Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +8 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Uzmanīs viesstrādniekus

Mūsu valstī un arī kaimiņzemē Lietuvā fiksētie gadījumi, kad Covid-19 konstatēts no ārvalstīm iebraukušajiem darbiniekiem, respektīvi, viesstrādniekiem, ir aktualizējuši tēmu par viesstrādnieku lomu Baltijas ekonomikā.

Jāatgādina, ka mūsu valdība šonedēļ noteica, ka no 1. augusta viesstrādniekiem ''pirms darba pienākumu uzsākšanas būs jāveic Covid-19 tests un līdz analīžu negatīva rezultāta saņemšanas būs jāatrodas pašizolācijā, un tikai tad varēs doties pildīt darba pienākumus. Savukārt 5.–7. dienā pēc izbraukšanas no valsts, uz kuru ir attiecināmi piesardzības pasākumi, tests būs jāatkārto otru reizi''. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš aģentūrai LETA jau ir paudis, ka šī valdības lēmuma rezultātā radīsies ''papildu izmaksas biznesam, darbam un darba devējam''.

Jāatceras, ka diskusijas par to, cik plaši Latvijas darba tirgus jāatver viesstrādniekiem no tām valstīm, kas atrodas ārpus Eiropas Savienības, mūsu valstī ļoti intensīvi noritēja 2018.–2019. gadā, jo vidējais bezdarba līmenis bija zems, turklāt bija vērojama plaisa starp darba devēju prasībām un piedāvāto atalgojumu no vienas puses un vietējo bezdarbnieku profesionālajām prasmēm un prasībām pret atalgojumu no otras puses. Covid-19 krīze gan situāciju ir mainījusi, un bezdarba līmenis ir audzis. Taču, kā Diena šonedēļ jau vēstīja, Nodarbinātības valsts aģentūras reģistrā ir arī vakances, turklāt arī tādu amatu vakances, kuras teorētiski var aizpildīt arī viesstrādnieki.

Dažādu nozaru pārstāvju nostāja liecina, ka pavisam bez viesstrādniekiem iztikt nav iespējams pat Covid-19 krīzes laikā.

Ņemot vērā konstatētos Covid-19 gadījumus viesstrādnieku vidū, sliktākais scenārijs būtu naida kurināšana pret tiem cilvēkiem, kuri Latvijā ieradušies strādāt, un jo sevišķi nožēlojami būtu, ja ar šādu naida kurināšanu aizrautos politiķi. Jau iepriekšējos gados ekonomisti ir uzsvēruši, ka pats svarīgākais ir nevis viesstrādnieku skaits, bet gan tas, lai viesstrādnieku nodarbinātība tiktu uzraudzīta valstiskā mērogā, jo kategoriska vēršanās pret viesstrādnieku nodarbināšanu var kādu uzņēmēju, kam darbinieki ir ļoti nepieciešami, pamudināt uz dažādu shēmu īstenošanu, un rezultātā process var kļūt nekontrolējams. 

Turklāt šovasar – Covid-19 izplatības risku apstākļos – valsts institūciju koordinēta uzraudzība ir it īpaši nepieciešama, lai nesekotu šokējoši mediju raksti un sižeti par neizprotami nodarbinātiem, dramatiskos apstākļos dzīvojošiem, sirgstošiem viesstrādniekiem.

Top komentāri

elementāri, Vatson
e
Nu negrib mūsu darba devēji maksāt nodokļus, cilvēcīgas algas- labāk ievest viesstrādniekus, tie strādās par kapeikām, dzīvos 20 cilvēki 20 kvadrātmetros un tos varēs paverdzināt no rīta līdz vakaram uz pilnu klapi! Pirms nedēļas te runāju ar vienu lauku sētas īpašnieci- viņa bija sašutusi, ka cilvēki no0 savas puses iedomājas uzstādīt vēl kaut kādas prasības! vajag tik par vēdera tiesu kalpot!
B. Rubenis
B
Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš stingri iestājas pret viesstrādnieku uzmanīšanu. Acīmredzot, viņam tas traucē amata sniegto mieru, bet iespējamā līdzpilsoņu apdraudējuma pieaugums neaiziet līdz centriem.
reptilis
r
Vajag ievest viesstrādniekus mākslas darbiniekus...,jo tiem Ķīnas vīruss nelīpot..:)))
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē