Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +9 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Situācija Rīgā uz vispārējā Latvijas fona neizskatās slikti

Spodrināt ostu un autoostu

Ieilgušās cīņas par varu Rīgas domē radījušas visai traģikomisku iespaidu par mūsu galvaspilsētas pārvaldību un par domē ievēlētajiem politiskajiem spēkiem. Taču, ja raugās uz statistiku, situācija Rīgā uz vispārējā Latvijas fona neizskatās slikti un nerodas iespaids, ka mūsu galvaspilsēta grimtu dziļā sociālekonomiskā depresijā. (Tas, ka Latvija, spriežot pēc Eiropas Savienības (ES) mēroga datiem, aizvien redzamāk kļūst par vienu no nabadzīgākajām ES dalībvalstīm, ir cits temats.)

Bezdarba līmenis Rīgā šā gada 31. janvārī, pēc Nodarbinātības valsts aģentūras datiem, bija 4% (Latvijā kopumā – 6,4%). Centrālā statistikas pārvalde vēsta, ka vidējais ikmēneša bruto atalgojums pērnā gada trešajā ceturksnī Rīgā sasniedzis 1218 eiro (Latvijā – 1091 eiro), ienākumi uz vienu mājsaimniecības dalībnieku 2018. gadā Rīgā bijuši 669 eiro mēnesī (Latvijā – 546 eiro), nabadzības riskam pakļauto iedzīvotāju īpatsvars galvaspilsētā minētajā gadā bijis 16,1% (Latvijā – 22,9%). Savukārt Swedbank pētījums rāda, ka rīdziniekiem (un Pierīgas iemītniekiem) ir lielāki naudas uzkrājumi nekā reģionu iemītniekiem.

Tomēr nevar noliegt to, ka Rīga, salīdzinot ar mūsu Baltijas kaimiņvalstu galvaspilsētām Tallinu un Viļņu, izskatās vecmodīga un šķiet iestrēgusi XXI gadsimta pirmajā desmitgadē. Rīgā neiespējami atrast kvartālus, kuros notiktu tik vērienīga modernizācija un pilnveide kā Tallinā, Pasažieru ostas tuvumā un Kalamajas rajonā, kas lepojas ar mūsdienīgiem apskates objektiem un pievilcīgām pastaigu vietām. Rīgā nav jūtama arī tāda "vecpilsētas – spožas vizītkartes" koncepcija, kādu viegli pamanīt Viļņā, un nav tādu moderno kvartālu, kādi Viļņā ieraugāmi iepretī vēsturiskajam centram.

Protams, gan bedrainas ielas, gan nepievilcīgi kvartāli ir arī mūsu kaimiņvalstu galvaspilsētās, turklāt ne jau tikai tur – pat Briselē netālu no Eiropas Parlamenta ir ielas, kurās elegances ir visai maz.

Tāpat arī, protams, ir pārspīlēti uzskatīt, ka visi trūkumi, kādi ir Rīgā (un jebkurā citā pilsētā), ir tikai pašvaldības neizdarības rezultāts, savukārt visi sasniegumi ir iedzīvotāju, valsts sektora un privāto uzņēmumu nopelns, jo ikvienas pilsētas seju veido daudzu elementu simbioze.
Tomēr jāteic, pat ja Rīgas domes spēkos nav veikt vērienīgu pilsētas modernizāciju, varētu vismaz iniciēt to, lai gājējiem draudzīgāka un tūristiem saprotamāka kļūtu infrastruktūra Rīgas Pasažieru ostas tuvumā un lai gaisotne Rīgas Starptautiskajā autoostā un tās apkārtnē beidzot vairs nešķistu kā skumjš postsovjetiskās pagātnes simbols. Vismaz tik daudz taču var! 

Top komentāri

bet
b
Rīgas attīstība ir apstājusies pirms 12 gadiem, kad nanotautieši ievēlēja nanodomi, kas ar nanotehnoloģijām īsteno nanopolitiku un sasniedz nanoattīstību.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē