Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +4 °C
Apmācies
Otrdiena, 23. aprīlis
Jurģis, Juris, Georgs

Vainīgo meklētāji

Tikai loģiski būtu, ja politiķi, kas nav guvuši vēlēšanās tik labus rezultātus, kā cerēts, rūpīgi un vispusīgi izvērtētu cēloņus un par tiem arī nevairītos runāt, tostarp atzīstot kļūmes. Protams, var teikt, ka šāds izvērtējums prasa zināmu laiku, bet arī tāda var būt atbilde uz jautājumu par šo tēmu. Bet ko redzam tā vietā? Tos pašus politiķus par smieklīgiem padarošas frāzes, ka pie visa vainīgi kaut kādi mistiski ārējie spēki.

Lūk, daži spilgti tā piemēri.

Viens no ZZS līderiem Augusts Brigmanis pēcvēlēšanu TV intervijā, jautāts par neveiksmju cēloņiem, dīvainā kārtā sāka atrunāties, ka ZZS pārstāvošais premjers Māris Kučinskis pēdējās TV diskusijas noslēgumā ne tik labu teikumu pateicis, kā vajadzētu. Vai tiešām pats ticēja, ka tieši ar vienu teikumu vēl bija glābjama jau vairākus mēnešus vērojamā šī politiskā spēka popularitātes lejupslīde?

Saskaņas virzītais pretendents uz premjera amatu Vjačeslavs Dombrovskis, jautāts par ne tik laba, kā pašu cerēts, vēlēšanu iznākuma cēloņiem, kā pirmo visiem nosauc faktu, ka vēlēšanu dienas pēcpusdienā (!) tika uzlauzta sociālā tīkla draugiem.lv mājaslapa, kur ierastā satura vietā sāka skanēt Krievijas himna un parādījās attēli ar šīs valsts karogu, prezidentu un armiju. Absurds, protams.

Saeimā neiekļuvušās Latvijas Reģionu apvienības (LRA) premjera amata kandidāts Edvards Smiltēns par galveno sava saraksta neveiksmju cēloni min, ka neilgi pirms vēlēšanām izplatīti, pēc viņa vārdiem, klaji maldinoši partiju reitingi, tie arī ietekmējuši vēlētāju izvēli. Tiešām savus vēlētājus uzskata par tik dumjiem, ka tiem par politisku piedāvājumu svarīgāki šķistu kaut kādi reitingi?

Mazliet no citas sērijas – jau valdības veidošanas sarunām –, bet pēc būtības līdzīgs ir piemērs ar Jāni Bordānu. Jaunās konservatīvās partijas (JKP) premjera amata kandidāts Jānis Bordāns savās neveiksmēs ātri izveidot valdību vaino nevis paša piedāvājuma nepilnības, bet gan potenciālā partnera Attīstībai/Par! (A/P) "destruktīvu rīcību", JKP piedāvājumu noraidot. Vēl vairāk – viņš tūdaļ pat nievājošus vārdus velta nākamās valdības prioritāšu sarakstam, ko piedāvā tieši A/P, bez kuras atbalsta JKP valdību nekādi nevarētu izveidot. Pēc principa: visu vai neko.

Krievijā ļoti izplatīta metode – nemeklēt patiesos neveiksmju cēloņus, neatzīt, ka paši pie kā būtu vainīgi, bet tā vietā vainot mistisku ārēju ienaidnieku. Kāpēc mūsējie šajā ziņā kaimiņvalsts politiķus atdarina?...

Un vēl. Spēja atzīt savas kļūdas un labot tās ir stipru cilvēku iezīme. Secinājumi par to – lai katram savi.

Top komentāri

Irlielāmērāticams
I
ka parasti vainīgo var redzēt spogulī.
Latvietis
L
Pēcvēlēšanu tukša muldēšana!!!
Istoričeskijs
I
Padomju ļaudis un politiķi kopš 1990.gada 4.maija jaunatnei ir atstājuši lielu samudžinājumu likumos, postu un sagrāvi - rūpniecībā un lauksaimniecībā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairāk raugās uz Rietumiem

Latvijā aizvien populārāks kļūst viedoklis, ka nepieciešama dziļāka integrācija Eiropas Savienībā (ES), pat ja tā nes līdzi politiskās un ekonomiskās suverenitātes mazināšanos. 2019. gada pavasar...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē