Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Valdības gāšana ar tirgus elementiem

Ceturtdienas rītā pirms piektdien gaidāmās valdības sēdes par ārkārtējās situācijas ieviešanu Krišjāņa Kariņa valdība izskatījās savā līdz šim ļodzīgākajā punktā. Premjers beidzot bija vārdos noformulējis pretenzijas pret veselības ministres Ilzes Viņķeles (A/P) darbu un atzinis, ka tādas vispār eksistē, Attīstībai/Par (A/P) "sejas" kā pēc grafika publicēja daiļrunīgus citātus savas veselības ministres aizstāvībai.

Tas viss izskatījās pēc zemes tricināšanas valdības gāšanai ar sabiedrībai "notirgojamu" ieganstu par nesamierināmām pretrunām Covid-19 apkarošanas politikā, par nekoleģiālu attieksmi pret ministriem un koalīcijas partneriem. Par aktīvām aizkulišu konsultācijām, cenšoties panākt atbalstu jaunas, A/P ministra Jura Pūces vadītas valdības izveidei, Diena rakstīja jau jūnijā.

Šī gan vairāk izskatījās pēc situācijas, kad Jaunā Vienotība (JV) un premjers Kariņš tiek biedēti ar valdības gāšanu, bet pašiem valdības ļodzītājiem labi der abi varianti – gan valdības nomaiņa ar vēl vairāk "savējo", gan atbalsta ietirgošana citiem uz politiskā tirgus plača izliktiem jautājumiem, piemēram, par nākamā Rīgas domes izpilddirektora izvēli, par Satversmes tiesas tiesneša ievēlēšanu un, Dievs vien zina, par kādiem vēl saimnieciski svarīgiem lēmumiem, sākot ar nākamo Latvenergo vadītāju, beidzot ar virkni lielu valsts un pašvaldību iepirkumu.

Šādā ziņā Rīgas domes deputāta Māra Mičerevska paziņojums par izstāšanos no A/P nāca kā zināms stopkrāns valdības gāšanas scenārijam, bet nekādi ne politiskajam tirgum, pret kuru, kā viņš paziņoja, viņš iestājas. Ja atmet liriku, kas attiecas tikai un vienīgi uz paša vienas partijas kārtējā biedra interesēm sevi pasniegt sabiedrībai kā īpašu un labāku, Mičerevska sakāmais, kam bija ietekme uz lielo politiku, satilpa vienā teikumā. Precīzi citēts, tas skanēja šādi: "Šodien, redzot, ka krīzes laikā partijas Latvijas attīstībai valdes locekļi un partijas ietekmīgākie cilvēki nāk klajā ar viena cilvēka rakstītu paziņojumu, lai aizstāvētu neveiksmīgi strādājošu ministri, pretī ietirgojot papildus ietekmi šim vienam cilvēkam (..)."

Iztulkojot: A/P valdes loceklis un kasieris jeb tas, kurš uzņēmēju intereses konvertē politiskos lēmumos, Edgars Jaunups diriģē vienotu partijas atbalstu veselības ministrei Viņķelei ne tādēļ, ka būtu nedalīta vienprātība par viņas politikas veiksmīgumu, bet tādēļ, lai apmaiņā pret atbalstu tādai vai citādai politikai Covid-19 sakarā iemainītu koalīcijas partneru JV atbalstu citiem lēmumiem, kas vēl vairāk palielinās Jaunupa ietekmi.

Īpaši ticamas jēgas Mičerevska paziņojumā nav, lai arī, izķidāts pa detaļām, šis teikums gluži melīgs nav. Kā saka, visi burti zināmi un ņemti no vecā labā alfabēta. Vai ir ticama īpaša Jaunupa gatavība nomainīt Viņķeli, kad priekšā stāv vēl ne viens vien šaubīgs masku un citu ar Covid-19 apkarošanu saistīts iepirkums un iepriekšējie tik gludi un, ministrei personiski aizstāvot, realizēti? Ne visai ticama. Vai ir ticama piesardzīgā premjera Kariņa ultimatīva vēlme nomainīt veselības ministri, pat ja JV un daļa ar premjera partiju politiskām asinssaitēm saistītu A/P biedru labprātāk šajā amatā redzētu ārstu un Saeimas deputātu Andri Skridi? Ne visai ticama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē