Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Reitings ir popularitāte mīnus amats

Parasti partiju un individuālu politiķu reitingus vai nu pieņem par puslīdz ticamiem, vai kliedz, ka tie nav par pilnu rubli ņemami. Viss atkarīgs no tā, cik šie cipari komplimentē to patērētāja personiskajai attieksmei pret to vai citu partiju, politiķi.

Mēs to spilgti varējām redzēt pēc reakcijas uz Dienas pirms nedēļas publicētajiem politiķu individuālajiem reitingiem

Patiesībā, lai cik kaitinoši tas būtu, viss nav tik vienkārši, un reitingu lasīšanā ir jāņem vērā kaudze dažādu "bet".

Pirmkārt jau, lai izprastu Latvijas politiskos reitingus, ir jāņem vērā latviešu traumatiskā mentalitāte, kurā ir ierakstīta, iespējams, pārlieku liela samierināšanās ar varas sniegumu tikai tāpēc vien, ka tā ir "mūsu" vara. Tāpēc, kad lasām, cik atzinīgi tiek vērtēts Valsts prezidents vai premjers, domās būtu veselīgi atņemt no šī vērtējuma daļu plusu, kurus reitingam automātiski dod respekts pret konkrēto personu ieņemamo amatu.

Jā, Dienas publicētie politiķu reitingi uzskatāmi parādīja, ka atsevišķi skandāli vai aktīvistu atbalsts vai nopēlums sociālajos tīklos automātiski nenozīmē plusus vai mīnusus reitingos, bet dažreiz pat nospēlē ačgārni. Politiskie līderi, ja tie ir pamanāmi, visbiežāk būs pretrunīgi vērtēti. Tāpēc baidos, ka Latvija nav gluži tādā sociālekonomiskajā situācijā, lai stabilitāte būtu tas priekšvēlēšanu solījums, ar ko aizraut vēlētājus, liekot izšķirties tieši par savu sarakstu. Šobrīd, pirms sākusies priekšvēlēšanu cīņa, "stabils" nozīmē vairāk nekā "sēdies – trīs ar plusu" jeb "nav jau slikti – vismaz podus nesagāzi".

Līdz vēlēšanu rezultātu paziņošanai partiju un politiķu individuālie reitingi vēl pagūs nošļūkt lejā un uzbraukt augšup, bet vienu lietu, ko vēlētāju spēkos nav mainīt, tie, protams, iezīmē, to partiju loku, no kura būs jāizdara izvēle. Partiju mikroskopiskie reitingi vairāk nekā pusgadu pirms vēlēšanām nebūt nenozīmē, ka tās nevar tikt ievēlētas Saeimā no apvienotajiem sarakstiem, tāpat kā kādas partijas atrašanās reitingu līderos nenozīmē, ka tā savu lielo deputātu mandātu skaitu Saeimā realizēs arī valdībā, kā tas ir gadījumā ar Saskaņu. Līdz ar to, lai cik zems būtu Strīķes, Bordāna, Pavļuta, Ašeradena vai Bondara individuālais reitings, gan Kustība Par, gan Latvijas attīstībai, gan Vienotība, gan Jaunā konservatīvā partija un daža reģionālā partija noteikti var tapt ievēlēta. Un būtu labi, ja vēlētājs uz šīm pārbīdēm neskatītos ar romantizētu priekšstatu par latviešu partiju konsolidēšanos, bet pasekotu, vai aiz šīs saplūšanas nav patiesībā savstarpēji izslēdzošas intereses.

Šosestdien Saskaņas kongresā partijas līderis un Rīgas mērs Nils Ušakovs Latvijas partiju sāncensību ierakstījis pretpolos: Saskaņa un tie, kas ir pret to, jeb pārējās partijas. Principā tam kaut kādā mērā var piekrist, jo diemžēl daudzas partijas, par atsevišķiem politiķiem pat nerunājot, uzskata, ka pietiek ar pozicionēšanos pret Saskaņu, lai aizpildītu tukšumu pašu neesošajā vai nerealizējamā politiskajā piedāvājumā. Ļoti slikti, ja vēlētājiem vai medijiem kā politiķu vēstījuma tālāknodevējiem ar to pietiek.

Top komentāri

Mantrausis
M
Reitings ir kas nosacīts, jo Tu nezini, ko un kā domā citi... Ar reitingiem var dīvaini žonglēt, jo ikgadējās blēņas "prezidentu nevar vēlēt sabiedrība, jo tad būs Lembergs vai Nils"... Nez vai viņi gribēs! :) Un tad seko reitingi. Taču Latvijā ar politvidi ir cita problēma – mums nedz skolā, nedz ģimenē, nedz kur citur NAV politiskās un kultūras audzināšanas... Esmu mazliet ieskatījies šai vidē skandināviem un tas ir vērtīgāk. Latvijā jauni buki ieveļas veca kūtī un nevis to nojauc, vadoties no jauna plāna un projekta, bet sāk iedzīvoties... Latvijas politvide ir kā tāds skaisti nokrāsots Marijas ielas nams, kam uzšķaudot, tas var sabrukt, bet – skaisti izskatās...
zvirbulēns
z
Agnese komplimentē mums ar Saskaņu? P.S. Kur var sagrābstīt vārdu - komplimentē? Kas tas ir?
Kaut nu šim negantajam
K
bābietim tas MĪNUSS pašai neietu garām. Dienas lasītāji tiktu vaļā no vienas tenku vāceles un pasta tašas, kas to vien dara kā laiza pakaļu naudas maisam un komplimentē ierāvējus un sarkanos.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē