Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +5 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Glābējs: Piecus gadus pēc Zolitūdes traģēdijas sabiedrība drošības jautājumos ir atslābusi

Pēc Zolitūdes traģēdijas pirmajos gados sabiedrībā izteikti mainījās viedoklis par drošību gan mājās, gan sabiedriskajās telpās. Notikums bija traģisks, bet tā, kā atzīst glābēji, bijusi pozitīva tendence. "Notikums ļoti kardināli pamainīja attieksmi sabiedrībā kopumā," LNT raidījumam 900 sekundes trešdienas rītā sacīja Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) priekšnieka vietnieks Kristaps Eklons, norādot, ka tagad gan sācies atslābums.

Šodien aprit pieci gadi kopš Zolitūdes traģēdijas. 2013.gada 21. novembrī sabruka lielveikals Maxima. Nelaimē bojā gāja 54 cilvēki, tajā skaitā trīs glābēji. Pēc traģēdijas, kā intervijā atzina Eklons, arī vairākiem glābējiem bija nepieciešama psiholoģiskā palīdzība. 

Daudzas lietas tiek ieaudzinātas mājās, bet izpratne par drošību ne vienmēr. Par to jārunā gan skolās, gan citās iestādēs. Joprojām neizdodas cilvēkus pārliecināt, ka nepieciešams parūpēties par savu individuālo drošību. Kā norāda VUGD priekšnieka vietnieks, situāciju spilgti demonstrē glābēju aptaujā noskaidrotais, ka tikai 9% iedzīvotāju mājās ir dūmu detektors. Iekārta maksā tikai 10 eiro, lielākā daļa sabiedrības atzīst, ka dūmu detektors ir nepieciešams, bet tikai retajam tas ir mājās. "Kopējā drošība sākas ar tevi personīgi," norādīja glābējs, skaidrojot, ka katram pašam arī jāsaprot, kā bīstamā situācijā rīkoties. 

Drošība maksā naudu, norāda Eklons, piebilstot, ka tomēr līdz galam nav izpratne radusies, ka ne tikai militārā drošība maksā naudu, bet arī ikdienas drošības. Nākamgad ugunsdzēsēji nesaņems nevienu jaunu automašīnu. Braukt ar vecām automašīnām nozīmē, ka "automašīnas cisternā var ieliet mazāku ūdens daudzumu, uz notikumu nevar braukt tik ātri, cik nepieciešams". Eklons skaidroja, ka visi šie apstākļi "kopumā nerada glābējiem apstākļus ierasties un izdarīt savu darbu" tik ātri, cik tas būtu iespējams. 

"Es par savu lielāko misiju uzskatu - turpināt un panākt, lai sabiedrības izpratne par drošību būtu augstākajā līmenī," sacīja Eklons, sakot, ka cilvēkiem nevajadzētu tikai justies drošiem, bet patiesi būt drošiem. 

Šodien notiks arī piemiņas pasākumi.

Plkst. 16.45 traģēdijas vietā, Priedaines ielā 20, notiks pareizticīgo mise bojāgājušo piemiņai. Pēc tam no plkst. 17 līdz 19 Zolitūdes traģēdijas piektās gadskārtas piemiņas pasākums, kurā piedalīsies biedrības Zolitūde 21.11. biedri, traģēdijā bojāgājušo tuvinieki un cietušie, glābšanas operācijas dalībnieki, valsts un pašvaldības pārstāvji un citi iedzīvotāji.

Plkst. 17.30 sāks skanēt audioieraksts, un uz liela ekrāna tiks demonstrēta dokumentālā filma, kuru ir izveidojis režisors Konstantīns Odarsts. Pēc dokumentālās filmas sekos klusuma brīdis.

Plkst. 17.45 sāks skanēt mūzikas skaņdarbu ieraksti, turpināsies dažādu videomateriālu par traģēdiju demonstrēšana uz liela videoekrāna un pasākuma dalībnieki liks svecītes pie sētas, kas ierobežo bijušo lielveikala Maxima teritoriju.

Top komentāri

>:-)
&
Tiešām aptaurēti ! Veikalu nobrucināja ne maksima bet , līkroči celtnieki , pārgudrie projektētāji, arhitekti un viņu kontrolētāji . kas nav skaidrs ?
Neslāvs
N
un Rīgas drebelīgais mēris ausainis nobijās atkāpties no savas siltās vietas zem dibena un tūktošu lielās algas un dāčas Mežaparkā
Enģeļa viesis
E
Latvijā jau ne būvē ne arī ko risina, bet tikai atmazgā muldot naudu, kā Brežņeva laikā ! valsts sabruks tāpat kā Zolitūdes Maxima!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Leiena: Krievija fokusē hibrīduzbrukumus pret Somiju

Krievija tagad fokusē savus hibrīduzbrukumus pret Somiju, izmantojot nelegālos imigrantus, lai destabilizētu šo valsti, piektdien paziņojusi Eiropas Komisijas (EK) prezidente Urzula fon der Leiena.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē