Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

EM: Cenu samazinājums augustā lēnākais pēdējos gados

Augustam ir raksturīgs cenu samazinājums, kas saistīts ar sezonāliem faktoriem. Tomēr šā gada augustā cenu samazinājums bija lēnākais kopš 2007. gada, kas saistīts ar pārtikas cenu lēnāku kritumu nekā tas raksturīgs šim mēnesim, portālam Diena.lv norādīja Ekonomikas ministrijas (EM) Analītikas dienesta analītiķe Ieva Šnīdere.

Lielākā pazeminošā ietekme augustā bija cenu kritumam pārtikai. Mēneša laikā pārtikas preču cenas samazinājās par 0,8%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,2 procentpunktiem. Lielākā ietekme sezonālu faktoru ietekmē bija cenu kritumam svaigiem dārzeņiem. Pasaules pārtikas cenas augustā, salīdzinot ar jūliju, saglabājās praktiski nemainīgas. Cenas pieauga graudaugiem un gaļai, bet samazinājās cukuram, augu eļļām un piena produktiem. Straujākais cenu kāpums bija graudaugiem, ko ietekmēja ražas samazināšanās un vājākas eksporta iespējas, īpaši ES valstīs un Krievijā. Savukārt Brazīlijas un Indijas valūtu vērtības samazināšanās pret ASV dolāru izraisīja lejupvērstu spiedienu uz starptautiskajām cukura cenām, kurām bija straujākais cenu kritums šajā mēnesī.

Cenas augustā samazinājās arī transporta grupā par 0,7%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni samazināja par 0,1 procentpunktu. Lielākā ietekme bija cenu kritumam pasažieru gaisa transporta pakalpojumiem. Degvielas cenas Latvijā mēneša laikā samazinājās par 0,6%. Pasaules naftas cenām augustā bija vērojams kritums – mēneša laikā tās samazinājās vidēji par 2,4%. Mēneša vidū tām bija vērojams kritums – līdz 68 USD par barelu, ko galvenokārt noteica datu publicēšana par lielām jēlnaftas rezervēm ASV, kā arī saspīlējums ASV un Ķīnas tirdzniecības attiecībās. Savukārt mēneša beigās naftas cenas atkal pieauga līdz 77 USD par barelu, kas saistīts ar jaunām ziņām par ASV naftas produktu rezervju samazināšanos un naftas kompāniju akciju cenu kāpumu.

Lielākā palielinošā ietekme augustā bija ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kas palielinājās par 0,5% un kopējo patēriņa cenu līmeni palielināja par 0,1 procentpunktu. Kāpums bija vērojams mājokļa īrei, uzturēšanai un ūdensapgādei.

Parādoties tirdzniecībā jaunām rudens sezonas precēm, augustā cenas pieauga apģērbiem par 1,7%, kas kopējo patēriņa cenu līmeni attiecīgi palielināja par 0,1 procentpunktu.

2018. gada augustā, salīdzinot ar iepriekšējā gada augustu, patēriņa cenas pieauga par 2,8%. Gada vidējā inflācija bija 2,4 procenti.

Prognozējams, ka šogad vidējā gada inflācija būs līdzīga 2017. gadā vērotajai. To ietekmēs dažādi piedāvājuma puses faktori saistībā ar nodokļu palielināšanos, kā arī pieprasījuma puse, ko veicina ekonomisko aktivitāšu pieaugums un atalgojuma kāpums. Vienlaikus inflācija joprojām lielā mērā ir atkarīga no pasaules naftas un pārtikas cenu svārstībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē