Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Ragi dūņās?

Jūnija beigās sabiedrība uzzināja savdabīgu jaunumu – valsts a/s Latvijas pasts (LP), izrādās, saņēmusi beztermiņa licenci alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecībai. Pilnīgi dabiski, ka sabiedrībā radās visai loģisks jautājums – kādā nolūkā valsts uzņēmumam, kam ir pilnīgi citi darbības virzieni un uzdevumi, pēkšņi ir savajadzējies pievērsties jauniem biznesa virzieniem, sevišķi nozarē, kurā ir gana daudz privāto spēlētāju un attiecīgi labi nodrošināta konkurence.

Kā zināms, jau daudzus gadus konkurences uzraugi, piemēram, norāda uz sliktu tendenci, kad pašvaldības vai valsts kapitālsabiedrības darbojas vai mēģina sākt darboties jomās, kur ļoti labi visu nodrošina privātais sektors. Īpaši tiek atgādināts, ka valstij vai pašvaldībai ir pamats darboties tikai tajās jomās un virzienos, kur ir sabiedrības pieprasījums, taču privātais sektors kaut kādu iemeslu dēļ nespēj vai nevēlas darboties.

Interesants ir arī LP Mazumtirdzniecības departamenta direktores Ingas Freibergas skaidrojums aģentūrai LETA – izrādās, Covid-19 izplatības ierobežošanas dēļ izsludinātās ārkārtējās situācijas laikā, kad liela daļa sabiedrības uzturējās mājās, LP tikusi izskatīta iespēja sadarbībā ar kādu no pārtikas mazumtirgotājiem nodrošināt pārtikas piegādi klientiem dzīvesvietā. Šajā kontekstā LP speciālisti tad arī ir izsecinājuši, ka šādi klientu pārtikas preču pasūtījumi, iespējams, varētu ietvert arī alkoholiskos dzērienus. Šī iemesla dēļ tikusi sākta licences formēšana.

"Patlaban licences esamība ir pilnībā zaudējusi aktualitāti, un LP nav paredzējis nekādā veidā iesaistīties alkoholu saturošu dzērienu piegādēs," sacījusi Freiberga.

Taču šajā kontekstā tomēr ir vairāki jautājumi: vai vēlme darboties jaunā biznesa nišā bija vai nebija jāizvērtē un jāizlemj LP augstākajai vadībai – padomei, akcionāriem? Vai darbība šādā jomā vispār ir paredzēta LP statūtos? Kurš izvērtēja iespējamos riskus un ieguvumus, kā arī pieņēma lēmumu sākt darbību alkohola mazumtirdzniecības jomā un attiecīgi prasīt licences izsniegšanu? Kurš apstiprināja attiecīgu nodevu apmaksu par licences izsniegšanu, un cik liela summa ir samaksāta?

Un pats būtiskākais – tā kā LP tagad paziņo, ka alkohola biznesā iet neplāno, – kurš segs līdz ar to nelietderīgi iztērētos valsts kapitālsabiedrības līdzekļus jeb, manuprāt, bezjēdzīgi izšķērdētu naudu?

Laikā, kad privātais sektors cenšas pārdzīvot kārtējo krīzi un meklē visdažādākās iespējas, lai mazinātu izdevumus un vienlaikus saglabātu darba vietas, diezgan nesmuki izskatās valsts kapitālsabiedrības rīcība gan caurkritušas biznesa idejas, gan faktiski izkleķerētas naudas dēļ.

Top komentāri

Laukos būs vairāk legālā
L
un mazāk nelegālā alkohola. Savukārt valstij vairāk nomaksātu nodokļu. Un tas arī ir viss.
Trusis
T
Izbeidz, man liekas ,ka Sedlenieks labak attīsta temu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē