Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Uz jaunu sākumu kopā ar kasieri Kamparu?

Solvitas Āboltiņas izslēgšana no Vienotības ir pats maznozīmīgākais aspekts visā šajā aizvadītās nedēļas politiskajā tracī. Pulka svarīgāka ir valdības stabilitāte un tās nodrošināšanas cena, jo neizskatās, ka apvērsuma šķietamais uzvarētājs Arvils Ašeradens kontrolētu Vienotības frakcijas deputātu atbalstu valdībai. Tāpat būtu aplami noticēt, ka līdz ar šo ir notikusi Vienotības pašattīrīšanās – lielākā intriga ir, vai Ašeradens vispār centīsies un spēs nostumt partijas sponsoru interešu aptekalētāju ģenerālsekretāru Arti Kamparu.

Aiz emocijām par tik daudzus nokaitinājušās Āboltiņas izslēgšanu pazuda analīze par šī Vienotības valdes lēmuma svaru. Proti, matemātiski jau partijas jaunajam līderim Ašeradenam apvērsums izdevās, ja vien nedurtos acīs pašu ietekmīgāko valdes locekļu – ministru amatos esošo Kozlovska, Reira, Šadurska – nepiedalīšanās balsojumā (Rinkēviča vispār nebija klāt). Faktiski Āboltiņa tika izmesta ar paša Ašeradena, Cēsu un Salaspils mēra, viena Rīgas domes deputāta, divu Saeimas deputātu palīgu (!), uz Āboltiņu personiski aizvainotās Straujumas un ekonomikas ministra amatu nedabūjušā Ķirša balsīm.

Maz ticams, ka valdības darbā un Ekonomikas ministrijas samilzušajās problēmās iestigušajam Ašeradenam, kurš pat nespēja panākt tūlītēju jauna Vienotības frakcijas vadītāja ievēlēšanu, izdosies kontrolēt jau tā sašķelto frakciju, nodrošinot tās atbalstu valdības lēmumiem. Varbūt pirmā pazīme cenai, ko premjeram Kučinskim nāksies par šo atbalstu maksāt, parādījās jau valdības sēdē ceturtdien, kad valsts nākamā gada budžetā tomēr tika pārdalīti 1,68 miljoni eiro divu sporta objektu būvniecībai Jēkabpilī un Valmierā? Un tas viss, fonā skanot skaļajam paziņojumam, ka "deputātu kvotas" izskaustas un noraidīta vairāk nekā 200 miljonu pārdalīšana. Jēkabpils reģionālo partiju Vienotības frakcijā pārstāv Viktors Valainis, partiju Valmierai un Vidzemei – Inesis Boķis. Ar abām šīm pilsētām cieši saistīts Vienotības frakcijā spēcīgais reģionāļu bloks. Vai par katru valdības virzītu lēmumu Saeimā būs jāmaksā ar šādiem izņēmumiem?

Vēl svarīgāk, kā pats Ašeradens nodrošinās solītās izmaiņas partijā, ja priekšvēlēšanu gadā viņam būs jācenšas nopirkt dažādo frakcijas grupējumu lojalitāti? Visticamāk, daudzie individuālisti par atbalstu vēlēsies labu vietu vēlēšanu sarakstā un vaļu individuālajām kampaņām. Bet jaunas asinis un pārmaiņas Vienotībā šis vecais riņķadancis neienesīs.

Tomēr vissvarīgākais ir jautājums, vai Ašeradens vispār centīsies nomainīt par partijas finansēm un ziedojumu piesaisti atbildīgo ģenerālsekretāru Kamparu, ar kura grupējuma (Ķirsis bija ģenerālsekretāra bīdīts ekonomikas ministra kandidāts) palīdzību izdevās Āboltiņas izslēgšana. Vai no Vienotības pašattīrīšanās viedokļa svarīgāk par aizejošās Āboltiņas demonstratīvu, pazemojošu izslēgšanu nebija Kampara nomešana, atbrīvojoties no aizdomīgajām saitēm ar sponsoriem? Ja Ašeradens to nedarīs vai vismaz nedemonstrēs ticamu mēģinājumu to darīt, tad pārmaiņas nebūs ne tikai Vienotībā, bet arī sponsoru interešu saēstajā Ekonomikas ministrijā un tās kapitālsabiedrībās, kā Latvenergo un citās.

Top komentāri

ZZS jau 27 gadus
Z
NOZIEGUMU realizē. Un NEKO neslēpj, jo nav nekādas vajadzības slēpt, jo visi rupori slavas dziesmas dzied un gaviles sauc. Par NOZIEGUMU.
Kasieris Truksnis
K
Vai kasieris Truksnis, no kura izspiestās otkatu naudas finansē ZZS, Sudrabas un Grigules kampaņas, nu ir Kampara ēnā?
Nu,
N
šamējo vērtībiņu laiciņš ir savi 27 gadi, un dažiem (Brigmanis, Lembērgs, Savickis u.t.t.) tas ir makten garāks, un ir pamats nopietnām cerībām (masu mediju ietekmē), ka šīs vērtībiņas nākamajās vēlēšanās varētu tikt restaurētas uz pilnu klapi, un šamējie tad atkal būs savējie, bet citādi domājošos, atstāsim sapuvušajos Rietumos, vai aiztransportēsim uz svaigajiem Austrumiem jauna BAM'a celtniecībai.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē