Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Bankām jāstiprina labā slava

Gandrīz puse Latvijas iedzīvotāju – 42,3% – uzkrājumus veido skaidrā naudā, un tikai 17,4% cilvēku uzkrājumus glabā bankas kontā, vēsta Ferratum Bank, atsaucoties uz aptauju par naudas krāšanu. Šajā aptaujā arī konstatēts, ka vien 7,7% aptaujāto naudu iegulda kādā pensiju fondā un pavisam niecīgs aptaujāto procents – 1,4% – pērk akcijas.

Savukārt Swedbank veiktā aptauja atklāj, ka 46% Latvijas iedzīvotāju vislabprātāk ieguldītu naudu nekustamā īpašuma iegādē, 26% finansiālo "drošības spilvenu" vēlētos veidot, investējot zeltā, bet 18% dotu priekšroku uzkrājošajai dzīvības apdrošināšanai. Turklāt arī Swedbank aptauja rāda, ka akcijas, kā arī ieguldījumu fondi un obligācijas nav tā iecienītākā izvēle "drošības spilvena" veidošanai.

Tas, ka tādu krājēju, kuri naudu glabā, kā mēdz teikt, krājkases cūciņā, skaits vairāk nekā divas reizes pārsniedz to cilvēku skaitu, kuri uzkrājumus glabā bankā, kā arī tas, ka cilvēki vislabprātāk naudu ieguldītu nekustamajā īpašumā, norāda uz to, ka uzticēšanās finanšu sektoram ir visai trausla. Un to var saprast! Vētras finanšu nozarē notiek laiku pa laikam. Arī šis gads Latvijas banku sektoram nav mierīgs. Viena no lielākajām bankām – ABLV Bank – nonākusi pašlikvidācijas procesā. Satraucoši notikumi, kuros būtisku lomu spēlē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs, savērpušies ap ilggadējo Latvijas Bankas prezidentu Ilmāru Rimšēviču. Turklāt, kā norāda Finanšu un kapitāla tirgus komisija, 9. maijā stājušies spēkā grozījumi Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas likumā, nosakot pienākumu bankām 60 dienu laikā pārtraukt sadarbību ar uzņēmumiem, kuri vienlaikus atbilst divām tā dēvēto čaulas veidojumu pazīmēm – nav faktiskas saimnieciskās darbības un ekonomiskās vērtības, kā arī nav prasības sagatavot finanšu pārskatus. 

Ir tikai loģiski, ka daudziem iedzīvotājiem šķiet, ka bankām jau atkal ir nemierīgi laiki, tāpēc labāk uzkrājumus glabāt mājās, un, ja reiz gadās lielāka naudas summa, tad prātīgāk ir to ieguldīt, pērkot dzīvokli vai māju, nevis investējot sarežģītos ieguldījumu instrumentos. Turklāt diemžēl bankas, tāpat kā daudzu citu nozaru uzņēmumi, reizēm grēko ar tik uzbāzīgu savu finanšu produktu mārketingu, ka panāk pilnīgu pretēju efektu – vēlmi no piedāvājuma noteikti attiekties, jo rodas iespaids – ja tas tiešām būtu izdevīgs, ienesīgs finanšu produkts, tad to nevajadzētu tik intensīvi, histēriski un pat agresīvi piedāvāt. 

Tā nu tas ir, ka jau atkal gan bankām, gan finanšu industrijai kopumā jādomā, kā savu reputāciju spodrināt.

Top komentāri

TrollisJT
T
Uz katras bankas jumta ir jāuzstāda lieli uzraksti: BANKAS - MŪSU LAIKMETA PRĀTS, GODS UN SIRDSAPZIŅA! CENTRĀLĀ BANKA - MŪSU VADONIS DROŠS! BANKU SISTĒMA - MIERA GARANTS VISĀ PASAULĒ!
TrollisJT
T
Banku labo slavu vai debesīs paceļ apstāklis, ka bankas ir pārvērstas par finansu policijas filiālēm un stučī par katru jūsu miegaino kustību.
klients
k
Ja bankas grib atgūt "labo slavu", tad lai atsāk maksāt procentus uz depozītiem un neplēš "komisijas" par katru sīkumu.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē