Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sarunas par jauno pasaules kārtību

Gaidāms, ka šā gada septembra sākumā Ņujorkā notiks piecu ANO Drošības padomes pastāvīgo dalībvalstu līderu tikšanās. Oficiāli tikšanās būs veltīta bruņojuma kontroles jautājumiem, bet neoficiāli tiek uzskatīts, ka galvenais mērķis ir sākt sarunas par jaunas pasaules kārtības izveidi.

Ar ierosinājumu sarīkot tikšanos 23. janvārī Jeruzalemē nāca klajā Krievijas prezidents Vladimirs Putins, un ideju nekavējoties atbalstīja Ķīnas un Francijas līderi. Nupat kļuva zināms arī par ASV prezidenta Donalda Trampa piekrišanu iecerei, kas de facto nozīmē, ka iebildumu nebūs arī Lielbritānijai.

ANO tā dēvētā lielā piecnieka valstu vadītāji organizācijas gandrīz 75 gadu pastāvēšanas laikā ir tikušies dažādās kombinācijās, kā arī visi vienlaikus piedalījušies svarīgos pasākumos, tomēr kā atsevišķa lielā piecnieka līderu tikšanās gaidāmais samits Ņujorkā būs pirmais vēsturē. Visu šo gadu laikā ASV, Krievijas, Ķīnas, Lielbritānijas un Francijas vadītāji dažādu iemeslu tā arī ne reizi nav sēdējuši pie viena, tikai viņiem paredzēta sarunu galda.

Otrā pasaules kara beigu (oficiāli karš beidzās līdz ar Japānas kapitulāciju 1945. gada 2. septembrī) un ANO pastāvēšanas 75. gadadiena, kā arī bruņojuma kontroles jautājumi, protams, ir pietiekami svarīgi iemesli, lai šāds samits beidzot notiktu, tomēr tie ir galvenokārt fons. Ne tikai lielvalstu spēku samēri, bet arī to īstenotais kurss mainās tik jūtami, ka situācija globālā mērogā vairāk neatbilst pašreizējiem spēles noteikumiem un aizvien aktuālāka kļūst šo noteikumu pārskatīšana. Ir izveidojusies jauna, daudzpolāra pasaules kārtība, un jauna vienošanās ir nepieciešama arī šīs kārtības oficiālai nostiprināšanai.

Šajā gadījumā svarīgi, ka lielā trijnieka valstīs – ASV, Ķīnā un Krievijā – pie varas atrodas politiķi, kas priekšplānā atklāti ir izvirzījuši nacionālo suverenitāti un nacionālās likumdošanas dominēšanu pār starptautiskajiem tiesību aktiem. Pasaules ietekmīgāko politiķu trijotni vieno arī kopējs iekšpolitiskais ienaidnieks – tā dēvētie liberālie globālisti, kuru pozīcijas pie tam vājina aizvien lielākus apgriezienus uzņemošais deglobalizācijas process.

Nacionālās intereses un suverenitāte ir prioritāte arī Lielbritānijā (Brexit) un Francijā (apvienotās Eiropas reālas neatkarības aktualizēšana, vēlams, Francijas vadībā). Līdzīga situācija ir arī vēl vienā potenciālajā jaunās pasaules kārtības veidotājā – Indijā, bet līdzīgi domājošiem politiķiem arī iespējas vienoties ir samērā augstas, pat neraugoties uz viņu vadīto valstu  pretrunīgajām interesēm daudzos jautājumos.

Galvenie šķēršļi jaunas vienošanās ceļā, protams, ir  jau pieminēto globālistu izmisīgā pretestība, kā arī fakts, ka lielvaras aktīvi cīnās par iespējami labākām pozīcijām jaunajā kārtībā un vēl ne tuvu nav izspēlējušas visas kārtis. Tajā pašā laikā pat tikai sarunu sākšana ieinteresētajām valstīm un to nacionālajai elitei sola tik daudz ieguvumu, ka atteikšanās no jaunas vienošanās nešķiet īpaši ticama.

Top komentāri

rekur
r
Pašreizējā ANO Drošības padome darbojās pēc principa - "Mēs viņiem neļausim neko izdarīt". Ja kaut, ko ierosina ASV vai viņu sabiedrotie, tad Krievija un Ķīna bloķē priekšlikumu ar Veto. Ja kaut ko ierosina Krievija vai Ķīna vai to sabiedrotie, tadpriekšlikumu ar Veto bloķē ASV. Tāpēc viss stāvuz vietas un viens uz otru rāda ar pirkstu- "Skatieties kādi nelieši"!
Tavs vārds
T
Vienoties viņi, protams, vienosies. Kāpēc nevienoties, ja var vienoties. Tikai ne tagad un uzreiz, bet līdz 2024. gadam. Pēc tam aizvērsies iespēju logs, jo no amatiem aizies Tramps un Putins, tādēļ divi no trīs darījuma slēdzējiem ir ieinteresēti vienoties līdz tam laikam. Mani gan vairāk interesē, vai lielie onkuļi dalīs arī Eiropu, vai tai tomēr izdosies piesprukt pie sarunu galda? Jo ja dalīs arī Eiropu, tad mūs gandrīz droši iedalīs pie "paši ziniet kā".
Dievs
D
Ja cilvēki arī turpmāk izliksies, ka Man nav nekāda daļa gar šo Drošības Padomi... Padome nevarēs dot labus padomus... .
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē