Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Priekšvēlēšanu kaislības ASV

Amerikas Savienotajās Valstīs ir sācies priekšvēlēšanu (ja precīzi, tad kokusu (priekšvēlēšanu paveids) un priekšvēlēšanu) laiks pirms novembrī gaidāmajām prezidenta vēlēšanām. Galveno uzmanību, protams, piesaista republikāņu priekšvēlēšanas, pat neraugoties uz to, ka pārliecinošs šīs partijas vēlētāju favorīts ir eksprezidents Donalds Tramps.

Kokusu un priekšvēlēšanu laikā abu galveno ASV partiju, demokrātu un republikāņu, politiķi cīnās par delegātu balsīm pirms partiju nacionālajiem kongresiem, kuru laikā tiks nominēti prezidenta amata kandidāti. Tā kā demokrāti virza esošo prezidentu Džo Baidenu (lai gan nav izslēgts, ka līdz partijas kongresam vai tā laikā parādās cits vārds), par reālu publisku priekšvēlēšanu cīņu šīs partijas rindās runa nav. Vienlaikus aizkulisēs cīņa starp ietekmes grupām partijā, protams, notiek – kā par viceprezidenta nomināciju, tā par iespēju, ka Baidens partijas kongresā var tikt nomainīts ar citu kandidātu.

Republikāņu gadījumā kokusi Aiovas un priekšvēlēšanas Ņūhempšīras pavalstīs parādīja, ka vēlētāju atbalsta ziņā Trampam konkurentu nav. To atzīstot, pirms vai pēc Aiovas no cīņas izstājās gandrīz visi eksprezidenta sāncenši, tajā skaitā Viveks Ramasvami un Rons Desantiss, kuri aicināja savus vēlētājus atbalstīt Trampu, bet Ramasvami arī pievienojās Trampa priekšvēlēšanu kampaņai. Vienīgā atlikusī Trampa sāncense ir bijusī Dienvidkarolīnas pavalsts gubernatore un ASV vēstniece ANO (Trampa administrācijā) Nikija Heilija.

Nekādu reālu izredžu priekšvēlēšanās pārspēt Trampu sistēmiskajai kandidātei Heilijai, kuras programma no demokrātu piedāvājuma turklāt atšķiras tikai niansēs un ar mazāku entuziasmu attiecībā uz kreisi liberālām reformām, nav. Tostarp aptaujas liecina, ka Tramps uzvar arī Heilijas dzimtajā Dienvidkarolīnas pavalstī, kur priekšvēlēšanas gaidāmas 23. februārī. Vienlaikus Heilija ir stingri apņēmusies palikt priekšvēlēšanu cīņā līdz beigām, akumulējot Trampa iekšpartijisko oponentu balsis, un tam ir savi iemesli.

Pirmkārt, jau gadījumā, ja Trampa kandidēšanas uz prezidenta amatu ceļā parādīsies juridiski šķēršļi, viņa paliek vienīgā kandidāte, otrkārt – iekšpartijiskās pretrunas pirms ASV prezidenta vēlēšanām tradicionāli tiek risinātas, nominējot galveno oponentu pārstāvi viceprezidenta amatam. Uz vienu vai otru no šīm iespējām tad acīmredzami arī cer Heilija un t. s. klasiskie republikāņi, ieskaitot ievērojamu daļu vecās lielās partijas funkcionāru. Attiecīgi arī 2020. gada vēlēšanu "Tramps pret Baidenu" atkārtošanās vēl ne tuvu nav garantēta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē