Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Provocē ārkārtas vēlēšanas

Iekšējās nesaskaņas Rīgā pie varas esošajā partijā Saskaņa, protams, dod pamatu ironijai. Rodas iespaids, ka vara šai partijai slīd laukā no rokām. Tomēr pēdējie notikumi liek domāt, ka stāsts ir nevis par iekšēju sairumu vai politisku agoniju, bet gan pārdomātu, pragmatisku virzību uz iespējami drīzām ārkārtas vēlēšanām.

Atgādināšu, ka pēc daudzām politiskām neveiksmēm Saskaņa nu apturējusi savu darbu Rīgas domes koalīcijā līdz brīdim, kad no tās saraksta ievēlētais partneris Gods kalpot Rīgai (GKR) pieņems lēmumus par sadarbības pārtraukšanu ar Neatkarīgo deputātu frakciju (NDF), kurā esošie nākuši no tās pašas Saskaņas.

Kāpēc gan citādi būtu ar šādu rīcību jāapdraud pašu palikšana pie varas vai tuvākā partnera faktiskā līdera Burova darbs mēra amatā (pret ko neesot pretenziju), ja ne plāna "pārmaisīt kārtis vēlreiz" vārdā?

Un jāsaka, šis ir visizdevīgākais brīdis tieši šādam manevram. Tieši novilkšana līdz kārtējām vēlēšanām Saskaņai būtu bīstama. Valdība teju vai visu sabiedrības neapmierinātību fokusējusi uz sevi. Jā, arī Rīgā, kā saka, ziepes savārīts ne mazums, taču tā tēma gana izrunāta, zaudējusi aktualitāti, kamēr diskusijas par valsts budžetu uzplēsušas ne mazums sāpīgu brūču – gan par solīto, bet neiedoto mediķiem, kas nozīmē arī risku pacientiem nesaņemt pakalpojumus, gan ir jukas izglītības sistēmā, gan neskaidrība par administratīvi teritoriālās reformas blaknēm, gan arī priekšvēlēšanu solījumu vēlētājiem nepildīšana it kā naudas trūkuma dēļ un tam kontrastā raušanās būtiski un tūlīt pat palielināt finansējumu partijām.

Domes opozicionāriem šobrīd nav spilgtu līderu un, ja vēlēšanas būtu drīzumā, ir arī pārāk maz laika, lai tādus atrastu. Jā, arī Saskaņai šajā ziņā ir problēmas, taču viņus var glābt tas, ka sevi labi parādījis un pagaidām vēlēšanās labi "lietojams" Burovs no GKR. Turklāt vienmēr jārēķinās arī ar pozīcijas un opozīcijas atšķirīgo spēju mobilizēt savus vēlētājus – šajā ziņā priekšrocība ir pašreiz Rīgā pie varas esošajiem, jo viņu vēlētājiem nav citas alternatīvas un atbalsts "savējiem" ir pašapziņas jautājums.

Vēl būtiski, ka tagad Saskaņa īpaši neriskē arī, ja ārkārtas vēlēšanās tomēr uzvarētu pašreizējā opozīcija – tā īsajā laikā līdz kārtējām pašvaldību vēlēšanām 2021. gadā nespēs sevi spilgti apliecināt kā labāki Rīgas pārvaldnieki, tātad Saskaņai un GKR būs iespēja atkal atgriezties pie varas. Savukārt, ja Saskaņa un GKR arī ārkārtas vēlēšanās gūtu vairākumu Rīgā, tas tikai nostiprinātu tās pozīcijas pirms starta nākamajās vēlēšanās. 

Līdz ar to ir pamats domāt, ka Saskaņa sāk savu jauno spēli. Pārējiem svarīgi to nenogulēt.

Top komentāri

Neils Ausainis
N
Kuzjas un Mura satraukums par nākotni nevienu vairs neinteresē.
P
P
Nekaa jauna beedu ialejaa.
Arī parlamenta līmenī
A
Uzskatu, ka pēc tam, kad parlaments atteicās pildīt paša pieņemtu likumu, ar kuru rēķinājās tūkstošiem mediķu, arī 13.Saeimai būtu jāatkāpjas
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē