Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +7 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 6. maijs
Didzis, Gaidis

Vēlmju sindroms

Mirkli pēc tam, kad sestdienas vakarā bija slēgti vēlēšanu iecirkņi, publiskai zināšanai tika nodoti balsotāju aptauju dati. Kaut kad dziļi naktī gan izrādījās, ka vismaz Rīgā tie neatspoguļo patieso ainu – pie varas līdz šim esošie saglabāja balsu pārsvaru, lai gan aptaujas uzrādīja viņu izgāšanos. Tomēr līdz tam teju vai visi (par laimi, bija arī izņēmumi), kas ekspertu statusā piedalījās vēlēšanu rezultātu gaidīšanas diskusijās, nekritiski pieņēma par patiesību to, ko faktiski gribēja redzēt vai no kā baidījās, un situāciju vērtēja pat ne no "kā būtu, ja būtu", bet gan no "kā būs" pozīcijas.

Vēl vairāk – aptaujām ļāvās noticēt arī politiķi, neslēpjot prieku vai apbēdinājumu un plaši spriedelējot par to, kā sevi parādījuši un ko nu darīs jaunajā situācijā. Nu domājams, ka pašiem kauns, jo gudra spriedelēšana par sapni nav gluži tas pats, kas realitātes izvērtējums. Bet izteiktu vārdu atpakaļ nesavākt, īpaši, ja tas ieraksta veidā vēl ilgi būs "baudāms" internetā.

Vai kāds atzīst savu alošanos un nožēlo? Nē. Redzams, ka vaina tiek uzvelta sociologiem un visiem, kas bijuši iesaistīti aptaujas veidošanā. Bet pagaidiet! Ne jau sociologi, bet akli interpreti ir vainojami pie tā, ka virkne sabiedrisko un privāto mediju sestdienas naktī kā apmāti pilnā nopietnībā diskutēja par to, kā nav. Bija skaidri definēti divi faktori, kam jāliek būt uzmanīgiem attiecībā pret aptaujas datiem: pirmkārt, liela daļa vēlētāju bija izmantojuši iespēju nobalsot iepriekšējās dienās (un viņus neviens neizvaicāja), otrkārt, teju ceturtdaļa cilvēku, ko uzrunāja aptaujātāji, savu izvēli neatklāja. Tātad pētījuma kļūdas procents vismaz Rīgā bija ļoti augsts un, ja pozīcijas un opozīcijas spēku samēri bija tik līdzīgi, pētījuma datus nekādā gadījumā nevarēja pieņemt nekritiski. Jā, varēja vērtēt atsevišķu politisko spēku panākumu tendences, taču ne to, kurš nu būs pie varas, kurš ne.

Diemžēl "vēlmju ekspertīzes" raksturīgas ne tikai šajā gadījumā – tā visai tipiska tendence Latvijā, ka tie, no kā tiek sagaidīts objektīvs situācijas izvērtējums, bieži nespēj distancēties no savas subjektīvās attieksmes (īpaši politikā) un arī īstermiņa norises izvērtēt ilglaicīgu procesu kontekstā. Varbūt tāpēc, ka pašiem trūkst praktiskā darba pieredzes attiecīgajā jomā un visas zināšanas vien teorētiski apgūtas, varbūt tāpēc, ka valsts ir gana maza, trūkst konkurences šajā jomā, bet varbūt tāpēc, ka arī medijos (tostarp sabiedriskajos) strādājošie nav brīvi no subjektīvas attieksmes un attiecīgi par procesu vērtētājiem piesaista savus domubiedrus? Vienas atbildes nav. Taču skaidrs, ka tādas situācijas, kā piedzīvotā, liek par šo jautājumu aizdomāties.

Top komentāri

sasmīdināja manas čības
s
biedrītis Melnieks, kurš laikam pats ir nemaldīgs kā Romas pāvests un tāpēc jūtas tiesīgs pārmest visiem ''alošanos'' un ''nenožēlošanu''. Trolli Melniek, cik bieži tu pats nožēlo savu alošanos? Ja nekad, tad, kā teica kādas austrumu reliģijas pamatlicējs, ne tev, gēciniek, mētāties ar pusķieģeļiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē