Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +5 °C
Viegls lietus
Ceturtdiena, 25. aprīlis
Līksma, Bārbala

Reforma kā bubulis

Izglītības reformas liktenis nu izlemjams Saeimas plenārsēdē. Divi būtiskākie jautājumi – skolas gaitu sākšana no sešu gadu vecuma un kompetenču pieejā balstīta mācību satura ieviešana. Kā zināms, pagājušajā nedēļā piesardzīgu, atturīgu attieksmi pret to nodemonstrēja par attiecīgo jomu atbildīgā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija, sešgadnieku ideju noraidot vispār, bet kompetenču pieeju ļaujot ieviest gadu vēlāk, nekā rosināja ministrija. Arī Ministru prezidents Kučinskis izteicies, ka par piedāvātajām izglītības reformām būtu jālemj nākamajai Saeimai.

Ja to akceptēs arī Saeima, tā faktiski būs tāda kā neuzticības izteikšana ministra Šadurska veiktajam savu pilnvaru laikā, tā būtu arī viņa virzīto reformu pilnīga izgāšanās. Jo pēc vēlēšanām būs cita valdība, cits ministrs, tas, kā jau daudzkārt pieredzēts, nāks ar savu skatījumu un maz ticams, ka gribēs iet to pašu ceļu, ko nebūs līdz galam spējis noiet viņa priekštecis.

Saprotams, politiķi baidās, ka, tagad akceptējot reformu, viņi pirmsvēlēšanu laikā kļūs nepopulāri vēlētāju acīs.

Kāpēc tādas bažas? Vēlētājiem nav saprotama reformas būtība, mērķi, nav pieņemami publiski deklarētie ieguvumi no tās. Piemēram, ka, laicīgāk uzsākot mācības, ātrāk varēs iekļauties darba tirgū, tā risinot darbaspēka trūkuma problēmu valstī utt., – vismaz vecākiem tas noteikti nav svarīgāks arguments par subjektīvo sajūtu, ka "Šadurskis grib bērniem atņemt bērnību".

Jau ilgstoši ir arī juceklis izpratnē par to, kā īsti izpaudīsies skolas sākšana no sešu gadu vecuma. Ne velti regulāri izskan satraukuma pilns viedoklis, ka bērns skolai gatavs ir vien no septiņiem gadiem, līdz tam viņam vairāk piemērots bērnudārzs, pirmsskola. Labi. Bet tad nav saprotams, kāpēc ministrija pārmaiņu būtību nevar iekļaut pavisam vienkāršā formulā: bērnudārza pēdējais gads un pirmsskolas mācības (kur tās organizētas skolās) būtu ieskaitāmas par 1. klasi, attiecīgi "parastā skolā" ejot ar 2. klasi, – lai skaidrs, ka 1. klase sešgadniekam nedraud ar iespīlēšanu skolas solā?

Reforma kopumā varbūt nav slikta, taču tās vājā vieta ir katastrofāli sliktā komunikācija. Ja Šadurska "saimniecība" būtu labāk publiski noformulējusi, ko grib panākt, kāds no tā būs ieguvums vispirms jau bērniem un viņu vecākiem, tad valstij kopumā, kādi soļi un kādos termiņos sperami, lai to panāktu, kāds būs pārejas, sagatavošanās laiks, nodemonstrējusi īstenotu pilotprojektu veiksmes stāstus, sabiedrības, tostarp arī politiķu attieksme būtu pilnīgi cita – deputātiem un Šadurska kolēģiem valdībā gribētos ar pārmaiņām lepoties, nevis no tām bīties.

Top komentāri

učuks
u
Nosaucot jebkuru procesu par reformu tas nenozīmē reformu! Šo ESF struktūrfondu apgūšanas mērķi nosaukt par izglītības reformu ir vienkārši stulbi! Nepārbauditu, uz praksē neapstiprinātiem rezultātiem veikt radikālas izmainas ir nepdomigi. Kas nesīš atbildibu, ja šī reforma ir ačgārni būvēti, kā tas piemēram ir ar e-medicinu? Nauda apguta, bet visstulbākā veidā. Vai varam eksperimentēt ar Latvijas bērnu nākotni tik neapdomīgi?
reformators
r
Ja kādu tiešām uztrauktu darba tirgus, tad jaunie cilvēki beigtu skolu 18 gados reizē ar pilngadību. Sākt var tajos pašos 7 gados, tāpat skola nevar iemācīt visu par visu, skolas uzdevums ir dot pamat zin āšanas, nevis iespējami agrāk iesēdināt jauno cilvēku skolas solā un iespējami ilgāk tur paturēt. Kārtējie reformu apsēstie, kuriem reforma ir pašmērķis, bet solītie ''labumi'' nekonkrēti un apstrīdami.
xc
x
Cerams, ka nakamie deputati sapratis, ka si reforma NAV ieviesama. Lai tas izdodas. Zel, ka milzigu summu kartejo reizi izmetam miskaste, ta vieta, lai risinatu izglitibai loti svarigus jautajumus.Varbut, nakam pie prata?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē