Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Skujiņu aizmirsīs, viņa bīdītājus – ne

Sliktas reputācijas naudu apkalpojušā Māra Skujiņa neielaišana Valsts ieņēmumu dienesta (VID) galvgalī, lai arī ir maza uzvara, nedrīkst iemidzināt. Iesāktu kriminālprocesu nomuļļāšana un citu kriminālprocesu nesākšana ir pietiekami motivējošs iemesls, lai ieinteresētie VID ģenerāldirektora amatā arī caur nākamo konkursu censtos iebīdīt savu cilvēku. Un nav ne mazāko cerību, ka Drošības policija vai Korupcijas novēršanas apkarošanas birojs (KNAB) tam patraucēs, diemžēl – gluži otrādi.

VID ģenerāldirektora kandidāta virzītājai, finanšu ministrei Danai Reizniecei-Ozolai, kurai ir ambīcijas drīzā nākotnē pretendēt uz eirokomisāra amatu, vajadzētu atcerēties, ka ceļu uz šo amatu ne tikai bruģē ar politisku vienošanos, bet arī var aizšķērsot ar saviem lēmumiem, kas rada reputācijas problēmas. Eiropas Komisija (EK) pirms pieciem gadiem aplēsa, ka Latvijā, pateicoties shēmām, garām valsts budžetam aiziet ap 30% iekasējamo nodokļu. Aiz Reiznieces-Ozolas uzbūvētā tēla nu jau vairs nevar paslēpt reālo darbību, kas ir klajā pretrunā ar šīm EK bažām: VID rotācijas, kur

aiz dažu apšaubāmas reputācijas kadru aizrotēšanas tika paslēpta vērtīgu darbinieku izēšana, bez kuriem nebūtu bijis ne "būvnieku lietas", ne citu skaļu izmeklēšanu,

šīs lietas faktiska nomuļļāšana un tagad – ar lietas figurantiem saistītas personas bīdīšana VID ģenerāldirektora krēslā.

Vismaz vienā ziņā Skujiņa it kā patstāvīgi pieņemtais lēmums izstāties bija negaidīts – gan tie, kuri bija ieinteresēti viņu ielikt VID vadībā, gan tie, kuri šīm interesēm izdabāja, viņu bīdot, pat pēc skandāla izcelšanās diezgan droši varēja šo procesu novest līdz uzvarošām beigām. Jā, bija paziņots, ka DP un KNAB lūgts pārbaudīt Skujiņu kompromitējošo informāciju, bet, ņemot vērā līdzšinējo pieredzi, stūmējiem un bīdītājiem nebija iemesla kādām bažām. 

Pirmkārt, Latvijas drošības dienestu selektīvā prakse, retinot politiskās elites un ierēdniecības rindas ar pielaides valsts noslēpumam atņemšanu vai nepiešķiršanu, jau sen ir ļāvusi izdarīt secinājumu, ka primārais aspekts, kas interesētu DP, būtu Skujiņa iecelšanas ģeopolitiskie riski. Tā kā korupcijas riski jeb, maigāk izsakoties, iespējama atkarība no saimnieciski ieinteresētiem grupējumiem nezin kāpēc pie ģeopolitiskiem riskiem mūsmājās netiek pieskaitīta (lai gan valsts iekšējs vājums un apdraudētība no ārienes var būt nāvējošs salikums), varam visai droši pieņemt, ka DP šķēršļus Skujiņa apstiprināšanai nebūtu likusi. Vēl jo vairāk, ka apdraudēta bija pašas DP reputācija, jo iestāde jau bija veikusi Skujiņa "priekšpārbaudi". 

Specdienestiem vēl var pārmest, ka tie daudz ko redz, klausās un apkopo, bet liek mapītēs, nevis rīkojas, turpretim KNAB iesaistīšana Skujiņa gadījumā vispār bija droša loze. Ierakstiet Google meklētājā vārdu salikumu "KNAB nesaskata", un jūs ieraudzīsiet to raibo un garo politekonomisko interešu plejādi, kas svilpodama pārcietusi šo pārbaudi un izmanto KNAB izziņas par interešu konflikta (citiem vārdiem – korupcijas risku) neesamību kā tādas apdrošināšanas polises.

Top komentāri

Trollis JT
T
VID jāuztic ārzemniekam - tas nevienu nepazīs.
smieklīgi
s
Bīdītājus neaizmirsīšot? Kaut kā nav gadījies redzēt daudz rakstu kuros būtu rakstīts no kādas partijas Reizniece-Ozola ievēlēta Saeimā un vispār nevienu kurā būtu norādīts kādas partijas biedre viņa ir.
KNABja Ješka
K
Pie mums, lai dabūtu apliecību "KNAB nesaskata", ir jābūt rekomendācijām no atsevišķiem cienījamajiem cilvēkiem. Mūsu 3A to zināja. Zina arī OIK čomi. Vispār zina daudzi. Izņēmums ir daži pagastveči un pagastvecenes - tos mēs sodam ļoti bargi! 70 eiro LIELU soda naudu !!! Mēs cīnāmies ar korupciju !!!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē