Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Valsts prezidentam var būt ietekme uz tautsaimniecību

Prezidents un ekonomika

Atbilstoši prognozēm Saeima šonedēļ Valsts prezidenta amatā ievēlēja Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesnesi Egilu Levitu. Diskusijās, kas bija saistītas ar Valsts prezidenta vēlēšanām, daudz uzmanības tika pievērsts Latvijas ekonomiskajām problēmām. Var jau brīnīties, kādēļ gan, jo Valsts prezidenta atbildības lokā ekonomisko jautājumu nav un par tiem atbild valdība. Tomēr, kā mēdz sacīt, daudz tiek runāts par to, kas ir sabiedrībai aktuāls, un, nenoliedzami, Latvija ir to ES dalībvalstu vidū, kurās būtiska problēma ir nabadzība, bet svarīgs izaicinājums – sabiedrības labklājības paaugstināšana.

Protams, jācer, ka 2019. gadā neviens cilvēks nav tik naivs, lai domātu, ka Valsts prezidents var īstenot kādu burvestību un visus iedzīvotājus padarīt turīgus jau rīt ap brokastlaiku.

Tomēr ir kāds aspekts, kurā Valsts prezidentam var būt vērā ņemama ietekme uz tautsaimniecību, un šis aspekts ir saistīts ar Satversmē definēto: "Valsts prezidents reprezentē valsti starptautiski."

Mūsu valsts ekonomika ir ļoti atvērta, un gadu gaitā vairāku valdību ekonomikas ministri, uzņēmēju organizāciju pārstāvji, paši uzņēmēji un arī gan pašmāju, gan ārvalstu eksperti atzinuši, ka Latvijas ekonomikas izaugsmei un līdz ar to visas sabiedrības labklājībai ļoti nepieciešams ir tas, lai uzņēmumi veiksmīgi strādātu eksporta tirgos. 

Savukārt ceļu uz eksporta tirgiem var nogludināt vai arī aizšķērsot Latvijas reputācija ārvalstīs. Vairāk gan tas attiecas uz tālām valstīm citos kontinentos, jo tepat Eiropā priekšstats par Latvijā ražotās produkcijas kvalitāti, kā arī par mūsu uzņēmumu darba stilu jau ir nostiprinājies. 

Līdzšinējo Latvijas Valsts prezidentu darbība saistībā ar tādām ārvalstu vizītēm, kurās būtisku lomu spēlē uzņēmēju klātbūtne un jaunu eksporta virzienu izzināšana, ir bijusi ļoti atšķirīga. Taču tieši pēdējā laikā ekonomikas eksperti norāda uz to, ka jaunu ārējo tirgu apguve Latvijas uzņēmējiem kļūst aizvien aktuālāka, it īpaši tāpēc, ka mūsu valstī iedzīvotāju skaits samazinās – pagājušā gada laikā par 14,4 tūkstošiem, vēsta Centrālā statistikas pārvalde – un pieprasījums pēc precēm un pakalpojumiem radikāli nepalielinās. Turklāt nav pamata plānot, ka varēs būtiski kāpināt eksporta apjomus Latvijai nozīmīgākajos ārējos tirgos – Baltijas kaimiņvalstīs –, jo arī Lietuvā iedzīvotāju skaits samazinās, bet Igaunijā, lai gan ir fiksēts iemītnieku skaita pieaugums, tas ir visai neliels. 

To ņemot vērā, jānovēl jaunajam Valsts prezidentam un uzņēmējiem veiksmīgu sadarbību, reprezentējot Latviju pasaulē.

Top komentāri

rūgtā patiesība
r
Nu bet arī pašiem uzņēmējeļiem, kas sataisījuširs eksportēt, vajag drusku ar galvu draudzēties. Ir redzēti censoņi delegācijās, kur viņiem pat ceļu un viesnīci apmaksā, lai amatpersonu vizītes ietvaros dibina sakarus un meklē eksporta tirgu. Pamuļķi sataisījušies eksportēt uz valsti ar zemu iedzīvotāju pirktspēju kaut kādas zāļu tējas un diļļu pulverus un domā, ka tur kāds pirks grāvmalā salasītus lakstus linu maisiņā par cenu, par ko tur cilvēks nedēļā pārtikai var atlicināt.
Normālus nodokļus!
N
Lai Latvija virzītos uz augstākas pievienotās vērtības un ausgtāka atalgojuma ekonomiku, ir nepieciešami attīstības ciklam piemērota nodokļu politika. Pie mums ieviestās augstās un progresīvās darba nodokļu likmes, solidaritātes nodoklis un jo īpaši - digerecētais neapliekamais minimums, veicina aplokšņu algu un lētā darbaspēka ekonomiku.
Irlielāmērāticams
I
ka Valsts Prezidents tautsaimniecību vēl vairāk var ietekmēt, nodibinot reālu saiti starp tautu un valdību. Jūs būsiet šokēti, ja tūkstotim cilvēku neuzkrītoši pajautāsiet viņu izpratni par valsti un attieksmi pret valsti. Un šeit var līdzēt Prezidents. Jā, tāds, kuru raksta ar lielo burtu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē