Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Veiksmes stāsta noriets

Iespaidīgus mērogus Čīlē sasnieguši pret valdību vērstie protesti, kas formāli sākās nenozīmīga metro biļešu cenu paaugstinājuma dēļ. Tajā pašā laikā daži peso kļuva par to salmiņu, kas pārlauza kamieļa muguru un noveduši pie protestiem pret Čīles kopējo politisko kursu jeb tā dēvēto neoliberālismu. ​

Neoliberālo ideju centīga īstenošana nodrošinājusi Čīlei starptautisku slavu un pievilcīgu ekonomisko statistiku, taču tajā pašā laikā radījusi arī iespaidīgas problēmas, kuras tradicionāli mēģināts ignorēt. Runa ir par dramatisku nevienlīdzību, sociālo liftu izzušanu un citām līdzīgām negācijām, kuras ir neoliberālās koncepcijas īstenošanas loģisks iznākums.

Kopumā pārtikušais mazākums uzskata Čīli par lielisku vietu dzīvošanai, bet maznodrošinātā, dividendes no attīstības negūstošā vairākuma pacietības mērs acīm redzami izsmelts. Nav iespējams arī teikt, ka būtu noticis kas negaidīts, – procesam ar nosaukumu neoliberālisma krahs Čīlē ikviens varējis sekot līdzi daudzu gadu garumā.

Situāciju nav spējusi mainīt pat ilgstoša nosacīti kreiso spēku atrašanās pie varas. Visi kreiso centieni vienmēr aprobežojušies ar mēģinājumiem padarīt mazāk sāpīgas tās vai citas neoliberālā modeļa esamības sekas, kamēr pats modelis palicis neskarts un problēmu cēloņi turpinājuši vērsties plašumā.

Čīle šajā ziņā, protams, nav unikāla. Līdzīgas tendences pastāv daudzviet pasaulē un kaut vai Eiropas Savienībā ir kļuvušas par būtisku iemeslu iekšpolitiskajai nestabilitātei un radikālu politisko spēku popularitātes kāpumam. Arī Donalda Trampa kļūšana par ASV prezidentu ir tiešs šo tendenču rezultāts. Attiecīgi protesti Čīlē ir tikai viens no apliecinājumiem, ka neoliberālais modelis ir labākajā gadījumā stipri nepilnīgs un netaisnīgs, bet sliktākajā – nekam nederīgs, pat noziedzīgs.

Tajā pašā laikā tieši Čīle, pateicoties diktatora Augusto Pinočeta veiktajām reformām (un ignorējot jautājumu par šo reformu cenu), līdz šim tikusi uzskatīta par neoliberālo veiksmes stāstu. Tostarp arī tādēļ, ka tajā notikušie pārkārtojumi bija pasaulē pirmais šāda mēroga eksperiments. Tagad veiksmes stāsts atrodas tikai soli no tā, lai kļūtu par katastrofu un uzskatāmu piemēru tam, kā nevajadzēja darīt.

Situāciju vēl dramatiskāku padara fakts, ka aiz Čīles ir sastājusies gara visdažādāko valstu rinda, kuru pilsoņu pacietības mērs tieši tāpat atrodas uz izsmelšanas robežas. Savukārt iedarbīgu recepšu, kā novērst neoliberālisma radīto haosu, nevienam nav. Vecās receptes diezin vai būs piemērojamas un iedarbīgas, savukārt jaunas vēl nav izdomātas.

Top komentāri

viesis
v
Starp citu, runājot par Čīli un neoliberālismu. Pie mums visādi "eksperti" un "patrioti" nespēj vien beigt atgādināt par sociālisma zvērībām un slavēt neoliberālismu. Bet, tajā pašā laikā kautrīgi noklusē, ka tai pašā Čīlē neoliberālisms tika ieviests ar tādām pašām metodēm, kā pie mums- sociālisms: ar koncentrācijas nometnēm, masu slepkavībām, cilvēku nolaupīšanām un spīdzināšanām. Sistēma, kas būvēta uz tādiem pamatiem, nevar būt ne taisnīga ne ilgtspējīga. Un Čīle neoliberālo valstu starpā šajā ziņā nav izņēmums. Un nekāds veiksmes stāsts tur nevarēja būt pēc noklusējuma, tikai, pie mums par to nav pieņemts skaļi runāt, jo runājot par šīm lietām, būtu grūtības pierādīt, ar ko neoliberālisms, uz kuru Latvija tiek virzīta, ir labāks par sociālismu, no kura mēs bēgam.
ha, ha
h
Ar nepacietību gaidu pēdējo salmiņu, kas pārlauzīs mūsu Sorosa izkultivēto putņveidīgo neoliberālo neliešu muguru.
P
P
Norietēja neuzausis.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Meklējot atbildīgos, jāsāk ar Āboltiņu

Jaunās Vienotības toreizējais ģenerālsekretārs Artis Kampars 12. Saeimas vēlēšanu naktī uzstājīgi lūdzis IT kompānijai SOAAR, kura gadiem ilgi gādāja par vēlēšanu tehnisko norisi, lai tās vadītājs Re...

Viena uzņēmuma likums

Absolūtā triecientempā valdībai un Saeimai "cauri tika izdzīti" grozījumi Likumā par budžetu un finanšu vadību, kas paredz valstij iespēju iegādāties jaunemitētus fiksēta ienākuma vērtsp...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē