Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

"Pūces valdības" ēna pār Kariņu

Politika ir tā dzīves sfēra, kurā process ir ne mazāk svarīgs kā tā iznākums. Tādēļ, lai cik skeptiski tiktu vērtēta iespēja, ka šajā karstajā jūnijā aktīvi notiekošās aizkulišu sarunas par izmaiņām valdībā tiešām varētu novest pie Krišjāņa Kariņa valdības nomaiņas ar pašvaldību ministra Jura Pūces (Attīstībai/Par) valdību, šī plāna kaldināšana noteikti atstās nospiedumu vismaz partiju un politiķu savstarpējās attiecībās.

Bez esošā premjera Kariņa Jaunās Vienotības (JV) piekrišanas mierīgas izmaiņas valdībā, pasniegtas kā svaigu asiņu ieliešana vai restarts pēc smagajiem pandēmijas mēnešiem, ir grūti realizējamas. Atliek vien valdības gāšana, kas var izvērsties nepopulārā pasākumā. Bet JV, kurai no koalīcijas ir vismazāk balsu Saeimā, nav ieinteresēta pārdalīt ietekmi valdībā ar izsalkušajiem partneriem. Cita lieta – lai cik nepieņemama dažādu faktoru pēc daudziem varētu šķist šādas "Pūces valdības" ideja, jāatzīst, ka no reālpolitikas viedokļa, tātad – atmetot morāli ētiskus vai principu jautājumus, pārbīdes valdībā par gluži nepamatotām nosaukt nevarētu. Vismaz to pamatotību argumentēt nebūtu grūti.

Pirmkārt, ir iekrājušās koalīcijas partiju individuālās vēlmes, vajadzības, sāpītes un niezes, kuras tās vēlētos atrisināt vismaz ar kādu savu ministru rokādēm. Otrkārt, ir partijas, īpaši Attīstībai/Par un Jaunā konservatīvā partija (JKP), kas arī nav apmierinātas, ka to pašvērtējums par savu ietekmi nesakrīt ar reālo krēslu sadali valdībā. Te ir runa gan par Saeimas deputātu vietu skaitu, kas kopš vēlēšanām ir pamainījies, gan par partiju apetīti un sakrātajiem "pluspunktiem", kas liecina par ietekmes pieaugumu.

Attīstībai/Par, kas vispār ļoti daudz balstās sabiedriskajās attiecībās jeb vēlamā "iepakošanā" sev izdevīgā veidā, šis ir moments, kas jāizmanto, – formāli kā savu veiksmi tā var pasniegt gan it kā uzvarēto cīņu ar Covid-19 vīrusu (veselības ministre Ilze Viņķele), gan tomēr caursisto administratīvi teritoriālo reformu (pašvaldību ministrs Juris Pūce). Nāks rudens, vīruss var pacelt galvu, nāks pašvaldību vēlēšanas, un pašvaldību kartes pārzīmēšanas politiski savtīgie apsvērumi kļūs acīmredzami, tāpēc A/P šo izjūt kā "tagad vai nekad" brīdi. 

Arī JKP varētu gribēt izmantot rokādes savu iekšējo problēmu risināšanai. Partijā jau pasen ir viedokļu atšķirības par to, kā apgūstami partijas pārziņā esošās Satiksmes ministrijas (SM) multimiljonu resursi. Satiksmes ministrs Tālis Linkaits nekad nav bijis partijas kodola cilvēks, toties JKP Saeimas deputāts Gatis Eglītis tāds ir. Viņam ir arī pieredze dažādu saimniecisku jautājumu bīdīšanā aizkulisēs. Linkaita aiziešana no SM atrisinātu arī JKP problēmas ar Rīgas mēra kandidātu, jo partijas pasūtītie socioloģiskie mērījumi rāda zemu atbalstu līdzšinējam kandidātam Jurim Jurašam, bet labu reitingu tieši Linkaitam. No otras puses, Linkaitam varētu būt saistības pret SM realizētajā politikā ieinteresēto šveiciešu advokātu un Ventspils tranzītuzņēmumu kontrolētāju Rūdolfu Meroni, ar kuru saistīta firma savulaik pirkusi Linkaita uzņēmuma pakalpojumus. Tas lēmumu par SM pamešanu padara gan smagu, gan riskantu.

Top komentāri

Amerikāņu pīrāgs
A
Vai tiešām pēc stulba vajag vēl stulbāku? "Ak, vai, cik stulbi irnosist gulbi. Un stulbāk vēl, ja vēlāk žēl. Tad ir tik velnišķīgi stulbi, ka jāsit vēl..." - zināma veca dziesma!ogpphķ
kā saka
k
Vienotība Saskaņas Attīstībai
Pūce būtu jēdzīgāks
P
Patiesībā būtu jārunā nevis par Kariņa, bet pelēkā kardināla Reira valdības nomaiņu. Man nepatīk A/PAR, bet Pūce būtu daudz jēdzīgāks, nekā Reira/Kariņa tandēms
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē