Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tuvāk tautai?

Pretēji vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces (A/P) rīkojumam apturēt Jelgavas novada un Ikšķiles domes lēmumus rīkot iedzīvotāju aptauju par administratīvi teritoriālo reformu, jo aptauju nolikumi it kā pārkāpjot likumu, Ikšķilē šāda aptauja notikusi, un tajā 98,45% dalībnieku balsojuši par novada saglabāšanu.

Vēl vairāk – 9. maijā Ikšķiles novada domes sēdē deputāti nolēma vērsties Satversmes tiesā par Pūces izdotā rīkojuma atcelšanu. Džins, tā teikt, no pudeles ir izlaists – tā vai citādi nosauktas, iedzīvotāju aptaujas par ministra iniciēto reformu rīko arī vairākas citas pašvaldības, un nav grūti prognozēt to rezultātus. Ministrs ar savu birokrātiskās domāšanas izpausmi, kā saka, iešāvis sev kājā – liedzot no demokrātijas viedokļa svarīgāko no svarīgākā – sabiedrības viedokļa uzklausīšanu –, vien vairojis savus un reformas pretiniekus, devis tiem rokās ļoti spēcīgu ieroci. Nu ir pamats runām, ka gan vietējā vara tuvāk cilvēkam nekā tāds ministrs, kurš no patiesas tautas balss baidās gluži kā komunisti savulaik, gan reforma ir nesagatavota, nesaprotama, nepamatota, neatbalstīta sabiedrības daļā, ko tā skars.

Faktiski ar liegumu rīkot aptaujas ministrs paša iniciētajai reformai pārvilcis lielu sarkanu krustu, jo skaidrs, ka teju vai visi (vienalga, kādas partijas pārstāvoši) pašvaldību deputāti visdrīzāk būs ieinteresēti nostāties pašreizējo robežu aizsardzības pozā, zinot, ka tā viņi var tikai stiprināt sev vēlētāju atbalstu. Jo esošā kārtība varbūt ir nepilnīga, taču tās stiprā puse – tā ir saprotama un nu jau sabiedrības akceptēta atšķirībā no jebkādām ministra piedāvātajām pārmaiņām.

Kā būtu bijis prātīgāk rīkoties? Nevis aizliegt sabiedrības aptaujāšanu, bet to izmantot savā labā, pašam rosinot sabiedrības viedokļa apzināšanu katrā novadā par iedzīvotāju izmantotajiem pašvaldības pakalpojumiem, vēlmēm attiecībā uz skolu, medicīnas iestāžu u. tml. pieejamību un kvalitāti. Un tad, ņemot vērā šo aptauju datus, rosināt plašas diskusijas par to, kā labāk problēmas būtu risināt, lai atklātas polemikas ceļā nonāktu līdz objektīvi nepieciešamajam reformas modelim. Sarunās ar tautu radītam, nevis kaut kur kabinetos, pārzīmējot kartes, tapušam.

Proti, vispirms jārada ticība, pārliecība, ka pārmaiņu ceļš tiešām ved uz "saulaino tāli", nevis pretī "lauku iznīcībai", kā nereti tas tiek dēvēts. Bet tā priekšnosacījums ir definēt, kas sabiedrības vairākuma izpratnē ir tā saulainā tāle, kādas ir tās vajadzības, vēlmes, kas sasniedzamas, ja ko maina. Un, tikai ņemot to vērā un nemitīgi atsaucoties uz to, jāveido pārmaiņu piedāvājums.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka gudrs politiķis vienmēr dos iespēju visiem izkliegties un tad raudzīs , kā izdarīt tomēr pēc sava prāta. Tā darīs politiķis. Gudrs... .
Ekonomists 2000
E
Reforma ir loģiska. Nu nevar uzturēt laukos novadu, kur vienīgās darba vietas ir novada domē. Būtu jānosaka kvotas- teiksim 30 000. lauki ir tukši, un katrs pagastvecis jūtas kā mazs ķeizariņš. Vienlaikus nedrīkst vēl atlikušajiem lauciniekiem reformas rezultātā liegt pakalpojumus sasniedzamā attālumā.
Ikšķilē nav darba vietu
I
tā parazitē uz Ogres un Rīgas darba vietu reursiem
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē