Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta
Ja vien Vašingtona nesāks strauji kāpties atpakaļ, ir skaidrs, kādu izvēli izdarīs Ņūdeli

Var panākt pretēju rezultātu

Pagājušajā nedēļā atskanēja pirmās jūtamās jauna tirdzniecības kara – šoreiz starp ASV un Indiju – zalves. Ja šis konflikts vērsīsies plašumā, tā uzsākšana var izrādīties milzīga ASV stratēģiskā kļūda, jo novedīs pie Indijas atklātas pievienošanās Ķīnas un Krievijas aliansei.

Formāli ASV ir pretenzijas pret Indiju par to, ka pēdējā nevēlas ievērot amerikāņu pret Irānu noteiktās sankcijas, kā arī negrasās atteikties no Krievijas pretgaisa aizsardzības sistēmu S-400 iegādes. Tas arī saprotams, jo Indijai ir sarežģītas attiecības ar Ķīnu, taču vēsturiski pastāv plaša sadarbība ar kādreizējo PSRS, bet tagad ar Krieviju, kā arī ar Irānu.

Maskava izsenis ir galvenā ieroču un bruņojuma, bet Teherāna – naftas piegādātāja Ņūdeli. Rezultātā Indija ir gatava sadarboties ar ASV pret Ķīnu, taču nevēlas vērsties pret Maskavu vai Teherānu.

Jāņem arī vērā, ka Indija ir viena no tām valstīm, kas uz ASV eksportē vairāk nekā importē no tām. Pērn Indija bija devītā lielākā Vašingtonas starptautiskās tirdzniecības partnere, un bilance bija 20,8 miljardi dolāru par labu indiešiem. ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijā to uzskata par netaisnību un izdara pieaugošu spiedienu uz Ņūdeli, aizvien biežāk runājot par nepieciešamību noslēgt "taisnīgu darījumu".

Pastāv pretrunīgi viedokļi, cik pamatotas ir ASV cerības panākt Indijas piekāpšanos. Vienā svaru kausā atrodas Ņūdeli bailes no Pekinas varenības pieauguma, kā arī ievērojamas daļas Indijas elites vēsturiskā orientēšanās uz bijušo metropoli Lielbritāniju un plašākā nozīmē uz visām anglosakšu valstīm. Otrā svaru kausā atrodas Indijas tradicionālā, neitrālā ārpolitika, ekonomiskais un politiskais izdevīgums, kā arī iespaidīgs vēlētāju atbalsts hinduistu nacionālistam – valsts premjerministram Narendram Modi.

Papildus tam pastāv sapratne, ka ilgstoši palikt neitrālai Indijai nebūs iespējams un nāksies izdarīt ļoti grūtu stratēģisko izvēli – vai nu kopā ar ASV jeb anglosakšiem pret Krievijas un Ķīnas aliansi, vai kopā ar Eirāzijas lielvalstīm pret ASV.

Īpaši svarīga šī izvēle ir tieši ASV, jo vismaz teorētiski savienība ar Indiju nodrošinās tām vairāk vai mazāk pieņemamu spēku līdzsvaru konfrontācijā ar Krievijas un Ķīnas apvienību.

Galvenā problēma tikmēr ir, ka ASV situācijā, kad tām sāk katastrofiski trūkt laika Indijas pārliecināšanai, ir izvēlējušās draudus un ultimātus, kas ir nevis vienkārši pašas neefektīvākās metodes, bet gan metodes, kas gandrīz garantēti ved pie rezultāta, kas pretējs vēlamajam. Un ja vien Vašingtona nesāks strauji kāpties atpakaļ, ir skaidrs, kādu izvēli izdarīs Ņūdeli.

Top komentāri

sprungulis ritenī
s
Un kā tad ar Indijas - Ķīnas robežkonfliktu?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē