Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Saeimai jāsāk ar sevi

Jaunā Saeima jau rītdien sanāk uz pirmo sēdi. Ļoti nozīmīga diena, ne tikai viņiem. Tas būs kā pirmais lielais eksāmens mūsu vēlēto parlamentāriešu spējai cieņpilni pašorganizēties. Šajā dienā mums visiem būs iespēja arī pārliecināties, cik rūpīga bijusi gatavošanās darba sākumam, proti, vai ir jau izveidojušās kādas neformālas saites starp dažādu partiju pārstāvjiem, lai nodrošinātu vairākumu balsojumos.

Lai gan visu šo laiku kopš vēlēšanām galvenās diskusijas bijušas veltītas nākamās valdības tapšanai, rītdienas lielais izaicinājums ir Saeimai spēt ievēlēt savu virsvadību – prezidiju, kurš tad tālāk organizēs parlamenta darbu. Ir izskanējušas dažādas kandidatūras vispirms jau Saeimas priekšsēdētāja amatam. Negribētu šajā brīdī vērtēt katru atsevišķi, taču ir vairāki faktori, kas, manuprāt, parlamentāriešiem būtu jāņem vērā, izvēloties, kuram konkrēti būt valsts otrās augstākās amatpersonas godā.

Pirmais kritērijs, kurš arī tradicionāli ticis ievērots, – vēlams, lai Saeimas priekšsēdētāja amatā būtu politiķis, kurš jau kādu laiku ir bijis Latvijas parlamenta deputāts un kuram ir priekšstats, izpratne par procedūrām. Protams, gan jau ikviens var no galvas iemācīties Saeimas kārtības rulli, var ātri iepraktizēties pildīt attiecīgā amata pienākumus, jo vairāk, ja ir zinoši palīgi, tomēr jāņem arī vērā, ka lielākā slodze tieši Saeimas priekšsēdētājam būs pirmajās parlamenta darba nedēļās, kad parasti lielai daļai jaunievēlēto raksturīga pārspīlēta jūsma par savu nozīmīgumu, kā dēļ dažs, kā saka, iet ārā arī no rāmjiem, ir savaldāms. Negribu te teikt neko sliktu par šajā Saeimā ievēlētajiem – tā tiešām ir bijis daudzkārt, ka atsevišķas personas pirmajā laikā uzvedas nevis kā tautas kalpi, bet gan kā visvareni kundziņi.

Otrais kritērijs Saeimas priekšsēža izvēlē faktiski formulējams vienā vārdā – inteliģentums. Lai mums visiem pēc tam nav kauns par to, ko augstā persona publiski sarunā gan mūsu valstī, gan reprezentējot parlamentu starptautiski.

Trešais – svešvalodu zināšanas. Bez tām mūsu laikos nevajadzētu apstiprināt nevienu nevienā augstā amatā.

Daudzkārt pēdējās dienās arī izskanējis, ka, ņemot vērā neskaidrību par nākamās valdības aprisēm, sākotnēji ievēlētais Saeimas prezidijs varētu vēlāk tikt nomainīts. Tā nu gan, manuprāt, būtu pret sevi necienīga attieksme no parlamentāriešu puses. Jo tas būtu skaidrs apliecinājums tirdzniecībai ar amatiem, kas politiskajā praksē gan nav nekas neparasts, tomēr nu nemaz nepiedienētu politiķiem, kuri nupat panākumus guvuši tieši ar to, ka solījuši savā rīcībā būt atšķirīgi no priekšgājējiem.

Top komentāri

kolhoza galvenais grāmatvedis
k
Es gan labāk redzētu tādu spīkeri, kurš sākumā pa reizei apmulst, nekā kādu no tiem nolaizītiem politiskiem līķiem ar pieredzi sēdēšanā. Mums kolhozā bijušais sagādes aģents lieliski vadīja sapulces, bet mēs viņam to neļāvām jo viņš arī pēc 53. gadā gribēja sākt ar vēstules sūtīšanu biedram staļinam.
Logičeskijs
L
Tā vai šitā ( Intelligence, svešvalodu zināšanas utt.) - bet jaunās Saeimas priekšgājēji - politiskie līķi.
iekšejā balss
i
Kad Melņiks un Diena sāks ar sevi, vai paliks pati pēdējā?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē