Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Kučinskis uzskata, ka skolotāju algām naudu var atrast

Ekspremjers, tagad Saeimas deputāts, Māris Kučinskis (ZZS) ceturtdien intervijā Latvijas Radio norādījis, ka ir vienisprātis ar Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāju Ingu Vanagu: "Līdzekļi, kas [skolotāju algu celšanai] nepieciešami no 1. septembra līdz jaunajam gadam, nav nemaz tik lieli." Proti, jaunā valdība līdzekļus šim mērķim varētu atrast, ja pacenstos.

Ekspremjers skaidroja, ka iepriekšējai valdībai ar pedagogiem bijusi noruna, ka puse no nepieciešamās naudas nāktu no skolu tīklu optimizācijas, bet otru pusi "piemestu" valdība. 

"Protams, objektīvi izvērtējot, tik daudz - pusi - no reformām dabūt tik ātri nevar, un to mēs arī ļoti labi sapratām. Bet, kā mēs teicām pēdējā reizē, vēl atrodot naudu un palielinot [pedagogu algas] no 1. septembra, mēs sapratāmies - attiecībā uz nākamā gada 1. septembri būs skaidrs. Jābūt dialogam, ko mēs darīsim, kādi ir valdības uzdevumi, kādam jābūt skolu tīklam, un pretī arī tika meklēt nauda," klāstīja Kučinskis.

Deputāts uzskata, ka "Vanagas kundzei šobrīd ir pilnīga taisnība tajā ziņā, ka līdzekļi, kas vajadzīgi no 1. septembra līdz jaunajam gadam, nav nemaz tik lieli.

Nedomāju, ka tos, piespiežoties kaut kādā ziņā, nevarētu atrast.

Man šķiet, ka dialogam starp valdību un arodbiedrību jāturpinās."

Kučinskis arī norādīja, ka naudas nekad nav gana - ne ģimenē, ne valsts budžetā, tāpēc "kaut kur ir kādam jāpiekāpjas, kaut kur papildus kaut kas jāatrod." Viņaprāt, "šobrīd valdība taustās, kas būs prioritātes. Veselībai vēl vecā valdība paspēja iedot. Protams, ka tas apjoms, ko iedeva veselībai, bija ļoti ievērojams budžetam, un, protams, ka citiem jāpagaida. Vai izglītība [jaunajai valdībai] ierindosies kā otrā prioritāte, tas jāpierāda ar darbiem. Pagaidām tas nav jūtams."

Jau ziņots, ka pedagogu atalgojuma zemākās likmes palielināšanai 2019. gada četriem mēnešiem, sākot no septembra, esot nepieciešami deviņi miljoni eiro. LIZDA padomes ieskatā šo summu nav neiespējami atrast un algu palielinājumam būtu jānotiek pēc iepriekšējās valdības apstiprinātā grafika. Pretējā gadījumā pedagogi ir gatavi iziet ielās, netiek izslēgta iespēja arī uz visas Latvijas skolotāju streiku.

Top komentāri

btw
b
Starp citu, vai KM struktūrvienība 100gades birojs likvidēta? Un ja nav, tad kāpēc nav? Ar ko šie 9 vai 10 cilvēki šobrīd nodarbojas?
!
!
Pārbaudīju. KM aizvien vēl darbojas struktūrvienība 100gades birojs ar 11 darbiniekiem + ir īpaša valsts sekretāra vietniece 100gades jautājumos. Tātad KM aizvien darbojas veseli 12 cilvēki, kuri aizvien it kā koordinē 100gades atzīmēšanu!!! Laikā, kad pasaka skolotājiem, ka viņiem solītais algu celšanas grafiks nav izpildāms, jo neesot naudas. Pārbaudot amatpersonu deklarācijas, 100gades biroja vadītāja pērn algā saņēma vairāk nekā 2000 uz rokas, bet, piemēram, šīs struktūrvienības reģionālo un nevalstisko projektu vadītāja - ap 1600 uz rokas. Ja mēs varam atļauties maksāt 1600 kaut kādai beibei, kas vēl šobaltdien it kā vada reģionālos un nevalstiskos 100gades projektus, kuru nemaz vairs nav, tad esam tiešām bagāta valsts. un tik bagātā jau nu činkstēt dēļ santīmiem (VVF), ko prasa skolotāji, neklātos.
Mukabuks
M
Reformu čempioni beidza tāpat kā stabilitātes garants un administratīvo resursu izmantošana nenovērsa nonākšanu opozīcijā.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Debates par pragmatismu

Republikāņu kontrolētā ASV Kongresa Pārstāvju palāta pēc gandrīz pusgadu ilgas vilcināšanās acīmredzami iekšpolitisku iemeslu dēļ, saistītu ar gaidāmajām ASV prezidenta un Kongresa vēlēšanām, 20. aprī...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē