Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Spriedums ir skaidrs – Bondaram jāatkāpjas

Pēc trešās instances nelabvēlīgā sprieduma maksātnespējīgās Krājbankas izsaimniekoto kredītu lietā Mārtiņam Bondaram (Latvijas attīstībai/Par) ir jāatkāpjas no ārkārtīgi ietekmīgā Saeimas Budžeta un finanšu komisijas priekšsēdētāja amata. Sabiedrībai nav jāiedziļinās un jānostājas kādā no pusēm civiltiesiskā strīdā, kādu nav retums, bet ir tiesības izdarīt nesaudzīgus spriedumus par riskiem, ja krahu piedzīvojušas bankas valdes priekšsēdētājs piedalījies apšaubāmu kredītu izsniegšanā ar bankas akcionāru Krievijas pilsoni Vladimiru Antonovu saistītām personām, bet pašlaik vada tik ietekmīgo Saeimas Budžeta un finanšu komisiju.

Atgādināsim, ka miljonos mērāmie kredīti izklekerēti aizdomīgiem un saimnieciski nepamatotiem projektiem, radot aizdomas par naudas izpumpēšanu no bankas, kas vēlāk piedzīvoja krahu. Bondara politiskais amats Saeimā ir galvenais iemesls, kāpēc vispār būtu jāpievēršas šim civiltiesiskajam strīdam starp Krājbankas maksātnespējas administratoru un bankas bijušo vadību. Civiltiesiskam strīdam pat ne ar bijušajiem akcionāriem, bet tieši algotu menedžmentu. Nevajag aizmirst, ka jautājumi jau sen ir radušies ne tikai par Krājbankas akcionāru un bijušās vadības darbību, bet arī par paša Krājbankas administratora – auditorfirmas KPMG – darbību, kura vēršanās tiesā ir pamats lietai pret Bondaru. Civiltiesisks divu pušu strīds pats par sevi ir komplicēta un bieži neviennozīmīga lieta, bet šoreiz tieši fakts, ka pārkāpumi finanšu sfērā tiek inkriminēti (un tiesas atzīti par notikušiem) ne vairāk, ne mazāk kā Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājam.

Amatpersonai ar tiešu ietekmi uz valsts finanšu un privātbanku sektoru, kura pati sevi un kuru tās politiskie kolēģi tiecas pasniegt kā vienu no Latvijas finanšu sektora "kapitālā remonta" dzinējspēkiem. Budžeta komisijai ir vistiešākā ietekme ne tikai uz banku sektora regulējumu, kontrolējošo institūciju un Latvijas Bankas amatpersonu izraudzīšanos, tā spēlē arī noteicošu lomu valsts nodokļu politikā, vada valsts budžeta pieņemšanas gaitu parlamentā. Principā vistiešākajā veidā ietekmē visus nodokļu maksātājus.

Šobrīd, kad krīzē tiek un vēl tikai tiks pieņemti strauji, brīžam necaurskatāmi, nepietiekami izskaidroti un šaubas radoši lēmumi attiecībā uz simtiem miljonu izlietojumu, Saeimas Budžeta un finanšu komisijas vadītājam jābūt ar izcilu autoritāti un neapšaubāmu reputāciju. Mārtiņam Bondaram, kuram ik dienu tiek uzdoti līdz galam un patiesi neatbildēti jautājumi par viņam tiesas piespriesto sodu Krājbankas miljonu izsaimniekošanā, šādas autoritātes un nevainojamas reputācijas neapšaubāmi trūkst.

Tas, kas politiķim ir inkriminēts tieši viņa politiskās atbildības laukā esošajā finanšu sfērā, vispār izslēdz diskusijas par to, vai tam ir tieša ietekme uz viņa darbību Saeimā. Protams, ir. Jautājums, kā Bondars, kurš solās tiesāties vēl arī Satversmes tiesā un pēc tam, ja būs nepieciešams, arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā (šādas ieceres juridisko pamatojumu lai komentē juristi), atmaksās acīmredzot ne vienā vien miljonā mērāmo kompensāciju, arī nav mazsvarīgs, ja runājam par politiskas amatpersonas ietekmējamības riskiem. 

Top komentāri

XX
X
Aizkadrā palicis jautājums par atbildību tiem, kuri šādus personāžus ievēl. Laikā kad Bondaru ievēlēja, Krājbankas krahs jau bija noticis un viņa loma publiskajā telpā bija izskanējusi pietiekami skaļi. Bet vienalga ievēlēja.
jā gan
j
Dabīgi, ka jāatkāpjas un jānoliek Saeima sdeputāta mandāts. Gluži tāpat kā tiesāts cilvēks Latvijā nevar ieņemt ar pedaģisko darbību saistītu amatu, tā Saeimas deputāts nedrīkst būt tiesāts, it īpaši par finanšu noziegumiem un ieņemt finanšu un budžeta komisijas priekšsēdētāja amatu..
Irlielāmērāticams
I
ka skaļi kliedzot uz Bodaru, (protams, ievērojot 2 metru distanci), pavisam nemanāma paliks to ļaužu atbildība, kuri no pašas "augšas" gadu desmitiem uzraudzīja valsts finansu sistēmu un "kontrolēja" bankas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē