Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa
Pat pašiem Rietumiem vairāk nav īsti skaidrs, kas viņi ir un kurp dodas

Tā arī nepienākušās vēstures beigas

Vācijas federālās zemes Bavārijas galvaspilsētā Minhenē šodien sākas 56. Minhenes drošības konference, kas tradicionāli, un it īpaši rietumvalstīs, tiek uzskatīta par nozīmīgu notikumu starptautiskajā politikā.

Pirms konferences publiskotajam ziņojumam šoreiz dots nosaukums Westlessness (bezrietumnieciskums), un tas veltīts tendencei, kad pārējā tā dēvētā attīstības pasaule ''izspiež Rietumus''. Ne mazāk uzmanības pievērsts tēzei, ka paši Rietumi ir sašķēlušies divās nometnēs – nacionāli konservatīvajā jeb neliberālajā un liberālajā un ka abu šo nometņu grūti savienojamie (vai drīzāk jau nesavienojamie) pasaules uzskati ir noveduši pie tā, ka pat pašiem Rietumiem vairāk nav īsti skaidrs, kas viņi ir un kurp dodas.

Ziņojuma autori, jāpiebilst, visai nepārprotami sliecas par pareizajiem Rietumiem uzskatīt liberālo nometni, tomēr tas šajā gadījumā nav galvenais.

Daudz nozīmīgāks ir pats Westlessness fakta konstatējums. Lai arī negribīgi, ierobežotā apjomā un atrodot dažādus attaisnojumus, taču tiek atzīts acīmredzamais – Rietumi un to virzītās vērtības vairāk nav etalons, kuram vēlētos līdzināties ievērojama daļa pārējās pasaules.

Šeit jāpaskaidro, ka tā dēvētā pasaule bez Rietumiem, it īpaši Eirāzijas attīstības lielvalstīs, ir aktuāla tēma nu jau gandrīz desmitgades garumā. Ar šo terminu tiek apzīmēta galvenokārt distancēšanās no rietumvalstu kontrolētajām globālajām struktūrām, to vietā veidojot alternatīvas institūcijas un organizācijas. Paralēli tas nozīmē arī atsacīšanos no kolektīvo Rietumu dominējošās lomas globālajā pasaulē, to aizstājot ar multipolāru pasaules kārtību.

Tādās lielvalstīs kā Ķīna vai Krievija jautājums par Rietumu globālo dominēšanu vairāk arī faktiski pat neatrodas dienaskārtībā, jo multipolaritāte tiek uzskatīta par jau notikušu faktu. Galvenie jautājumi šo valstu ekspertu un politiķu vidū ir, cik laika prasīs pilnīga pāreja uz jauno pasaules kārtību, kad iespējama jauna lielvaru vienošanās, kur atradīsies ietekmes zonu robežas utt. Rietumiem šajā redzējumā ir atvēlēta tikai viena vai divu atsevišķu (ASV un apvienotās Eiropas) ģeopolitisko ietekmes centru loma.

Atsevišķi ir vērts piebilst, ka process, kad kāda dominējošā lielvara sāk zaudēt savu iepriekšējo varenību un beigās ir spiesta piekāpties jaunu vai atdzimušu veco konkurentu priekšā, nepavisam nav unikāls. Vēstures gaitā šis scenārijs ir atkārtojies ar dzelžainu nenovēršamību, un nav nekādu iemeslu uzskatīt, ka šī reize pēkšņi varētu kļūt par izņēmumu.

Ņemot vērā visu iepriekš minēto, būtu tikai loģiski, ja tādos pasākumos kā Minhenes drošības konference galvenā uzmanība tiktu veltīta jautājumam, kā Rietumiem iekļauties jaunajā pasaules kārtībā, tomēr līdz šādai dienaskārtībai nāksies pagaidīt vēl ne vienu vien gadu.

Kamēr pastāvēs kaut niecīgas cerības atjaunot iepriekšējo lietu kārtību, liberālo Rietumu globālās dominēšanas jautājums paliks primārais.

Tiesa, ja reiz aktuāls ir kļuvis termins Westlessness,  tas liecina, ka šādu pasākumu organizatori sāk pārstāt lidināties pa ''vēstures beigu'' mākoņiem.

 

Top komentāri

spēlē spēlē spēļu spēli
s
Ir vēl viena komiska nianse. Vai atceraties krievu mākslinieku Pjotru Pavlenski, kurš Maskavā bija pienaglojis savus sēkliniekus pie Sarkanā laukuma bruģa, kuru cildināja visi liberālie mediji un kuram Francija ir piešķīrusi patvērumu? Lūk, viņš ir paziņojis, ka tas ir viņš, kurš ir izplatījis internetā Grivō nepieklājīgos videoierakstus, un viņš to attaisno ar to, ka Grīvō melo savos pirmsvēlēšanu vēlēšanu solījumos.
bet
b
"Rietumi ir sašķēlušies divās nometnēs – nacionāli konservatīvajā jeb neliberālajā un liberālajā" Un jo ātrāk visi Rietumi kļūs nacionāli konservatīvi, jo labāk gan Latvijai, gan visiem Rietumiem. Tāpēc saprātīgu mediju uzdevums ir skaidrāk identificēt visas nodevīgās un vājprātīgās (vienā, otrā vai trešā veidā liberālas) partijas, lai vēlētāji par tām nekad vairs nebalsotu. Jo ātrāk vēlētāji būs sapratuši, kas ir viņu galvenie iekšējie ienaidnieki, jo ātrāk viņi viņus izmetīs politiskajā mēslainē. Jāstiprina imunitāte pret multikulturālismu, imigrāciju un citām "liberālām" nejēdzībām.
spēlē spēlē spēļu spēli
s
Ja vēstures beigas nav pienākušas, tad pašvaldību vēlēšanas nāk rikšiem. Un ne tikai Rīgā, bet arī Parīzē (jau pēc mēneša - 15.martā). Un šodien rūpīgi bīdītais Makrona kandidāts Parīzes mēra amatam atkāpjas no piedalīšanās vēlēšanās. Iemesls ir vienkāršs: internetā tika izplatītas bildes, kur viņš ir redzams masturbējam. 2017.gadā pirms prezidenta vēlēšanām pret Makrona galveno sāncensi, kuram ar 99,9% varbūtību bija jākļūst par prezidentu, proti, pret Fijonu kā no pārpilnības raga sāka birt dažādas apsūdzības par iespējamiem pārkāpumiem, kas esot notikuši pirms 15-20 gadiem (joprojām nav notiesāts). Rezultātā Fijona reitings nokrita no 30% uz 20%, bet Makrona reitings pieauga no 15% līdz 24%, ļaujot viņam tikt vēlēšanu 2.kārtā kopā ar Lepēnu, kurai nebija it nekādu izredžu uzvarēt. Toreiz tika aprakts Makrona konkurents, bet tagad Makrona konkurenti aprok Makrona kandidātus. Vēlēšanas franču gaumē.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Cik valodās jūs lasāt ziņas?

Diskusijas par sabiedriskajiem medijiem krievu valodā liek aizdomāties, kādās valodās mūsu sabiedrība prot lasīt, skatīties un klausīties ziņas dažādās platformās. (Par izklaides žanru šoreiz na...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē