Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Kārtējo reizi katastrofāli vāju komunikācijas prasmi demonstrē valsts sektors

Valstij visi vienlīdz vajadzīgi

Simtgades laika patriotiskajās runās par nācijas saliedēšanu un uzņēmēju pragmatiskajās norādēs, ka daudzās tautsaimniecības nozarēs trūkst darbinieku, aizvien biežāk izskan aicinājums tiem cilvēkiem, kuri pārcēlušies uz ārvalstīm, atgriezties mājās, Latvijā. Taču aizvien biežāk izskan arī ironiska norāde, ka valsts un pašvaldību sektora paustie solījumi aizbraucējiem, kuri atgriezīsies, kļūst tik vilinoši, dāsni un glaimojoši, ka arī tiem cilvēkiem, kuri joprojām dzīvo un strādā Latvijā, nāk prātā doma aizbraukt uz ārzemēm, lai beidzot varētu izdzirdēt atbalsta un privilēģiju solījumus, kā arī glaimojošos vēstījumus par to, cik bezgala svarīgs Latvijai ir katrs mūsu nācijas pārstāvis.

"Sāku izmisīgi gribēt ilgāku periodu bez ziņām ar sižetiem par to, ka kaut kā īpaši jāpakalpo tiem, kas atgriežas no darba ārzemēs. Ir problēmas, bet kādēļ atsevišķi "jāizdala" aizbraucēji? Tie patiesībā ir pat ļoti patstāvīgi un rīcībspējīgi cilvēki," mikroblogošanas vietnē Twitter nesen rakstīja ilggadējais žurnālists, tagadējais pedagogs Frederiks Ozols. Un viņam var vien piekrist.

Protams, lielākā daļa cilvēku, kuri no Latvijas aizbraukuši strādāt uz ārzemēm, pelna patiesu cieņu. Daudzi no viņiem Latvijā ekonomiskās krīzes gados nonāca finansiāli smagā situācijā nebūt ne savas vainas dēļ, taču pašcieņa šiem cilvēkiem neļāva kļūt par pabalstu prasītājiem vai samierināties ar ļoti zemiem ienākumiem te, mūsu valstī. Aizbraucēju vidū netrūkst arī tādu cilvēku, kuri ārvalstīs saskatīja iespēju nodrošināt lielāku turību un plašākas iespējas saviem bērniem, nekā varētu nodrošināt Latvijā. Protams, aizbraucēju vidū ir arī vieglprātīgi avantūristi un mūžīgie vaimanātāji, kuri savās problēmās allaž vaino citus cilvēkus un apstākļus, bet paši atbildību par savu dzīvi negrib uzņemties,

taču tādi cilvēki ir arī Latvijā palikušo vidū un vispār visur pasaulē.

Tātad ne jau par aizbraucējiem būtu jāironizē. Taču ir pamats ironizēt par to, ka atkal kārtējo reizi katastrofāli vāju komunikācijas prasmi un vēl vājākas zināšanas psiholoģijā demonstrē valsts un pašvaldību sektors, kas vai nu apzināti, vai arī emocionālās inteliģences trūkuma dēļ cenšas sanaidot palicējus ar aizbraucējiem.

Izaicinājums jaunajai Saeimai un nākamajai valdībai ir panākt to, lai ikviens ar Latviju saistīts cilvēks gribētu dzīvot mūsu valstī, nevis  ārzemēs, taču ne jau radot konkurenci starp Latvijas iedzīvotājiem un ārvalstīs mītošajiem tautiešiem tas būs panākams. Vide, kurā tiek kultivēta naidīgas konkurēšanas atmosfēra, nepiesaista nevienu, tieši pretēji – atbaida.

Top komentāri

TrollisJT
T
Es vislabāk gribētu, lai vienā jaukā dienā no šejienes aizbrauc visi, bet, lai atgriežas drīz, ko - līdz palikušie - likumu drukātāji, sodītāji, iekasētāji, reģistrētāji , sakārtotāji, būtu sapratuši, ka nu ir slikti, nav vairs ko čakarēt.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē