Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Trešdiena, 17. aprīlis
Rūdolfs, Viviāna, Rūdis

Kariņš: Ventas osta nodrošinās profesionālu, depolitizētu Ventspils ostas pārvaldību

Ventspils ostas funkciju veikšanai izveidotā valsts akciju sabiedrība Ventas osta nodrošinās profesionālu, depolitizētu ostas pārvaldību, aģentūrai LETA sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Premjers norādīja, ka pēc ASV noteiktajām sankcijām tika nolemts ieviest valdības deklarācijā noteikto plānu par Ventspils ostas funkciju uzticēšanu kapitālsabiedrībai. Iepriekš bija paredzēts šo valdības plānu īstenot 2020.gada pavasarī, bet noteiktās sankcijas ieceres realizēšanu pasteidzināja, skaidroja premjers.

Valdības vadītājs uzsvēra, ka pēc tam, kad tika piemērotas ASV sankcijas, kuras attiecībā uz Ventspils brīvosta pārvaldi tagad jau ir atceltas, Ministru kabineta primārais uzdevums bija nodrošināt ostas darbības nepārtrauktību. Bija jānosaka, ka tikai valsts pārstāvji lemj par ostu un ka ietekme uz lēmumu pieņemšanu vairs nav Ventspils domes ieceltiem pārstāvjiem, ņemot vērā pret konkrētu personu noteiktās sankcijas, pauda Kariņš.

Ministru prezidents pozitīvi novērtēja, ka Latvijas Ārlietu ministrija sarunās ar ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroju (OFAC) panākusi sankciju atcelšanu attiecībā uz Ventspils brīvostas pārvaldi. Arī pēc šī ASV lēmuma spēkā ir plāns pakāpeniski veikt Ventspils un Rīgas brīvostas pārveidi par kapitālsabiedrībām atbilstoši OECD principiem, sacīja Kariņš.

Vaicāts par ASV sankciju Ventspils brīvostas pārvaldei atcelšanas iemesliem, premjers norādīja, ka lēmumu ASV pieņēma, iepazīstoties ar visām Latvijas veiktajām un plānotajām darbībām, "lai neatgriezeniski novērstu sankcionētās fiziskās personas ietekmi Ventspils brīvostā un Ventspils brīvostas pārvaldē".

Jau ziņots, ka OFAC šogad 9.decembrī, balstoties uz tā dēvēto Magņitska likumu, par korupciju noteica sankcijas Ventspils mēram Aivaram Lembergam (Latvijai un Ventspilij)  un četrām ar viņu saistītām juridiskām personām - Ventspils brīvostas pārvaldei, Ventspils attīstības aģentūrai, Biznesa attīstības asociācijai un Latvijas Tranzīta biznesa asociācijai.

Reaģējot uz Ventspils brīvostas iekļaušanu sankciju sarakstā, Saeima grozīja likumus, lai Ventspils brīvostu un arī Rīgas brīvostu nodotu valsts pārziņā, bet 17.decembrī valdība atbalstīja Satiksmes ministrijas rosinājumu dibināt jaunu kompāniju - Ventas osta, kas nodrošinās Ventspilī esošās ostas teritorijas pārvaldīšanu un apsaimniekošanu.

Savukārt 18.decembra vakarā OFAC paziņoja par sankciju atcelšanu pret Ventspils brīvostu un Ventspils brīvostas pārvaldi.

Ventspils brīvostai noteiktās sankcijas tika atceltas pēc tam, kad Lembergs atkāpās no brīvostas valdes un Latvijas valdība veica darbības, lai pārtrauktu Lemberga ietekmi ostā, izriet no ASV Finanšu ministrijas paziņojuma presei.

Top komentāri

Protams!
P
Un Latvija ir BRĪVA tikai ar šo mirkli. Līdz šim to izēda komunisti un Kremļa vampīri.
Jaunais Spēks
J
Labi !
Z Līvmane
Z
Jebkurā gadījumā būs labāk par veco mafijas klanu!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pret agresivitāti sabiedrībā

Saistībā ar mediju vidē vērojamo viļņošanos uzmanības vērtas ir bažas par augsto agresijas līmeni mūsu sabiedrībā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē