Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +7 °C
Daļēji apmācies
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga
Vieglums, ar kādu ASV atsakās no iepriekšējām saistībām, ir viela pārdomām ikvienas valsts vadībai

Trampa gājiens uz visu banku?

Aizvadītās nedēļas galvenais notikums starptautiskajā politikā, protams, bija ASV prezidenta Donalda Trampa paziņojums par Savienoto Valstu izstāšanos no tā dēvētās Irānas kodolvienošanās.

Pats par sevi paziņojums nebija negaidīts, jo daudzas pazīmes jau iepriekš liecināja, ka ASV prezidents gatavojas spert šādu soli. Piedevām vēl Tramps vēlas ne tikai pārskatīt kodolvienošanos, bet arī apturēt Irānas raķešu programmu un būtībā jebkādas šīs valsts ģeopolitiskās ambīcijas Tuvajos Austrumos. Savukārt gadījumam, ja Irāna nevēlēsies izpildīt šo būtībā ultimātu, tai tiek solītas "visstingrākās" ASV sankcijas, kas likumsakarīgi nozīmē, ka Savienotās Valstis vērsīsies arī pret ikvienu, kas neievēros Irānai noteiktos Vašingtonas aizliegumus.

Trampa lēmums būtībā nozīmē atgriešanos 2006./2007. gadā, kad tika gaidīts – kuru katru brīdi sāksies karš ar Irānu, ja tā atteiksies izpildīt Vašingtonas prasības. Tiesa, pastāv arī atšķirības, turklāt ļoti būtiskas – šodien pasaulē ir jau pavisam cita ģeopolitiskā situācija, un lielā mērā citas ir kā ASV, tā Irāna un arī pārējās reģiona un globāli nozīmīgās valstis. Šī iemesla dēļ pat daudzi ASV analītiķi atzīst, ka Trampa lēmums ir "gājiens uz visu banku", turklāt ar lielākām izredzēm šo banku neiegūt, nekā iegūt.

Pirmkārt, ASV nav cerību, ka tās atbalstīs ANO Drošības padome. Pret šajā gadījumā ir kā Ķīna, tā Krievija. Vēl vairāk – pret šo lēmumu ir arī ASV nozīmīgākie tā dēvētie sabiedrotie Eiropā, ieskaitot pat amerikāņiem mūžīgi lojālo Liebritāniju. Eiropieši atšķirībā no ASV ir investējuši Irānā miljardiem eiro un nevēlas tos zaudēt Trampa un Vašingtonas iegribu dēļ.
Tiesa, ASV ir savas metodes Eiropas pārliecināšanai, kamdēļ pretestība, visticamāk, nebūs ilga, tomēr ir arī otrkārt.

Trampa administrācija uzskata, ka Irāna – viena no četrām islāma pasaules lielvarām un šiītu musulmaņu galvenais bastions – ekonomiskā izdevīguma dēļ pieņems ultimātu, bet neoficiāli tiek cerēts, ka gadījumā, ja režīms nepiekāpsies, masu neapmierinātība novedīs pie tā krišanas.

Problēma ir tur, ka ultimātu pieņemt Irāna nevar, bet pieredze liecina, ka parasti efekts ir pilnībā pretējs.

Ultimāti un sankcijas sabiedrību parasti tikai saliedē, un Irānā, kur notiek sīva iekšpolitiskā cīņa starp nosacītajiem liberāļiem un konservatīvajiem, ja kāds arī būs ieguvējs, tad tikai konservatīvie. Rezultātā strauji aug kā ASV un Irānas, tā Izraēlas un Irānas kara riski, kas pilnībā uzspridzinās jau tāpat pretrunu un karadarbības nomocīto reģionu.

Visbeidzot – pretēju efektu gaidītajam Trampa solis, visticamāk, atstās arī uz Ziemeļkoreju, kuras līderim Kimam Čen Unam tagad ir iespējas pārliecināties, kāda ir ASV solījumu vērtība. Būtībā vieglums, ar kādu ASV atsakās no iepriekšējām saistībām, ir viela pārdomām ikvienas valsts vadībai. Un, ja ASV pretimstāvēšana ar Irānu beigsies Vašingtonai nelabvēlīgi, tas būs graujošs trieciens Savienoto Valstu prestižam, kuru pārējā pasaule atcerēsies ilgi un varbūt pat vienmēr.

Top komentāri

Hmm
H
Citāts: " Būtībā vieglums, ar kādu ASV atsakās no iepriekšējām saistībām". Kādas saistības? ASV Kongress nav ratificējis šo līgumu, līdz ar to tas ASV nav saistošs. ASV ne no kāda līguma nav izstājušas, jo tās tajā nekad nebija iestājušas. Tas ir tāpat kā Stambulas konvencija, kāds dīvainis to ir parakstījis, bet Saeima to nav ratificējusi, līdz ar to tā nav saistoša Latvijai.
trusis nejaukais
t
ieveerojiet buutisku momentu - paareejaas valstis veelas saglabaat vienoshanos jo negribot zaudeet investiicijas iraanaa. taatad tiiri merkantiilas intereses uzvar paar veselo sapraatu. tad par kaadu suuda droshiibu kaa prioritaati var murgot sedlenieks? kas tas par faking sviestu for real? lai arii buudams biznesa cilveeks Tramps tomeer ir paaraaks par visiem shiem divkoshiem, labs piemeers ir kjiina, un kas notiek ar ASV ekonomiku kad kjiina paarnjem razhoshanu, preteeji liberastu apgalvojumam ka nedriikst pakljaut riskam investiicijas kjiinaa, Tramps ir gatavs klapeet ciet ruupniicas un paarcelt atkalj uz ASV, jo ir jaaskataas taalaak un tieshi uz shaadaam lietaam - nekljuut par kjiilniekiem savaam merkantiilajaam intereseem. Bet paareejie kaa apdauziitas aitas turpina kaapt uz shiem graabekljiem..
Trollis JT
T
Trampa politika attiecībā pret Irānu ir laba dāvana Putinam. Tā viņi apdāvina viens otru.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē