs esam par trampismu, bet bez Trampa"

Prezidenta Trampa pirmais gads

Sestdien aprit gads kopš ASV 45. prezidenta Donalda Trampa oficiālās stāšanās amatā. Šī gada laikā Trampam ne tikai nav izdevies īstenot lielāko daļu savu priekšvēlēšanu solījumu, bet viņš ir arī sastapies ar ASV politiskās elites vairākuma bezprecedenta pretdarbību.

Šeit jāatgādina, ka aiz Trampa priekšvēlēšanu lozungiem, kurus visbiežāk ir pieņemts dēvēt par populistiskiem, nav grūti saskatīt visai monolītu ideoloģisko konstrukciju, kuras ietvaros tradicionālā pretnostatījuma vietā starp republikāņiem un demokrātiem tika pretnostatīti tādi jēdzieni kā tauta un globālisti, tradicionālās un liberālās vērtības, kā arī ASV un pārējās pasaules intereses ("Padarīsim Ameriku atkal diženu!").

Visa šī ideoloģija tiek dēvēta par trampismu, lai gan tās patiesais autors ir nu jau bijušais Trampa padomnieks Stīvens Benons.

Ļoti ticams, ka tieši Benona tēzēs arī meklējamas Trampa simpātiju saknes pret Krieviju – Benons aicina uz visas kristīgās pasaules apvienošanos pārējo civilizāciju radīto draudu priekšā, turklāt par apvienošanās centru, pēc viņa domām, ir jākļūst tieši ASV.

Uzreiz pēc nākšanas pie varas Tramps arī apturēja (vai drīzāk – izgāza) virkni amerikāņu globalizācijas versijas megaprojektu, tostarp brīvās tirdzniecības zonu izveidi ar Eiropas Savienību (ES) un Āzijas un Klusā okeāna reģiona valstīm. Šīs darbības apvienojumā ar Trampa vēlmi "nosusināt Vašingtonas purvu" jeb faktiski nomainīt nosacītos globālistus dažādās struktūrās ar saviem atbalstītājiem izraisīja atbilstoša mēroga pretestību, kuras mērķis ir vai nu panākt Trampa atstādināšanu no amata (kas nešķiet reāli), vai arī piespiest viņu aiziet no Baltā nama brīvprātīgi, bet piespiedu kārtā. Minimālais mērķis, protams, ir ierobežot ASV prezidenta rīcības brīvību, kas daļēji ir izdevies.

Lielā mērā pateicoties tā dēvētās "dziļās valsts" pretdarbībām, kā arī sev tuvu stāvošo neokonservatīvo ietekmei, Trampa politikā netrūkst arī neokonservatīvu elementu, tostarp attiecībā pret Krieviju, turklāt neokonservatīvisma (kura versiju Baraka Obamas izpildījumā Tramps asi kritizēja) pakāpeniski kļūst aizvien vairāk, bet trampisma – mazāk. Ne velti ASV labējo vidū izplatās apgalvojums, ka "mēs esam par trampismu, bet bez Trampa". Kāds turpmāk būs abu šo elementu samērs, pagaidām gan var tikai minēt – tas ir atkarīgs no virknes faktoru, tostarp šogad gaidāmajām ASV Kongresa starpvēlēšanām.

Trampa prezidentūras pirmajā gadā netrūkst arī paradoksu. Tā Tramps ir spējis īstenot 30 gadu laikā lielāko nodokļu reformu, bezdarba līmenis ASV ir zemākais šajā gadsimtā, bet ekonomikas izaugsme – augstākā pēckrīzes periodā, tomēr prezidenta reitingi, pateicoties nebeidzamajiem skandāliem, ir vieni no zemākajiem valsts vēsturē. Cits, pārējai pasaulei nozīmīgāks paradokss ir fakts, ka iekšpolitiskais haoss ASV daudzviet ir radījis būtībā ģeopolitiskās varas vakuumu, un situāciju steidzas izmantot kā Ķīna un Krievija, tā zemāka līmeņa spēlētāji. Savā ziņā var teikt, ka Trampa priekšvēlēšanu solījumi īstenojas, lai arī ne gluži tā, kā bija iecerēts sākotnēji.

Top komentāri

viedokļu sadursme
v
"Diena": "Trampam [...] nav izdevies īstenot lielāko daļu savu priekšvēlēšanu solījumu". Francijas "Europe 1": "Galu galā Tramps gana labi tur savus pirmsvēlēšanu kampaņas solījumus". Kam lai ticu?
reptilis
r
....jā ,Trampam daudz būs jāmēģina izstrebt no Obamas un Klintonietes ""sastrādātā"" - Lībijas sagraušana..Sīrijas konflikts...Ēģiptes tukšie kūrorti...islāma radikāļi...migrantu krīze Eiropā...Ziemeļkorejas kodolieroči....Ukrainas konflikts...Krievijas iedrošināšana rīkoties agresīvi ar savu neizlēmīgo rīcību...,kur nu vēl drausmīgā iekšpolitika šķeļot sabiedrību ....,jāā...daudz problēmu atstājis Nobela prēmijas laureāts:)))
Trakais karklu fricis.
T
Andi, dēlin, nu galīgi neizdevies rastiņs!!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Absurda karaļi

Daudzām problēmām apkrautās valsts kapitālsabiedrības Pasažieru vilciens (PV) vadība pirmšķietami nolēmusi vēl pamatīgāk nostiprināt savu apsmiešanas objekta statusu.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē