Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Tikai bizness

Viens no pēdējā laika skaļākajiem notikumiem starptautiskajā politikā ir ASV ievēlētā prezidenta Donalda Trampa lēmums iecelt par ASV valsts sekretāru naftas giganta Exxon Mobil izpilddirektoru Reksu Tilersonu, kuram tiek pārmestas saites ar Krieviju.

Kandidatūra gan vēl jāapstiprina ASV Kongresam, taču šeit jāņem vērā, ka Tilersonam ir milzīga ietekme ASV varenajā naftas industrijā (ne jau velti žurnāls Forbes viņu ir ierindojis pašu ietekmīgāko amerikāņu saraksta pirmajā trīsdesmitniekā). Savukārt nostāšanās pret amerikāņu naftiniekiem, kuru ietekme sniedzas tālu aiz nozares robežām, ikvienam valsts mēroga politiķim var maksāt ļoti dārgi – visbiežāk tās ir politiskās karjeras beigas. Attiecīgi arī kongresmeņi un senatori, visticamāk, neriskēs noraidīt Tilersona kandidatūru, neraugoties uz viņam adresētajiem pārmetumiem, tostarp par diplomātiskās pieredzes neesamību.

Pēdējais arguments gan ir šaubīgs, jo potenciālais ASV valsts sekretārs ir demonstrējis izcilu meistarību, risinot visaugstākā līmeņa sarunas Exxon Mobil vārdā, un tieši viņa nepiekāpība, kā arī spēja aizstāvēt kompānijas intereses, tiek minēta kā galvenā Tilersona priekšrocība. Tomēr, kas attiecas uz pārmetumiem par saitēm ar Krieviju, šajā gadījumā nav gluži dūmu bez uguns. Exxon Mobil izvērš aktīvu darbību Krievijā, un būtu savādi, ja tās izpilddirektors necenstos uzturēt labas attiecības ar šo valsti un tās vadību. Tieši tāpat pret Krieviju noteiktās ekonomiskās sankcijas jau ir radījušas Exxon Mobil zaudējumus ap miljarda dolāru apmērā, un atkal – būtu savādi, ja Tilersons necenstos mainīt situāciju, bet priecātos par viņam uzticētā biznesa zaudējumiem, kuru ievērojama daļa draud kļūt neatgriezeniska. ASV valsts sekretārs gan nav gluži tas pats, kas Exxon Mobil izpilddirektors, tomēr jaunajā amatā Tilersons pavisam noteikti neaizmirsīs arī par ASV naftas industrijas interesēm.

Tajā pašā laikā nav arī iemeslu apgalvot, ka ievēlētais ASV prezidents Tramps un viņa domubiedrs Tilersons lolotu siltas jūtas pret Kremli. Vienkārši labas lietišķās attiecības ar Maskavu ļauj nevis ciest zaudējumus, bet nopelnīt, kā arī, kas būtiski, palielina nākamās ASV prezidenta administrācijas iespējas īstenot solījumus par Ķīnas ietekmes mazināšanu. Vēl kopš aukstā kara laikiem pastāv aksioma, ka Vašingtona nespēj konfliktēt vienlaikus ar Maskavu un Pekinu, un, tā kā Trampa galvenais mērķis ir Ķīna, viņam nepieciešams valsts sekretārs, kas spēj nodrošināt vismaz Maskavas neitralitāti. Ņemot vērā Tilersona personību, var nešaubīties, ka šī neitralitāte būs izdevīga ASV un neapdraudēs tā dēvētos ASV sabiedrotos, ieskaitot Latviju.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē