Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Vairāk caurspīdības, tērējot miljonus

Nepieņemama ir jaunā ekonomikas ministra Jāņa Vitenberga (KPV LV) ideoloģiskā padomdevēja, ja tā var teikt, uzņēmēja Jāņa Ošleja pieeja, ka Covid-19 krīzes laikā jāļauj tērēt miljonus, bet Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam (KNAB) vismaz uz trim mēnešiem jāskatās uz citu pusi. Ir pazīmes, ka Delfi kolēģu atklātais, ka par miljoniem bez konkursa, necaurspīdīgā procedūrā iepirktās sejas maskas nepasargā mediķus un tādēļ ir medicīniski nederīgas, ir tikai pirmie ziediņi. Ar vai bez KNAB shēmu patiesie labuma saņēmēji, cerams, tiks atklāti.

Argumenti par deficīto masku iegūšanu krīzē par katru cenu, ja vispār kādā brīdī tos varēja uzskatīt par valīdiem, šeit nav un nevar būt spēkā, jo medicīniskās lietderības tām nav. Mediķus no inficēšanās ar Covid-19 šīs par miljoniem iepirktās maskas nepasargā. 

Pēc premjerministra iniciatīvas izveidotā konsultatīvā grupa, kurai jāpalīdz jaunajam ekonomikas ministram radīt vīziju par ekonomikas glābšanu un restartu krīzes un pēckrīzes apstākļos, nekādu uzticību un optimismu neizraisa arī tad, ja neņem vērā Ošleja izteikumus par krīzes iepirkumu neuzraudzīšanu. Rūpīgi pasekojot viņa kā padomdevēju grupas skaļākās balss izteikumiem, var saklausīt gan haotiskas atsauces uz citu valstu veiksmes stāstiem, par kuriem var rasties priekšstats, ka uz tiem tiek piedāvāts būvēt ekonomikas restartu, gan gluži pretrunīgus secinājumus, kas liek domāt, ka pats uzņēmējs ir apjucis.

Par pēdējo būtu jākautrējas vismazāk – pareizo atbilžu šobrīd, šķiet, nav nevienam.

Kad paklausās Ošleja uzstāšanās televīzijā, atmiņā iesēžas spilgti domu zibšņi bez vispārinājuma, kā rīkoties šobrīd un šeit, piemēram, ka kruīza kuģiem vairs nav nākotnes, no kā neatgriezeniski cietīs restorānu bizness, vai ka Viļņā pēc jaunuzceltu biroju ēku buma stimulēta IT nozare. Un?

Mums jau ir bijušas valdības, kuras aiz slēgtām durvīm pieņēma miljonos mērāmus saimnieciskus lēmumus, balstoties uz Ekonomikas ministrijas ziņojumiem, kuriem bija piekniedētas konsultantu esejas par uzdoto tēmu. Jaunā ekonomikas ministra, cik var noprast, ideoloģiskais padomnieks Ošlejs, cik var izvilkt esenci no vairākiem viņa uznācieniem drukātajā presē un elektroniskajos medijos, aizstāv miljardu aizņemšanos un maksimālu tērēšanu, turklāt uzraugošās institūcijas, kā KNAB, aizsūtot ''dīkstāves pabalstos'' uz trim mēnešiem.

Kas pats par sevi ir interesanti – viena lieta, ja tiktu piedāvāts uz trim mēnešiem apklusināt valdības kritiķus vai Valsts kontroli, bet apklusināt KNAB, kuram būtu jāuzrauga, lai bez konkursiem noritošajos iepirkumos nebūtu korupcijas, tas jau ir padoms ar noteiktu ievirzi.

Valdības lēmumos jau tā ir daudz nejaušību, iztrūkst stratēģiska redzējuma un atbildības sajūtas par sperto soļu pēcsoļiem. Tie, kas piedalās valdošās koalīcijas nu jau attālinātajās apspriedēs, ar labvēlīgu humoru atstāsta, ka daudz ko no krīzes lēmumiem ietekmējot kaut vai tāds cilvēcisks faktors, ka premjerministra Krišjāņa Kariņa dzīvesbiedre ir mediķe, uz kuras viedokļiem viņš nereti atsaucoties. It kā smaidu izraisoši, ja vien ne kārtējais apliecinājums, ka valdības līmenī notiek taustīšanās nezināmajā. 

Top komentāri

bet kā tā?
b
Ošlejs-viens no varas ruporiem, kura uzskatus LV mass media regulāri popularizē. Ošlejs pats barojas no valsts iepirkumiem-kapēc lai viņs būtu pret?
griguss
g
Ne jau pirmo reizi dzirdam, ka visgudrākie par jebkuru tēmu, akcentēšu - par jebkuru, ir VK un KNAB. Tiesa, viena lieta ir strādāt ārkārtas apstākļos, cita lieta pēc tam mierīgi filozofēt kabinetā, kad nesteidzīgā ritmā noteikti varēs atrast ne vienu vien labāku risinājumu. Bet ir tas teiciens par kulaku vicināšanu pēc kautiņa. Man tomēr ir priekšlikums - ja jau VK un KNAB uzskata, ka visu zina labāk, vajag uzdot tieši viņiem iepirkt maskas. Lai parāda kā tās lietas darās. Vēl jo vairāk, KNAB šāda pieredz noteikti jau ir, jo nereti mīl rīkot ''masku šovus'' un tur bez maskām nu nekā.
droši vien
d
Pandēmijas krīze beigsies ar jaunu miljonāru un oligarhu uzrašanos, vēl treknāku kā 3A. Būs/jau notiek miljonu izšeptēšana uz nebēdu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē