Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kariņš atzīst: Šobrīd mēs naudu izlietojam neefektīvi

Dienā, kad pie Saeimas ēkas vairāki tūkstoši pedagogu sapulcējušies piketā, pieprasot pildīt iepriekšējās valdības solīto un palielināt darba samaksu, premjers Krišjānis Kariņš (JV) intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā Rīta Panorāma uzsvēra, ka izglītībai atvēlētās naudas daudzums nevis vienkārši mehāniski jāpalielina, bet jāoptimizē finansējuma izlietojums, jo pašlaik tas ir neefektīvs. Kariņš arī aicinājis arodbiedrību nevis iet uz konfrontāciju, bet sadarboties: "Ļoti vienkārši - ja grib dejot, abiem ir jāgrib dejot, citādi nekas nesanāks. Es aizvien aicinu arodbiedrību nākt talkā, palīdzēt mūsu izglītības ministrei mainīt un uzlabot sistēmu."

"Ja mēs paskatāmies no naudas viedokļa, mēs 9% no budžeta ieguldām izglītībā. Tā ir no Eiropas Savienības valstīm ceturtā visaugstākā vieta. Milzu naudas summa, 799 miljoni šogad paredzēti. Igauņi izdod proporcionāli līdzīgi kā mēs, bet viņi skolotājiem no tās pašas naudas masas spēj maksāt gandrīz divreiz lielāku minimālo algu. Kāpēc? Acīmredzot viņiem sistēma ir sakārtota. Nav naudas jautājuma vien, ir jāsakārto sistēma. Mums nav efektīva naudas izmantošana," atzīst premjers.

Kariņš neslēpa, ka viņam arodbiedrības nostāju reizēm esot grūti izprast: "No vienas puses sarunas gaitā liekas, ka arī arodbiedrība atzīst - šīm reformām ir jābūt. Taču viņu uzstādījums  šobrīd ir "vienalga par reformām, bet galvenais - vairāk naudas". Tā mēs valstī nekur uz priekšu netiksim. Mums ir administratīvi teritoriālā reforma, kas ir procesā, izglītības reforma, kas ir procesā, veselības aprūpes sistēmas reforma, kas ir procesā. Viss ir kopā saistīts un prasīs laiku."

"Savā ziņā mēs visi esam dažu pašvaldību ķīlnieki, un lielākās grūtības ir  lielajās pilsētās - Rīgā un Daugavpilī -, kur ir visvairāk bērnu un skolu. Ne jau pedagogi, bet pedagogu pārstāvji, arodbiedrības pārstāvji - viņi var nākt talkā, jo viņiem ir dati, kas, man šķiet, pat Izglītības ministrijai nav. Es aicinu piedalīties darbā. Bet tas, ko mēs jebkurā gadījumā darīsim - (izglītības un zinātnes ministre Ilga) Šuplinskas (JKP) kundze ir aicinājusi pašvaldības līdz šī mēneša beigām iesniegt, ko darīs katra pašvaldība ar savu skolu tīklu uz nākamo septembri. Tad aprīlī vērtēs, maijā nāks ar redzējumu, kā šo tīklojumu turpināt uzlabot. Tajā pašā mēnesī (VARAM ministrs Juris) Pūces (AP) kungs nāks ar savu redzējumu, kā mēs veidosim nākotnē mūsu administratīvās teritorijas. Mums šīs abas lietas ir jāsaliek kopā. Ar kādu mērķi? Tā, lai jau uz pirmo septembri mums būtu sakārtotāks tīkls, lai varētu palielināt algas. 

Es šobrīd nesaku, ka mēs septembrī nepalielināsim algas. Es šobrīd saku, ka marta vidū es to solījumu vēl nevaru ielikt ciparos, jo vienkārši tās naudas tur nav.

Mēs jau esam ar lielu budžeta deficītu, tur nav manevra iespēju. Es atsakos šobrīd celt jebkādus nodokļus, tas nav pareizais veids, kā šo risināt. Ir jāsakārto sistēma, un es aicinu uz izpratni, ka tas prasa laiku," pauda premjers, uzsverot: "Uzdevums nav viegls, bet ir risināms ar vienu atslēgas vārdu - ja sadarbojas. Ja sabiedrībā vienkārši pretnostatīsim, nebūs nekāda rezultāta. Izšūpos budžetu, izšūpos valdību, nāks nākamā valdība... var nākt trīs nākamās valdības. Tas nemaina faktu, un fakts ir, ka mēs neefektīvi izmantojam naudu. Es to atzīstu, bet esmu apņēmības pilns to mainīt."

Top komentāri

opā
o
Tā vietā lai ministrus, kuri izputina valsti sēdinātu cietumā, mēs tos sūtam uz Briseli...
Joniz
J
Nevis Mēs, Latvijas tauta bet Jūs, valdošā zagļu un pederastu kliķe.
patiesībā
p
ne jau budžeta nauda tiek tērēta neefektīvi, bet apzināti tiek dažādos veidos noguldītu mafias kabatās....Un Kariņs to labi zina...
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē