Laika ziņas
Šodien
Skaidrs

Vājuma brīdis vai tendence

Iepriekšējās nedēļas beigās Indijas premjerministra zvērestu jau trešo reizi deva hinduistu nacionālistu – Indijas Tautas partijas jeb Bharatiya Janata Party (BJP) – līderis Narendra Modi, kurš attiecīgi turpinās vadīt Āzijas lielvalsti vēl piecus gadus.

Amatu Modi saglabāja pēc parlamenta vēlēšanām (kas ilga pusotru mēnesi un tika organizētas ar grandioza festivāla cienīgu vērienu), kuru rezultāti gan izrādījās Nacionālajai demokrātiskajai aliansei (BJP un sabiedrotajiem) ne tik labvēlīgi, kā tika cerēts. Par alianses mērķi bija nosaukti 400 deputātu mandāti (no 573), no kuriem 370 mandāti tieši BJP, tomēr Modi partija spēja iegūt tikai 240, bet kopā ar sabiedrotajiem – 292 vietas parlamentā.

Tautas partijas mūžīgie pretinieki – kreisi orientētais Indijas Nacionālais kongress (INK) un tā sabiedrotie (kas pirms vēlēšanām pielāgoja savas alianses nosaukumu, lai abreviatūra veidotu valsts nosaukumu angļu valodā – INDIA) – tikmēr spēja iegūt 234 mandātus, no kuriem 99 pienākas INK.

Jāatgādina, ka 2014. un 2019. gada vēlēšanās Modi partija ieguva attiecīgi 282 un 303 deputātu vietas, kas tai ļāva veidot vienas partijas valdību, atvēlot sabiedrotajiem vien nenozīmīgus amatus. Tagad sabiedroto loma kļūs ievērojami lielāka (tostarp tirgu par amatiem dēļ par dienu nācās pārcelt premjera zvēresta nodošanu), un tā vairāk nav BJP, bet gan koalīcijas valdība.

Tāpat Indijā ir atgriezusies oficiāla opozīcija. Lai valdību neveidojoša partija iegūtu šo statusu (kas nodrošina virkni papildu iespēju), tai ir jāiegūst vismaz 10% jeb 58 vietas parlamentā. Iepriekšējā parlamentā INK, kuru šobrīd vada jau piektā Neru – Gandi paaudze, tikmēr bija 52 deputātu vietas.

Iemesli, kamdēļ BJP vēlēšanās cieta nosacītu neveiksmi, tikmēr ir vienlaikus kā liels skaits nepildītu solījumu un partijas atbalstītāju slīgšana nacionālismā, tā pašpārliecinātības dēļ pieļautās kļūdas kampaņas laikā. Tostarp pārliecība, ka vēlētāji (Indijā vēlēšanas notiek vienmandāta apgabalos) balsos par gandrīz jebkuru kandidātu, ja viņu atbalstīs valstī populārais Modi.

Koalīcijas valdības izveide un oficiālas opozīcijas atgriešanās nozīmē izmaiņas Indijas iekšpolitikā, tostarp BJP nāksies samazināt savas ambīcijas. Starptautiskajā politikā tikmēr izmaiņas nav gaidāmas. Pēc nākamajiem pieciem gadiem savukārt kļūs zināma atbilde uz jautājumu – vai Indija ir stabili atgriezusies pie koalīcijas valdību un oficiālas opozīcijas prakses, vai arī šīs vēlēšanas ir bijušas tikai varas partijas vājuma brīdis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Studēt augstskolā ir vērts

Jauniešiem, kuri ir ieguvuši vidējo izglītību un prāto, ko darīt tālāk, racionālāka izvēle var izrādīties studēšana augstskolā. To ļauj secināt Ekonomikas ministrijas (EM) veidotās darba tirg...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē