Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta
Veikalnieku īstenotie "cenu kari" veicina pārtikas cenu pazemināšanos

Inflācija strauji nekāps

Ekonomika turpina silt, līdz ar to vismaz teorētiski būtu jārodas labvēlīgiem apstākļiem arī straujākai inflācijai. Šādi apstākļi ir arī praksē, turklāt pašreizējam pieaugumam Latvijas tautsaimniecībā pievienojas arī citi faktori – akcīzes nodokļa likmes kāpums degvielai un alkoholam, pērn pieaugušās naftas cenas, kas radīja labvēlīgu augsni degvielas un siltumenerģijas sadārdzinājumam. Turklāt visai šai ierindas patērētājam nepatīkamajai kompozīcijai pievienojas arī globāla tirdzniecības kara draudi, kura aizmetņi sākās, ASV prezidentam cenšoties īstenot savus priekšvēlēšanu solījumus par lielāka atbalsta sniegšanu vietējiem ražotājiem.

Aina var šķist draudīga, un, iespējams, kāds jau uzbur iepriekšējiem treknajiem gadiem līdzīgas atmiņas, kad vienubrīd patēriņa cenu kāpums gada izteiksmē sasniedza pat 15% līmeni. Tomēr šobrīd apstākļi ievērojami atšķiras. Ekonomiskais pieauguma temps gadā ir nevis 10%, bet gan 4–5%, un patēriņš netiek kurināts, dāļājot nesamērīgus kredītus.

Patiesībā pēdējā laikā no pircēja maka biezuma viedokļa situācija ir kļuvusi draudzīgāka.

Līdz februārim gada inflācijas rādītājs bija piedzīvojis kritumu sešus mēnešus pēc kārtas, šajā laika periodā pazeminoties no 3,1% līdz 1,8%. Šo procesu neapturēja pat akcīzes nodokļa likmes palielināšanās degvielai, jo vienlaikus inflāciju lejup pavilka PVN likmes samazināšana Latvijai raksturīgajiem augļiem un dārzeņiem. Savukārt martā līdz ar lielāku akcīzi alkoholam un straujāk sadārdzinoties pakalpojumiem, kopējais gada inflācijas rādītājs pakāpās līdz 2,2%. Tomēr ļoti ticams, ka tālāks būtisks patēriņa cenu kāpums varētu izpalikt.

Iepriekšējo "inflācijas uzrāvienu" izraisīja visai strauji augošās pārtikas cenas. Patlaban sāk ievirzīties pretēja tendence un ir ticams, ka tā varētu turpināties, jo pārtikas preču pirkšanas bums biržās vismaz šķietami ir pierimis. Tāpat arī veikalnieku īstenotie "cenu kari", acīmredzot, lai maksimāli nostiprinātu savu klientu bāzi pirms gaidāmās lielveikalu ķēdes Lidl ienākšanas, ir veicinoši tam, lai pārtika kļūtu lētāka. Tas ir svarīgi, jo vēl 2016. gadā tā veidoja vairāk nekā ceturto daļu mājsaimniecību izdevumu. Vienlaikus inflācijas palielināšanos var izraisīt dažādas globālas norises. Jau minētie tirdzniecības kari vēl ir neskaidras nākotnes jautājums. Taču daudz lielāka ietekme var būt naftas cenām, kas šobrīd sasniegušas augstāko līmeni kopš 2014. gada rudens. Tomēr eksperti attiecībā uz melnā zelta tirgu jau kādu laiku norāda uz aizvien izteiktāka spekulatīva cenu burbuļa veidošanos, kuram plīstot cenas var strauji sarukt, velkot uz leju arī kopējo patēriņa cenu pieaugumu Latvijā.

Top komentāri

Jansons
J
Izskatās pēc smadzeņu skalošanas un nomierināšanas taktikas. Aizejot iepirkties, maksājot nodevas, nodokļus, jūtu reālu izdevumu pieaugumu.
NEBALSOTĀJS
N
PPLV ne tikai noliek latviešus kara ceļā (vai tad PPLV nav nato līdzdalībniece?) piedaloties uzbrukumam Sīrijai, bet noliedz saprātu dodot vārda brīvību muļķiem, kā šitam Apinim. Ja 1913 g ASV dolārs bija vērts 100 centus, tā vērtība šodien jau ir ap 001 centu. Tāpat ar eiriku. Mēs visi manām strauju ēdienu un dzērienu cenas kāpumu, īpaši pensionari un daudzbērnu ģimenes. Drīz valdība būs spiesta izdot barības kuponus. Daudzi laukos vēl pārpalikušie ir atsākuši brūvēt kandžu. Pieaugs alcohola izraisīta mirstība. Latvieši, turpināsim slavēt un balsotpar muļķiem un nodevējiem.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē