Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija
Ir aktualizēta starppilsētu autobusu tirgus atvēršana

Valstiski svarīgie autobusi

Eiropas Savienības (ES) mērogā aktualizēta starppilsētu autobusu tirgus atvēršana, un Eiropas Parlaments februāra vidū ir sagatavojis savu nostāju turpmākajām diskusijām par noteikumiem, kuri veicinātu konkurenci starppilsētu autobusu pārvadājumos. Jāpiebilst, ka iecerētā tirgus atvēršana attiecas uz iekšzemes maršrutiem katras ES dalībvalsts teritorijā. To, kāds būs normatīvais regulējums, kas definēs tirgus atvēršanu, rādīs laiks un līdz gala variantam vēl ejams tāls ceļš, taču pieļaujams, ka tiem uzņēmumiem, kuri veic pasažieru pārvadājumus ar maršrutu autobusiem, būs jārēķinās ar asāku konkurenci, bet arī pavērsies plašākas iespējas darboties visā ES.

Tikmēr jau patlaban Latvijas valdības deklarācijā tiek solīts "Veiksim sabiedriskā transporta maršrutu tīkla pārplānošanu". Tas, ka Latvijā kursējošo sabiedriskā transporta autobusu maršruti neatbilst XXI gadsimta situācijai, tika atzīts jau iepriekšējo valdību laikā. Taču ar autobusu maršrutu pārplānošanu neiet viegli, jo saduras dažādas intereses.  

Savas intereses ir lauku iedzīvotājiem, kuriem svarīgi no rīta ar autobusu aizbraukt uz darbu novada centrā un vakarā ar autobusu ērti atbraukt mājās. Citas, atšķirīgas intereses ir uzņēmējdarbības vides pārstāvjiem, kuri labprāt no Rīgas uz biznesa tikšanos kādā no novada centriem brauktu nevis ar privāto automašīnu, bet ar reisa autobusu – ja vien autobuss raiti nogādātu galamērķī, nevis īstenotu ilgu, garu, līkumotu maršrutu ar daudzām pieturām. Turklāt bieži vien Latvijā kursējošajos maršrutu autobusos nav tāda komforta līmeņa, kas nodrošinātu iespēju brauciena laikā strādāt. 

Vēl citas intereses ir ārvalstu tūristiem, kuri ieradušies iepazīt mūsu valsti. Centrālās statistikas pārvaldes dati par 2018. gadu rāda, ka vairāk nekā 77% ārvalstu ceļotāju  uzturējušies un nakšņojuši Rīgā. Tas, protams, nav slikti. Taču, iespējams, ja ārvalstu viesiem būtu iespējas viegli un vienkārši ar maršrutu autobusiem nokļūt citās, ievērības vērtās mūsu valsts vietās, viņi turp dotos. Tūrisma eksperti uzsver, ka paralēli tūrisma aģentūru organizētajiem grupu ceļojumiem aizvien iecienītāka kļūst ceļošana individuāli, un uz Latviju ārvalstu ciemiņi arī atbrauc "uz savu roku", tātad paši arī rūpējas par transportu. 

Taču pagaidām rodas iespaids, ka no tūrisma attīstības viedokļa par autobusu maršrutiem vispār domāts netiek. Piemēram, nav atrodams tāds maršruta autobuss, kas ļautu no Rīgas uz pasaulslaveno Rundāles pili aizbraukt ar tiešo reisu bez pārsēšanās. Varbūt ir, bet slēpjas?

Top komentāri

reptilis
r
Pārkopēju komentāru no Pietiek : žulis- Tā nu lūk, pamazām, gandrīz nemanāmi mums tiek atņemtas elementāras cilvēktiesības. Aizbildinoties ar cīņu pret terorismu, mums tiek atņemts privātums, aizbildinoties ar cīņu pret ēnu ekonomiku, mums tiks pamazām atņemtas tiesības rīkoties ar skaidru naudu. Un nevienam pat prātā nenāk, ka, pat ja tā cīņa tāda tiešām būtu, tad valstij tā būtu jāveic neatņemot cilvēktiesības saviem pilsoņiem. Mums ir ekonomikas policija, mums ir VID, bet izrādās, ka ēnu ekonomiku tagad apkaros bankas. Neilgi atpakaļ bija izplānots nodokļu ieņēmumu kontroli uzticēt medicīnas iestādēm, ierobežojot ārstniecību tiem, kuri nodokļus nav pietiekami labi samaksājuši. Šaubos, vai kāds vispār spēj iztēloties, kādos stulbuma un beztiesības kalngalos mūs novedīs šie pie valdības stūres nonākušie noziedzīgie ekonomiskie grupējumi, kas sevi dēvē par partijām. Bet tagad padomājiet par atšķirību starp eiro banknotēm un tiem skaitļiem jūsu bankas kontā! Eiro banknotes vērtību nodr
reptilis
r
..turpinājums-! Eiro banknotes vērtību nodrošina Eiropas centrālā banka. Tos skaitļus jūsu bankas kontā nodrošina tikai un vienīgi jūsu banka. Tie, kuri savulaik bija noguldījuši savu naudu Bankā Baltija, Krājbankā, vai Prexā, labi zina šo atšķirību. Tad ar kādām tiesībām valsts vispār atļaujas mums uzstādīt kādus ierobežojumus vai aizliegumus rīkoties ar eiro banknotēm, bet tā vietā spiež šo naudu ieguldīt privātos kantoros, apmainot pret cipariņiem ekrānā??! Tas ir visklajākais cilvēktiesību pārkāpums. Bet valdošajiem tas protams ir "pie kājas". Kamēr vien vientiešu bari savā starpā runājot "nav gan par ko balsot, bet balsot ir jāiet", rikšos uz urnu talku, tikmēr šī mafiozā kliķe mūs jās un trallinās.
rundāliete
r
Bez pārsēšanās uz Rundāles pili var nokļūt no Jelgavas ar autobusu, kurš iet gandrīz 2 stundas. Bet Bauskas autoostā pat nav informācijas par to, ka, lai no Bauskas tiktu uz Rundāles pili, ir jābrauc ar Jelgavas autobusu, nevis to, uz kura rakstīts "Rundāle". Jo, kā smejies, Rundāles pils neatrodas Rundālē, bet gan Pilsrundālē.Un tās ir pilnīgi dažādas vietas.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē