Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +8 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Tiesības saņemt informāciju

Koronavīrusa Covid-19 izplatības riski uzjundījuši sakāpinātas emocijas un izraisījuši atšķirīgu viedokļu sadursmes daudzviet – sākot no sociālo tīklu vides līdz ekspertu diskusijām. Šajā vētrainajā atmosfērā neiztiek arī bez pārmetumiem medijiem. Tā, piemēram, tūrisma ziņu portāls Travelnews.lv izpelnījās visai agresīvu attieksmi pēc tam, kad pārpublicēja Ārlietu ministrijas (ĀM) informāciju par valstīm, uz kurām patlaban ieteicams neceļot, un valstīm, kuru apmeklēšanas nepieciešamību ĀM aicina rūpīgi izvērtēt.

Protams, mediju vide kopumā nav, kā mēdz teikt, bez grēka – reizēm tiešām mediji aiziet dažādu provokāciju pavadā un piedalās masu histērijas veicināšanā. Vēl nesen varēja vērot, kā vienas sabiedrisko attiecību aģentūras ap kādas privātpersonas dzīvi radītā kampaņa guva plašu rezonansi vairākos medijos, kā arī sociālajos tīklos un izvērtās par milzīgu masu histēriju. Šī un vēl vairākas citas masu histērijas liek domāt, ka visai pamatots ir pieļāvums, ko intervijā Dienai izteica telekomunikāciju uzņēmuma Tele2 valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs:

''Iespējams, ka notiek mēģinājumi izskaitļot vieglāk ietekmējamos sabiedrības pārstāvjus, ar kuriem nepieciešamības gadījumā ir viegli manipulēt.''

Taču Covid-19 izplatība nav nekāda pseidoproblēma, kas Latvijas un citu valstu iedzīvotāju dzīvi kopumā neietekmētu, Covid-19 esamība ir reāls fakts, un tādēļ iedzīvotājiem ir tiesības saņemt to informāciju, ko sniedz ĀM, Veselības ministrija, Slimību kontroles un profilakses centrs un vēl citas atbildīgās iestādes Latvijā un citur pasaulē. Tas, ka ziņa, piemēram, par karantīnas noteikšanu visā Itālijā kādam nepatīk, nepadara karantīnas pasākumus par neesošiem.  

Protams, nevajag ļauties panikai! Un nevajag arī ticēt šokējošām viltus ziņām, kas klīst pa internetu, un nevajag sociālajos tīklos dalīties ar biedējošiem fotoattēliem, kuru ''autors'', visticamāk, ir fotošops, taču gribas ticēt, ka mēs esam gudra sabiedrība un protam atšķirt viltus ziņas un safabricētas fotogrāfijas no oficiālu iestāžu sagatavotas un ikvienam noderīgas informācijas. 

Visas krīzes ātrāk vai vēlāk beidzas, un beigsies arī šī.

Pēc Covid-19 dzīve turpināsies un būs citas aktualitātes, taču pašreizējie apstākļi ir tādi, kādi tie ir.

Eiropas Savienības (ES) veselības un pārtikas nekaitīguma komisāre Stella Kirjakidu šonedēļ Briselē pauda, ka ''Covid-19 ir ārkārtas situācija, kas mainās ik stundu, un ka ES ''dalībvalstīm jākoncentrējas uz vīrusa izplatības palēnināšanu''. Informācijas ignorēšana te nepalīdzēs.

Top komentāri

Pravietisnejaukais
P
Psalms 91. : Kas dzīvo Visuaugstākā patvērumā un mīt Visuvarenā ēnā, 2 tas saka uz To Kungu:”Mans patvērums un mana pils, mans Dievs uz ko es paļaujos!” 3 Jo Viņš tevi glābj kā putnu no mednieka cilpas, pasarga no iznīcinātāja mēra. 4 Viņš tevi sedz ar Saviem spārniem, zem Viņa spārniem tu esi paglābts; Viņa patiesība ir tavs vairogs un bruņas. 5 Tu nebīsties nakts briesmu, nedz bultu, kas dienā skraida, 6 nedz mēra, kas tumsā lien, nedz nedz sērgu, kas pusdienā nomaitā. 7 Lai arī tūkstoši krīt tev blakus un desmit tūkstoši tev pa labo roku, taču tevi tas neskars! 8 Tiešām, tu vēl skatīsi ar savām acīm un redzēsi, kā bezdievjiem tiek atmaksāts. 9 Tiešām, Tu, ak |Kungs, esi mans patvērums!
mjā
m
Vēl nejēdzīgākas par viltus ziņām ir tukšas ziņas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē