Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

Viss nav tik vienkārši!

Mūsu sabiedrībā aizvien spēcīgāka kļūst tendence vienkāršoti raudzīties uz politiskajiem, ekonomiskajiem un sociālajiem procesiem Latvijā un arī citās valstīs, vērtējot notiekošo vien divās kategorijās – "labie" un "sliktie", turklāt par labiem procesiem tiek pasludināti tādi, kas dod viegli saskatāmus finansiālos ieguvumus, bet par sliktiem – visi pārējie. Tomēr tik vienkāršots skatījums ir atrauts no realitātes, un uz to diplomātiskā veidā ir norādījis Eiropas Parlaments (EP).

Pagājušajā nedēļā Strasbūrā tika pasniegta 2019. gada Saharova balva, ko EP piešķir par domas brīvību. Šā gada Saharova balvas ieguvējs ir llhams Tohti – uiguru tautības ekonomikas profesors, kurš cīnās par uiguru tiesībām Ķīnā. 2014. gadā viņam tika izvirzīta apsūdzība par separātisma ideju propagandēšanu un tika piespriests mūža ieslodzījums. Saharova balvas pasniegšanas svinīgajā ceremonijā llhamu Tohti pārstāvēja viņa meita Džūhera Ilhama.

"Uiguru tiesības uz brīvību Ķīnā nav nodrošinātas," sacīja Džūhera Ilhama un atzina, ka Ķīnā tiek īstenots "kultūras genocīds pret uiguriem". Turklāt kopumā situācija, kādā, pēc viņas stāstītā, atrodas uiguri Ķīnā, daudzos aspektos atgādina to situāciju, kādā bija Baltijas tautas padomju okupācijas laikā. Džūhera Ilhama, uzstājoties EP, arī retoriski jautāja: "Vai jūs saskatāt problēmu tajā, kā Ķīnas valdība izturas pret uiguriem?"

Ir visai ticams, ka vien nelielai daļai Latvijas iedzīvotāju bez informācijas meklēšanas internetā vispār ir priekšstats par uiguriem, lai gan skaitliski tā nav maza tauta – kopumā pasaulē ir vairāk par 11 miljoniem uiguru, un Ķīnā mājo lielākā daļa – aptuveni deviņi miljoni. Taču ir arī visai ticams, ka daudziem Latvijas iedzīvotājiem ir savs priekšstats par Ķīnu, jo sadarbība ar Ķīnu tiek akcentēta bieži – sākot no idejām par to, ka jāpiesaista tūristi no šīs Āzijas lielvalsts, un beidzot ar centieniem nodrošināt dzelzceļam un ostām Ķīnas tranzītkravas. Daudzkārt ir dzirdēts arī, ka Ķīna savu iespaidīgo mērogu dēļ varētu būt izdevīgs eksporta tirgus Latvijas uzņēmumu produkcijai. Turklāt Ķīna 2013. gadā sāka īstenot globālo transporta un tranzīta projektu Viena josla – viens ceļš, dēvētu arī par Jauno zīda ceļu, uz kuru ieinteresēti raugās daudzas Eiropas valstis. 

Līdz ar Saharova balvas piešķiršanu ieslodzījumā esošajam uiguru intelektuālim EP ir mudinājis ja ne gluži neuzticēties Ķīnai, tad vismaz neidealizēt šo valsti un saglabāt saprātīgu piesardzību. Jāatceras, ka pērn Saharova balva tika piešķirta tobrīd ieslodzījumā Krievijā esošajam ukraiņu kinorežisoram Oļegam Sencovam. Viņš klātienē šo balvu varēja saņemt šogad, pēc tam kad tika atbrīvots no ieslodzījuma.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē