Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Pūļa imunitātes vārdā

Līdz ar vakcinēšanās iespēju atvēršanu ikvienam, visticamāk, vakcinēto cilvēku skaits sāks gana strauji pieaugt, lai arī skaidrs, ka šī vasara kopumā paies striktu ierobežojumu ēnā, ņemot vērā, ka atbilstoši Veselības ministrijas (VM) publiskotajiem datiem 9. maijā bija vakcinēti tikai 311 220 jeb 20,4% Latvijas iedzīvotāju.

Taču skaidrs, ka reālo vakcinācijas tempu ietekmēs trīs galvenie faktori – pieejamo vakcīnu daudzums, vakcinācijas kapacitāte un cilvēku vēlme saņemt poti.

Tas, ka ir dota zaļā gaisma būtībā jebkuram pieaugušajam vakcinēties, nenoliedzami ir pozitīva ziņa. Tomēr nepamet bažas, ka šobrīd prieka eiforijas ēnā pazūd vīrusa visvairāk apdraudētās personas, proti, seniori. Un šīs bažas apliecina arī VM dati, kur melns uz balta stāv rakstīts, ka grupā virs 60 gadiem vismaz vienu vakcīnu ir saņēmuši 39% šīs grupas cilvēku, bet vecuma grupā 70–79 gadi un virs 80 gadiem – attiecīgi 47% un 38%.  

Manuprāt, tomēr zemie senioru vakcinācijas rezultāti ir sekas ārkārtīgajam haosam masveida vakcinācijas pirmajos mēnešos. Un diez vai vairāk nekā puse senioru būtu izdarījuši izvēli nepotēties vai gaidīt kādu īpašu poti. Atceros, cik ļoti nācās savā ziņā cīnīties ar "sistēmu", lai organizētu manas ģimenes un arī pazīstamu cilvēku senioru vakcinēšanu, kad dažubrīd daudzus pārņēma sajūta, ka no atbildīgo cilvēku puses nevis tiek darīts viss, lai cilvēkus vakcinētu, bet tieši pretēji.

Taču, atgriežoties pie vakcīnas saņēmušo cilvēku statistikas un bažām par senioriem un citām augsta riska cilvēku grupām (īpaši tiem, kuri kādu iemeslu dēļ ir vientuļi) un viņu iespēju saņemt kaut cik drošu garantiju uz dzīvību, nevar izslēgt, ka vispārējā sacensībā par drošības potes iegūšanu seniori sāks ļoti strauji zaudēt. 

Protams, ka neviens viņus tā atklāti vairs nepastums malā, bet skaidrs, ka jaunākie un ekonomiski aktīvākie cilvēki daudz vieglāk spēj izlauzties cauri tehnoloģiskajam labirintam, lai iegūtu garantētu vietu rindā uz poti un biļeti, lai atgrieztos normālajā dzīvē. Tādēļ aicinu visus vakcinācijas procesā iesaistītos, īpaši pašvaldības, neaizmirst par mūsu senioriem un rast veidu, kā pa tiešo viņus atrast, uzrunāt, palīdzēt nokārtot formalitātes un aizvest izpotēt.

Manuprāt, izšķirošo lomu var nospēlēt pašvaldības, kas ir vistuvāk cilvēkam. Vēlēšanas nav aiz kalniem – varbūt vēlēšanu kandidāti papildus ierastajiem solījumiem vēl līdz vēlēšanām var paveikt konkrētu labu un svētīgu darbu. Tas neprasa ne milzu resursus, ne smagu darbu. Tas prasa iejūtību un reālu rīcību. Lai gavilēs par pūļa imunitātes celšanos nezaudētu visapdraudētākos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē