Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 24. aprīlis
Nameda, Visvaldis, Ritvaldis

Starp morālām vērtībām un praktiskām interesēm

Krievijas otrā lielākajā pilsētā Sanktpēterburgā šonedēļ notika jau 5. Arktikas forums Arktika – dialoga teritorija, kas var kļūt par sava veida lūzuma punktu Krievijas un vairākuma Ziemeļvalstu attiecībās.

Arktikas forumi, kas notiek reizi divos gados, ir Krievijas vienpusēji rīkoti pasākumi, kas nav tieši saistīti ar šī reģiona nozīmīgākās organizācijas, Arktikas padomes, darbību. Pēdējo ir izveidojušas astoņas valstis, kurām ir teritoriālas pretenzijas reģionā, – ASV, Kanāda, Dānija, Norvēģija, Zviedrija, Somija, Islande un Krievija. Arktikas padomes galvenā platforma ir dalībvalstu samits, kas tāpat notiek reizi divos gados.

Ņemot vērā padomes sastāvu, dalībvalstu vidū vienprātības, protams, nav, bet samiti ir pārvērtušies par vietu, kur Krievija un tās oponenti dāsni bārstās ar savstarpējiem apvainojumiem un pretenzijām. Pateicoties šādam fonam, aizvien lielāku lomu iegūst Arktikas forums, lai arī tā darba kārtību vienpusēji nosaka Maskava.

Šā gada forums īpašu uzmanību piesaistīja divu iemeslu dēļ. Pirmām kārtām Krievijas prezidents Vladimirs Putins tā laikā paziņoja par valsts plāniem īstenot vērienīgu Arktikas apgūšanas programmu. Daļa iecerēto pasākumu jau ir īstenoti, vēl citu īstenošana rit pilnā sparā, bet vēl citu – gaida savu kārtu. Nekāds noslēpums tas gan nav bijis, tomēr tagad ieceres ir oficiāli apstiprinātas prezidenta līmenī.

Otrs ievērības cienīgais fakts savukārt ir, ka uz Arktikas forumu līdztekus jau tradicionālajiem tā viesiem – Somijas un Islandes vadītājiem – ieradās arī Zviedrijas un Norvēģijas premjerministrs. Abu šo valstu līderi pēc 2014. gada notikumiem Krimā Krieviju apmeklējuši nebija un arī, līdzīgi virknei rietumvalstu, bija solījušies to nedarīt gluži vai nemūžam, tomēr pragmatisms acīmredzami ņēma virsroku pār politiskajiem apsvērumiem.

Lai arī brauciens uz Krieviju tika pasniegts gandrīz kā labdarības žests – ja jau Maskava ļoti lūdz, mēs varam arī aizbraukt un izmantot iespēju atgādināt Krievijai savu nostāju starptautiskās politikas jautājumos –, pārliecinoši šie argumenti neizklausījās. Arktikas padomes valstu vadītājiem vienmēr ir sūtīti uzaicinājumi uz Krievijas rīkotajiem Arktikas forumiem, un arī šī reize nebija izņēmums. Savukārt atgādinājumi aprobežojās ar vispārīgām frāzēm un aizdomīgi izskatījās pēc nebūtiskas formalitātes, kas tiek ievērota piespiedu kārtā.

Savā ziņā tas arī saprotams, jo Ziemeļvalstīm Arktika ir ārkārtīgi nozīmīga teritorija un tās nevar atļauties ilgstoši ignorēt reģiona galveno lielvalsti, kurai piedevām ir ambiciozi, turklāt tajā pašā laikā reāli plāni attiecībā uz Arktikas attīstību.

Rezultātā arī Skandināvijas pussala ir daļēji kļuvusi, daļēji gatavojas kļūt par vēl vienu Eiropas reģionu, kura attiecībās ar Krieviju politiķu vārdi aizvien vairāk sāk atšķirties no darbiem. Vārdi ir par morāli un vērtībām, bet darbi – par savu kažoku un citiem labumiem. Atliek jautājums, kā rīkoties Latvijai – nosodīt šādu politiku vai mācīties no tās?

Top komentāri

jautājums
j
Es saprotu Norvēģiju un Īslandi, bet kāds Zviedrijai ir sakars ar Arktiku?
trusis nejaukais
t
atbildeeshu uz raksta autora jautaajumu - nevienu neinteresee Latvijas viedoklis shajaa jautaajumaa, jo tam nav nekaadas noziimes.
Pipars
P
Jau vairākas dienas atpakaļ noskatījos šo forumu youtubā- man iekrita acīs no Blomberga nākušā pasākuma vadītāja feikotais teksts par to ka nesen Krievijas bumbvedēji esot lidojuši pār Norvēģiju..mmm man patika - šeit Putins noreaģēja lieliski... viņš gan taktiski deva laiku par šo tēmu izteikties Norvēģijas prezidentei un tikai pēc tam runāja ... teikšu kā ir viņam sanāca lieliski!.... Vēl man iekrita acīs Putina tekstā pavīdējušie vārdi par nogulumiem arktiskajā ledū kas liecinot par to ka kādreiz arktiskajā reģionā esot bijis tropiskais klimats! Šeit man galvā iezvanījās zvaniņš par to ka neviens energoresursu līgums nav noslēgts ar Krieviju ilgākā perspektīvē par 2035 gadu! Tas liek cilvēkiem kas ir tēmā nopietni aizdomāties. No kā tad baidās visi lielie dūži? un kas tad īsti notiks 2035 gadā?! Arī mums Latviešiem ļoti nopietni būtu jāpievērš uzmanība "tieši šiem" Putina vārdiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Jāpieņem izsvērti un pārdomāt

Par to, kā politiskā diskusija par Krievijas tranzīta kravu plūsmas slēgšanu caur Latvijas ostām izskatās no Liepājas ekonomisko interešu skatpunkta, Apvienotā saraksta (AS) valdes locekli, L...

Process bez rezultāta

Ekonomikas ministra Viktora Valaiņa lēmums bez rezultāta izbeigt konkursu uz Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) direktora amatu izraisīja lielāku vai mazāku šū...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē