Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kariņš: Nacionālajai apvienībai un KPV LV pašām jāatrisina radušās domstarpības

Nacionālajai apvienībai (NA) un KPV LV pašām jāatrisina radušās domstarpības, ceturtdien pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Egilu Levitu mediju pārstāvjiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, kuru pēc lēmuma iestāties NA no amata lēmusi atsaukt viņa līdz šim pārstāvētā partija KPV LV, neplāno pats atstāt amatu un cer uz KPV LV izpratni par nepieciešamību kopīgiem spēkiem pārvarēt Covid-19 pandēmiju.

Valsts prezidenta ieskatā, NA un KPV LV "nevajadzētu pārsteigties" un mēģināt attiecības noskaidrot tā, lai tās neietekmētu valdības stabilitāti. "Ekonomikas ministrs ir savā amatā un valdība turpina savu parasto darba kārtību. Politiskās attiecības ir atrisināmas," sacīja Levits.

Premjers uzsvēra, ka patlaban valstī ir svarīga stabilitāte un prognozējamība, jo izaicinājumu esot gana daudz. "Mums ir daudz nopietnu darbu, tāpēc sagaidu, ka NA un KPV LV turpinās viena ar otru pārrunas un atrisinās šīs šķietamās domstarpības, lai varam turpināt izvest valsti no krīzes," sacīja Kariņš, piebilstot, ka radusies situācija ir abu politisko spēku "iekšēja lieta".

Premjers arī informēja, ka šodien un rīt viņam plānotas tikšanās ar abu politisko spēku pārstāvjiem.

Vaicāts, vai Kariņš atbalstīs citu KPV LV virzītu ekonomikas ministra amata kandidātu, kā to paredz koalīcijas sadarbības līgums, premjers atkārtoti uzsvēra, ka viņš radušos situāciju pārrunās ar abiem koalīcijas partneriem. 

"Mudinu publiski un mudināšanu privāti - tie, kuri noslēdza šo sadarbības memorandu, lai tad arī rod risinājumu," sacīja Kariņš, piebilstot, ka viņš ir gatavs darīt visu, lai valstī noturētu stabilitāti un prognozējamību.

LETA jau vēstīja, ka ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs, kuru pēc lēmuma iestāties Nacionālajā apvienībā (NA) no amata lēmusi atsaukt viņa līdz šim pārstāvētā partija KPV LV, neplāno pats atstāt amatu un cer uz "KPV LV" izpratni par nepieciešamību kopīgiem spēkiem pārvarēt Covid-19 pandēmiju.

Vitenbergs aģentūrai LETA pauda, ka, viņaprāt, līdz šim strādājis godprātīgi un vēlas arī turpmāk strādāt ministra amatā. Ņemot vērā KPV LV valdes locekļu izteikto domu par to, ka esošajā situācijā Vitenbergam pašam būtu jāatkāpjas no amata, politiķis to darīt neplāno.

Ministra ieskatā sarežģītā situācija KPV LV iekšienē, kā arī vispārējie apstākļi liecina par to, ka partija var turpināt sekmīgi strādāt sadarbībā ar kādu citu politisko spēku, ko, viņaprāt, apliecinot vakar starp KPV LV un NA noslēgtā vienošanās par koordinētām rīcībām ekonomikā un zemkopībā.

Vitenbergs noraidīja atsevišķu KPV LV deputātu teikto, ka frakcija nav bijusi informēta par viņa vēlmi mainīt politisko piederību. "Esmu teicis, ka esmu gatavs un izlēmis spert šādu soli. Varbūt nebija konkrētas runas par dienu, bet esmu paudis, ka šāds solis tiks sperts," pastāstīja politiķis.

Viņš uzsvēra, ka politiķu, jo īpaši ministru, pāreja no vienas partijas uz otru vienmēr izsauc rezonansi, taču viņš cer, ka esošajos apstākļos KPV LV spēs būs saprotoša, strādāt kopīga mērķa labā un vienoties ar pārējiem koalīcijas partneriem.

Vitenbergam nav zināms, kādi cilvēki KPV LV valdē izskatīti kā viņa iespējamie aizstājēji ministra amatā.

Kā ziņots, partijas KPV LV valde trešdien, 21.aprīlī, nolēmusi atsaukt no ekonomikas ministra amata Jāni Vitenbergu pēc tam, kad viņš publiski paziņojis par aiziešanu no KPV LV un gatavību pievienoties nacionālajai apvienībai Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (NA).

Par šo partijas lēmumu šodien tiks informēts arī Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Vitenbergs ekonomikas ministra amatā tika deleģēts no mūsu partijas, tāpēc būtu tikai godprātīgi, ja līdz ar publiskiem paziņojumiem par pievienošanos citai partijai viņš paziņotu par amata atstāšanu," par KPV LV valdes priekšsēdētājas, Saeimas deputātes Ievas Krapānes pausto aģentūru LETA informēja partijā.

Krapāne uzsver, ka lēmums no Vitenberga par šādu soli netika sagaidīts, tāpēc valde nolēmusi atsaukt viņu no ekonomikas ministra amata. "Šis nebija viegls lēmums, jo līdz šim kā partija esam stāvējuši par cilvēku, kuram ticējām un kuru vienmēr atbalstījām grūtos brīžos un sarežģītu un sabiedrībai nesaprotamu lēmumu pieņemšanā," pauž partijas valdes priekšsēdētāja.

KPV LV atgādina, ka koalīcijas partiju sadarbības līgums paredz, ka partijai ir trīs ministru portfeļi - iekšlietu, labklājības un ekonomikas ministra. Koalīcijas līgums paredz nedēļas laikā atbrīvot ministru no amata, ja sadarbības partneris, kas ieteicis šo ministru, rakstveidā paziņojis par ministra atsaukšanu, vērš uzmanību partijā.

Vitenbergs ir uzrakstījis iesniegumu par iestāšanos NA, un neoficiāli zināms, ka tuvākajā laikā NA Vitenberga iesniegumu izskatīs. Vitenbergs aģentūrai LETA apliecināja, ka pieņēmis lēmumu mainīt partiju un uzrakstījis iesniegumu, lai iestātos NA.

NA un KPV LV trešdien vienojās par koordinētu rīcību turpmākai sadarbībai ekonomikas un zemkopības jomu attīstībai. Neoficiāli tiek skaidrots, ka noslēgtā vienošanās un plānotā frakciju sadarbība ļaus saglabāt koalīcijas stabilitāti jutīgā situācijā, kad ekonomikas ministrs maina politisko piederību.

NA līdz šim Krišjāņa Kariņa valdībā bija divi ministri - kultūras ministrs Nauris Puntulis un zemkopības ministrs Kaspars Gerhards. Savulaik veidojot koalīciju un dalot amatus, tika panākta vienošanās, ka katrai koalīcijas partijai pienāksies pa trim nozīmīgiem amatiem un kā trešo NA ieguva Saeimas priekšsēdētājas amatu.

Savukārt partija KPV LV šajā sadalē ieguva trīs ministru posteņus - ekonomikas, labklājības un iekšlietu. Lai arī 13.Saeimas vēlēšanās KPV LV ieguva visvairāk balsu no koalīcijas partijām, kopš vēlēšanām partiju ir plosījuši iekšēji konflikti, no tās ir izslēgti visi sākotnējie līderi un partijas reitings pašlaik dod mazas cerības tikt pārvēlētiem nākamajā Saeimā. Arī pašlaik partijā turpinās dažādu grupējumu cīņas par ietekmi, un no partijas izslēgtais tās dibinātājs Artuss Kaimiņš ir izteicies, ka partija eksistējot vien tāpēc, ka no valsts saņem būtisku finansējumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē